Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 3.3/5 (3 votes cast)

 

 

Dragii mei, tortul nostru de Pasti de anul acesta este de fapt un mini tort :P, extrem de racoritor si delicios, cu crema de lamaie si glazura fina de ciocolata. Un tortulet dulce-acrisor, pe care sper ca il veti savura si voi. Daca nu acum, poate la anu’ :D…sau oricand, fiind ametitor de bun!!!!!!!!! Eu l-am copt in formele mele mici, cu diam. de 18 cm. dar voi, daca aveti forme de 24 cm. (poate ar merge si cele de 26 cm, desi veti obtine niste blaturi subtirele) folositi-le negresit. Desigur, va trebui sa dublati cantitatile ingredientelor!!!!!!!!!!!

Sa fiti sanatosi si fericiti, pana ne revedem din nou. Puneti deoparte amintirile urate si lacrimile, iesiti in curte, pe strada, si zambiti oamenilor, soarelui. Dumnezeu s-a lasat rastignit pe cruce pentru noi. Cat de bogati sintem. Si cat de fericiti ar trebui sa fim…

Hristos a Inviat, prieteni buni!!!!!!!!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 175 g. unt

– 160 g. zahar

– 3 oua, batute

– 140 g. faina

– 5 g. praf de copt (jumatate de plic)

– 40 g. migdale macinate (sau nuci)

– coaja rasa de la 1 lamaie mare

 

Pentru crema de lamaie:

– sucul si coaja rasa de la 1 lamaie

– 80 g. zahar

– 35 g. unt

– 2 oua, batute usor

 

Pentru glazura:

– 200 g. ciocolata alba

– migdale intregi trase in ciocolata sau zahar, in forma de oua

 

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 170 grade (foc mediu). Ungeti cu unt si tapetati cu hartie de copt doua forme rotunde (diam. 18 cm). Intr-un vas incapator, frecati untul inmuiat la temperatura camerei cu zaharul pana cand amestecul se deschide la culoare. Adaugati, treptat ouale batute, cate o lingura o data, amestecand incet, pana cand se incorporeaza complet. Adaugati faina amestecata cu praful de copt (se cern impreuna), migdalele macinate si coaja de lamaie:

Impartiti cat mai egal compozitia in cele doua tavi (eu le- am cantarit :P)

Dati la cuptor timp de cca. 30-35 de minute:

Scoateti blaturile din cuptor si lasati sa se raceasca in forme, dupa care desfaceti-le din inele 😛

Pentru crema, amestecati untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul, zeama de lamaie, ouale batute si coaja rasa de lamaie si puneti amestecul sa fiarba incet, la bain-marie, timp de aproximativ 15 minute; sau pana cand se ingroasa. Timpul nu trebuie depasit, pentru ca ouale sa nu se coaguleze, ca la omleta!

La final, veti obtine o crema matasoasa si fooarte ademenitoare :)

Asezati un blat (cu partea bombata in jos) pe platoul de servit:

Turnati crema de lamaie, rece, deasupra blatului (blaturile sint moi, afanate, nu au nevoie de insiropare):

Intindeti crema cu un cutit spatula:

Asezati celalalt  blat deasupra si apasati usor, pentru ca blaturile sa se aseze frumos:

Topiti ciocolata alba la bain-marie sau la microunde, cu grija, fara graba, fiind stiut faptul ca ciocolata alba este foarte sensibila la topit. Daca o topiti la microunde, trebuie sa reglati temperatura pe o treapta joasa. O lasati timp de cateva secunde, o scoateti, amestecati, o puneti din nou, si tot asa, pana se topeste. La bain-marie e mai usor, dar veti avea mai multe vase de spalat 😀

Se toarna glazura de ciocolata deasupra tortului, lasand din loc in loc sa curga mai multa ciocolata, pentru a realiza un model cat mai nonconformist :P. Se orneaza cu migdalele colorate si in forma de oua:

Sectiune…cu care i-am intampinat pe finutii nostri dragi, Gabi si Alina :)

Deci da, tortul nostru de Pasti s-a dus deja :D, dar nui-i bai, ca fac altul!!!!!

…si nu pot sa plec pana nu va servesc si pe voi cu o felie de tort. Un tort fantastic!!!!!!

…si pana nu va arat oul (asta-i mai reusit :P) pe care l-a vopsit Bogdi meu iubit adoptand tehnica vopsirii frunzelor in ciorap 😀

Va pup duuuulce, sa ne revedem cu bine!!!!!!!!!!!! Paste Fericit tuturor!!!!!!!!!!!!!

 

Sfat: Puteti prepara crema de lamaie si la microunde: topiti untul, adaugati zaharul, coaja rasa de lamaie, suc de lamaie si ouale batute. Dati la maximum timp de aprox. 2 minute, sau pana cand zaharul se dizolva. Dupa aceea, fierbeti la putere maxima timp de 2-3 minute, pana cand se ingroasa.

Tags:

One Pingback/Trackback