Cheesecake cu lichior de whisky si miere

19 comentarii
[shashin type=”photo” id=”14922″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Un tort absolut delicios, cu branza Mascarpone si aroma de whisky, si, foarte important, un tort “la rece”, adica fara coacere 😛 , pe care i l-am facut lui tati de Sfantul Ion, cu maxima intarziere: Cheesecake cu lichior de whisky si miere!!!!!
N-am reusit decat acum sa i-l fac, fiindca ultimele 2 saptamani au fost extrem de neplacute pentru noi.
Cauza…din nou, gradinita lui Bogdi, care a devenit cosmarul vietii mele…
In fine, nici nu mai vreau sa-mi amintesc…l-am mutat pe Bogdi la o alta gradinita, unde situatia e cu totul alta iar el e, in sfarsit, asa cum sunt milioane de copii din lumea asta: fericit si fascinat ca merge la gradi 🙂

Ingrediente pentru 12 felii:

Pentru blat:
– 250 g piscoturi, biscuiti sau fursecuri
– 150 g unt
– un praf de scortisoara (1/2 lingurita)

Pentru crema si ornat:
– 575 g crema de branza de vaci (Mascarpone)
– 200 ml lichior de whisky
– miere, dupa plac 🙂
– 1 lingurita de scortisoara
– 6 foite gelatina alba
– 250 ml smantana pentru frisca
– 1 lingura cacao
– 80 g ciocolata topita si “turnata” in placute sau biscuiti trasi in ciocolata

 

Mod de preparare:

Fursecurile se pun intr-o punga si se zdrobesc cu sucitorul sau, mai usor, se macina in blender 🙂

Se tapeteaza cu hartie fundul unei forme de tort cu diam. de 26 cm sau doar se unge cu ulei.
Se topeste untul. Pesmetul din biscuiti se framanta cu unt topit si cu praf de scortisoara:

Compozitia se repartizeaza in forma:

Se niveleaza si se da la rece cca. 20-30 de minute:

Se amesteca crema-branza cu miere, pusa dupa gust:

Se adauga apoi lichiorul de whisky:

…si scortisoara:

Foitele de gelatina se inmoaie in multa apa rece timp de aprox. 10 minute (aveti grija sa nu luati gelatina pentru tarte, la plic mic: Tortenguss, pentru ca nu sunt bune). 6 foite de gelatina din asta alba echivaleaza cu un pliculet de gelatina granule, care are 10 grame, dar eu nu recomand gelatina granule la torturi sau prajituri…

Se scurg apoi de apa si se dizolva la foc mic sau la microunde. Retineti ca gelatina nu are voie sa dea in clocot, pentru ca isi pierde calitatile de inchegare! Se toarna in fir subtire peste compozitia de branza si se amesteca energic (sau daca nu ati mai “lucrat” cu gelatina si vreti sa fiti siguri ca procedati corect, luati 2-3 linguri din crema de branza si adaugati-o in gelatina fierbinte, amestecati bine si de-abia dupa aceea turnati totul in crema):

Crema rezultata se acopera cu folie transparenta (folia sa atinga crema, pentru a nu face pojghita) si se lasa la rece.
Se bate frisca si se inglobeaza in crema de indata ce aceasta incepe sa se intareasca (dupa vreo 10-15 minute). Eu am facut exact invers, am turnat crema peste frisca, fiindca bolul in care aveam crema era deja neincapator:

Asa arata crema gata:

Crema se repartizeaza peste blatul din biscuiti:

Se acopera cu un capac sau folie transparenta si se da la rece cel putin 5 ore…
Eu, ca de obicei, nu m-am grabit si am lasat tortul pana a doua zi in frigider, cand arata asa:

Se scoate din forma …eu l-am scos foarte usor, blatul era compact nu sfaramicios, ceea ce m-a bucurat nespus:
Se decoreaza apoi tortul cu praf de cacao si cu biscuiti de ciocolata sau placute de ciocolata facute in casa:

Prima degustare 😀
Portia lui tati si a lui mami, dragii de ei, ca doar sarbatoreau impreuna 🙂
A fost delicios!!! E cu siguranta un tort ce binedispune 😀 , foarte aromat si cremos.
Tati, si noi toti, am fost pur si simplu incantati!!!
image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

19 comentarii

elena dominte 20 iunie 2013 - 18:54

L-am facut si eu in seara asta si sper sa imi iasa bine pt ca am avut,ca de obicei ,probleme cu gelatina si am inlocuit crema de whisky cu un lichior de cocos.Abia astep sa-d degustam eu si sotul meu maine.Multumesc pt reteta,imi doream de mult sa incerc sa fac un cheesecake dar credeam ca e mult mai complicat….dar nu e. 🙂

Raspunde
Monica Radu 23 aprilie 2013 - 11:49

Forma de tort este de 24 sau 26 diametru? As vrea sa-l fac de ziua mea care se apropie cu pasi repezi. Al tau arata super. Felicitari pentru tot ceea ce faci.

