Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)

 

 

Dragii mei, am inceput de cateva zile incoace sa-mi rasfoiesc cu frenezie teancul de retete de Pasti (macar de-ar fi aranjate :D) si desi am ochit muuulte minunatii (si nu doar dulci, deci nu intrati in panica :P) am hotarat sa va arat prima si prima data aceasta prajitura diplomat cu portocale si ciocolata. Si nu cred ca am ales deloc rau, avand in vedere viteza cu care a disparut de pe platou!!!!!!!!!!!!!!!

O puteti face si cu mandarine sau piersici din compot …asta fiind, desigur, varianta rapida si comoda 🙂

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 90 g. ciocolata amaruie

– 5 oua

– 150 g. zahar

– 5 linguri lichior de oua sau rom

– 100 g. faina

– 100 g. alune sau nuci macinate

– 2 lingurite praf de copt

 

Pentru crema diplomat:

– 7 foi gelatina sau 12 g. gelatina granule

– 3 portocale

– coaja rasa de portocala

– 1 lamaie

– 4 galbenusuri

– 100 g. zahar

– 40 ml. lichior de portocale sau lichior de oua

– 500 ml. smantana dulce pentru frisca

– 200 g. ciocolata amaruie sau cu lapte, rasa

 

Pentru ornat:

– 4 portocale

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se topeste ciocolata la bain marie sau la microunde; se lasa apoi sa se racoreasca bine.

Se bat ouale cu zahar si rom sau lichior de oua timp de 2-3 minute. Se inglobeaza ciocolata topita si se amesteca bine. Se amesteca faina cu praful de copt si se cern; se adauga impreuna cu alunele sau nucile macinate in compozitia de oua si se amesteca totul foarte bine.

Se tapetetaza o forma cu dimens. 25 x 35cm. cu hartie de copt. Eu am copt blatul intr-o forma mai mica, asa ca blatul a iesit un pic cam inalt, iar crema a avut nevoie de “sustinere” :P, dar in final a iesit tare bine si asa.

Se toarna aluatul si se niveleaza. Se coace cca. 17-20 de minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca bine. Se rastoarna apoi pe un gratar de bucatarie si se desprinde hartia de pe fund.

Gelatina se pune la inmuiat in apa rece (daca aveti foite, rupeti-le in jumatate si puneti-le intr-un bol incapator cu apa, dar daca aveti gelatina granule, puneti apa doar cat sa treaca peste cu doua degete).

Se spala foarte bine, cu apa fierbinte, o portocala (cea mai frumoasa) si se rade coaja. Se storc toate cele 3 portocale si lamaia. Se freaca galbenusurile in bain-marie cu zahar, lichior si coaja de portocale. Se lasa pe foc timp de aprox. 5 minute, amestecand des. Se inglobeaza sucul de citrice si se dizolva inauntru gelatina inmuiata si scursa de apa. Se amesteca bine, pana se topeste gelatina, dupa care vasul se ia de pe foc si se lasa la racit. Se da compozitia pentru 10 minute la frigider. Intre timp, se bate frisca si se inglobeaza in crema.

Blatul se acopera cu jumatate din cantitatea de crema si se presara deasupra ciocolata rasa (tineti-o 3-5 minute la frigfider pentru a o putea rade mai usor). Eu am maruntit-o la blender 😛

Se repartizeaza peste stratul de ciocolata restul de crema si se niveleaza usor. Se incrusteaza in crema feliile de la cele 4 portocale, curatate pe cat puteti de pielita alba si taiate in bucati potrivite. Prajitura se da la rece pentru minim 4 ore (ideal este sa o lasati in frigider peste noapte). Cand o serviti, o taiati in cuburi.

…cam asa 🙂

O adevarata prajitura de primavara: usoara, colorata, savuroasa 🙂

Tags:
  • Octavia Tarnita

    Am facut azi prajitura asta si desi arata exact ca cea din poza gustul a dezamagit profound. Mai ales ca am facut-o pt mama sotului meu, doamna care e pe moarte. Timp nu mai am cand sa fac alta, e ora 21:50, maine dimineata plecam spre orasul in care locuiesc socrii. Ma rog, voi cumpara ceva. Am folosit 20 g de gelatina granule si tin sa mentionez ca aceasta cantitate e enorma. As vrea sa va intreb daca dvstra ati folosit vreodata gelatina granule, nu e prima reteta la care vad ca detaliile la folosirea gelatinei granule lipsesc cu desavarsire ( am facut si prajitura cu lapte batut si fructe de padure si acolo instructiunile sunt pt foi de gelatina). Nu gasesc foi, din pacate, nu ca ma incapatanez eu sa folosesc granule. Imi pare rau ca aceasta experienta neplacuta m-a determinat ca las un comment, consider doar ca sunt necesare unele corectii vis-a-vis de retetele care implica folosirea gelatinei granule. Vreau sa va multumesc pt reteta prajiturii bounty bars care e favorita familiei.

    • Draga Octavia, imi pare nespus de rau ca aceasta prajitura nu a fost una care sa te incante. E adevarat, cantitatea de gelatina granule e prea mare. Am gresit, fara indoiala, din graba, din neatentie, dar am corectat acum.Totusi, chiar si asa, crema nu ar fi avut de suferit la gust, ci numai la consistenta.
      Iti multumesc pentru ca mi-ai adus la cunostinta si sper ca si pe viitor sa te bucuri de retetele mele.

      P.S. Folosesc si am folosit si gelatina granule, iar la reteta asta chiar am detaliat modul ei de preparare (reciteste cu atentie postarea). De fapt, gelatina granule se prepara exact ca cea foite, nu poti da gres. Ambele se pun in apa rece 10-15 minute, pana se umfla, se scurg de apa si se topesc, fara insa a fierbe. Se incorporeaza in crema si atat.
      Sa ne auzim cu bine!!!

  • Buna Laura!Spune-mi te rog,daca merge sa o fac in forma de tort de 26cm,si daca tb sa prajesc alunele/nucile care merg in blat!Iti multumesc!

  • Cat de buna si delicioasa este!

  • aurelia

    chocolata amaruie, crema diplomat, exact ceea ce imi trebuia pentru un fiu cam mofturos si in loc sa …. fumeze, doamne fereste, e moooort dupa ch si crema diplomat , si acuma le voi face la un loc in curand.
    mersi, laury.
    aurelia