Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.1/5 (11 votes cast)

Dintre toate obsesiile mele culinare, cea mai mare, dupa scortisoara, este nuca de cocos. Ciocolata, culmea, vine imediat dupa, alaturi de cafea┬á­čÖé Din cauza asta, am recreat pentru voi celebra prajitura Bounty Bars┬ásub forma de prajitura de post. O┬áprajitura Bounty de post,┬ácu blat afanat, pufos, ciocolatos si crema din lapte de cocos, usoara si aromata. Cam multe┬ácuvinte pentru o prajitura atat de simpla si buna, nu?! E delicioasa si gata! :))

Ingrediente:

Pentru blat:

– 180 g faina

– 150 g zahar

– 120 ml ulei

– 150 ml suc de portocale (proaspat stors)

– 2 linguri cacao

– 1 lingurita praf de copt

– 1 lingurita rasa de bicarbonat

– 1 lingura cu varf fulgi de nuca de cocos

– 50-60 g ciocolata neagra

 

Pentru crema:

– 400 g lapte de cocos

– 100 g zahar

– 3 linguri rase gris

– 100 g fulgi de nuca de cocos

 

Pentru glazura de ciocolata:

– 200 g ciocolata neagra

– 1 lingura ulei de cocos (optional)

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Intr-un bol, se amesteca faina cu cacaua, praful de copt si bicarbonatul si se cern impreuna.

Intr-un alt bol, mai mare, se amesteca zaharul cu uleiul (cu mixerul). Se bat cca. 1-2 minute, dupa care se adauga jumatate din cantitatea de suc (de portocale) si se mai amesteca putin. Se pune jumatate din amestecul de ingrediente uscate, se amesteca usor, se adauga restul de suc si la final ingredientele uscate. Se adauga ciocolata neagra, rasa pe razatoarea mare sau tocata marunt cu cutitul si fulgii de cocos si se amesteca totul foarte bine. Compozitia se toarna intr-o tava micuta, de aproximativ 25cm x 18cm.

Blatul se coace 10 minute la foc potrivit, dupa care se scade temperatura cuptorului la 170 (foc mic). Se mai lasa cca. 12-15 minute si-apoi se scoate la racit.

Pentru crema, se pune laptele de cocos impreuna cu zaharul intr-o oala; cand clocoteste, se adauga grisul in ploaie si se amesteca intruna pana se umfla (1-2 minute). Se amesteca cu fulgii de cocos si se toarna fierbinte peste blat; se niveleaza si se lasa sa se raceasca complet.

Pentru glazura, se topeste ciocolata (la microunde sau la bain-marie) cu sau fara ulei de cocos si se toarna deasupra prajiturii. Se niveleaza repede, cu dosul unei linguri, incepand din mijlocul prajiturii pana la margini. Se lasa sa se intareasca putin, apoi se marcheaza cu cutitul feliile. Nu taiati de tot bucatile ci doar “taiati” stratul de ciocolata care, atunci cand se va raci complet, se va intari iar prajitura┬áva fi greu de feliat. Se lasa cateva ore la rece, apoi se feliaza.

Asa arata prajitura mea, inainte ca glazura sa se intareasca:

Si desi nu voiam s-o pun in frigider, de frica sa nu-i distrug luciul, totusi am facut-o, fiindca era prea cald afara. A iesit foarte bine, spre bucuria mea:

Prajitura se feliaza cu un cutit bine ascutit si cald (tineti lama cutitului in apa fierbinte si apoi taiati):

Delicioasa!!!

Inainte de a va ura pofta buna, vreau sa va dau cateva ponturi ­čÖé

Puteti inlocui sucul de portocale cu suc de mere, proaspat stors sau chiar cu apa. Daca folositi apa, va sfatuiesc sa adaugati o lingurita de otet in compozitia pentru blat, ca sa faca reactie cu bicarbonatul de sodiu. Sucul de portocale si cel de mere sunt deja acide si reactioneaza bine in compania bicarbonatului, nu mai e nevoie de otet. De asemenea, daca vreti ca prajitura sa fie cu adevarat de post, verificati ce ingrediente intra in componenta ciocolatei si incercati sa folositi una cu un procent cat mai mare de cacao.

Pofta buna!!!

 

Tags:
  • Pingback: 6 Prajituri de post cu ciocolata | Retete culinare cu Laura Sava()

  • Yvette

    O intrebare poate stupida ­čśÇ crema ta parca contine si fulgi de cocos, lipseste din reteta sau doar pozele ma deruteaza? in rest super bine arata, toate retetele tale ­čÖé

  • nadina toia

    Multumiri pentru retete! Un pont…Nu fac publicitate, dar singura ciocolata pe care am vazut ca nu scrie ca ar putea contine lapte, oua, zer sau alte cele este Americana amaruie.

  • Roxana

    Se poate coace chiar in vasul de jena, daca nu avem o tava asa mica?

    • Roxana, in vasul de jena am copt-o si eu…deci, da! ­čśÇ

One Pingback/Trackback