Raspunde
Laura Sava 23 aprilie 2013 - 12:14

Monica draga, forma e de 26 cm, mersi mult de intrebare 🙂
Ma bucur ca vrei sa-l faci de ziua ta!!! Iti urez “La multi ani” de pe acum 😛

Raspunde
lyly 27 februarie 2012 - 17:49

buna laura iti vizitez de o groaza de vreme blogul si ma minunez de fiekre data am facut o gramada de retete si mi-au reusit nemaipomenit as avea o intrebare in loc de crema de whisky nu as putea pune suc sau nu stiu deoarece astept un bebel si m-as simti mai ok daca as putea pune suc sau sirop habar n-am as vrea sa-l fac logodnicului meu k pe 21 are ziua de nastere
multumesc si succes in continuare

Raspunde
Purple Cat 13 noiembrie 2011 - 18:25

genial. pare atat de simplu sa incerc si eu ceva de aici, poate o sa am curaj vreodata avand in vedere ca n-am nicio tangenta cu bucataria. felicitari 🙂

Raspunde
Rlena 16 februarie 2011 - 17:00

Te-a intrebat Cristina si repet si eu intrebarea pentru ca nu ai raspuns exact.Se foloseste Mascarpone sau branza de vaci?
Merci!

Raspunde
marianatihanov 23 ianuarie 2011 - 18:37

foarte bun acest tort.crema de whisky nu mi-a iesit cum am vrut pentru ca mi-a dat frisca in clocot si eu zic ca n-ar fi trebuit.Tu cum ai procedat cu crema de whisky?
Multumim pentru reteta si ai un blog suuuuuper.

Raspunde
Loredana 2 decembrie 2010 - 21:57

Buna din nou,

E la frigider mierosul meu 😀
Maine il ornez.E pentru soacra mea…sper sa ne placa.

Pupicei !!!

Raspunde
Laura 3 septembrie 2010 - 18:00

Da, Cristina, am folosit mascarpone…si a iesit o crema fiiina si delicioasa 😛
Vrei sa-l incerci?! M-as bucura 🙂

Raspunde
Laura 3 septembrie 2010 - 17:59

Clover, te pup dulce tare…si pentru ca l-ai incercat dar si ca sa ma ierti ca ti-am raspuns atat de tarziu 🙂

Raspunde
Cristina 3 septembrie 2010 - 10:30

Arata extraordinar, as vrea sa-l fac si eu. Am o intrebare, ai folosit mascarpone si nu branza de vaca?

Raspunde
clover 28 noiembrie 2009 - 20:58

L-am incercat si eu…. E absolut minunat.

Raspunde
Laura 22 iunie 2009 - 17:14

Simo, ma bucur ca tortuletul meu ti s-a parut apetisant 🙂
A fost minunat, intr-adevar! Poate ca odata ajungi sa il degusti si tu 😛

Raspunde
Simona 21 iunie 2009 - 02:37

Arata atat de bine ….hmm …simplu si rapid. Delicios!!!!!

Raspunde
laura 15 ianuarie 2008 - 15:04

Danna, am reintrat pe blogul tau si am vazut ca ai adaugat link retetelor mele…si nu numai… Acum e in regula, cum ar fi trebuit sa fie de prima data…
Eu te sfatuiesc sa incerci si tu sa faci niste retete, de-ale tale, sint sigura ca ai cateva preferinte… sa vezi atunci ce satisfactie vei avea!

Ma bucur ca iti plac atat de mult retetele mele si iti multumesc pentru aprecieri!

Raspunde
laura 15 ianuarie 2008 - 14:42

Draga Carmen, eu am sa-ti scriu in romana, si pentru ca mi-e mai usor 🙂 …dar si pentru ca sint sigura ca ma intelegi mai bine decat daca iti scriu in engleza…
Ti-am vizitat si eu blogul, care mi s-a parut minunat, imi plac mult preparatele tale rafinate, felicitari!
Am sa mai trec pe la tine :))

Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru vizita!

Te pup si te mai astept pe la mine!

Raspunde
danna`s blog 14 ianuarie 2008 - 11:57

Buna Laura!..felicitarile mele pt ceea ce faci si ai facut pana acum,am preparat multe din retetele tale culinare ..te “citesc” de mult timp..si imi pare sincer rau,ca am folosit unele din ele ,pe blogul meu,fara sa indic sursa…insa nu vreau sa ma scuz cu nimic…doar atat vreau sa spun,ca este in constructie,pagina mea,si ceea ce eu vroiam sa fac..era ceva personalizat..cu o legenda…si pt fiecare reteta indicam si persoana(blog-ul de unde provine)…dar nicio problema..am remediat deficienta..sper sa fie ok..pt tine..daca nu, sa imi spui..si iau masurile necesare…!te felicit inca odata,mi-ar placea enorm sa am si eu timpul necesar pt a face ceea ce tu faci..si toata stima pt asta…!Toate cele bune,tie si familiei tale!

Raspunde
Carmen 13 ianuarie 2008 - 18:18

a beautiful blog
cmpliments
if you want, visited my italian blog
byebye

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.