Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)

 

 

Prieteni dragi,Β a inceput Postul Pastelui, asa ca va urez din toata inima: Post cu folos!!!!! Retete de post aveti, zic eu, destule pe blog, si dulci si sarate, dar am simtit nevoia sa vin in intampinarea voastra tot cu o reteta de post, si da, tot o reteta dulce: Melcisori cu nuca πŸ˜›

Varianta “de dulce” o gasiti aici: Cuib de viespi. Sa aveti pofta, orice varianta alegeti πŸ˜€

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

– 500 g faina

– 150 g margarina sau 100 ml ulei

– 100 g zahar

– 220-250 ml apa calduta

– 1 lingurita coaja de portocala rasa

 

Pentru maia:

– 25 g drojdie proaspata

– 1 lingurita zahar

– 2, 3 linguri apa calda

– 2 linguri faina

 

Pentru umplutura:

– 200 g nuca macinata

– 50 g zahar

– scortisoara dupa gust

 

Pentru sirop (optional):

– 250 ml apa

– 50 g zahar

– 1 lingura miere

– scortisoara

 

Mod de preparare:

Se pregateste maiaua: se sfarama drojdia (tinuta cu cateva ore inainte la temperatura camerei) si se amesteca cu lingurita de zahar si apa calda. Se presara faina si se lasa la dospit, la loc cald, ferit de curenti de aer, pentru cca. 15-20 de minute. Aveti grija ca drojdia sa fie foarte proaspata, pentru a nu avea surprize!!!

Se freaca margarina sau uleiul cu zahar si un praf de sare. Se adauga maiaua si coala de portocala rasa, dupa care se incorporeaza faina (cernuta) si apa calduta, treptat. Se framanta bine (daca aveti robot de bucatarie, lasati-l pe el sa asude πŸ˜€ ). Se lasa aluatul la crescut cca. 30 de minute (acoperit cu un prosop sau cu o punga).

Se imparte apoi in doua, si se intind doua foi potrivit de groase. Pe fiecare se presara nuca amestecata cu zahar si scortisoara (impartiti dinainte amestecul in doua parti egale):

Se ruleaza fiecare foaie cu grija:

Se taie bucati potrivite din fiecare “rulada” si se aseaza pe tava tapetata cu hartie de copt sau unsa (folositi tava de la aragaz):

Melcisorii se coc la foc mediu (170 grade C) timp de aproximativ 25 de minute:

Daca vreti niste melcisori si mai apetisanti, insiropati, fierbeti un sirop din apa, zahar, miere si scortisoara timp de 5 minute, la foc mic. Insiropati fiecare “melc” cu o lingura, doua de sirop si presarati-i cu nuca macinata amestecata cu zahar (ii puteti lasa si simpli). Aici sint a doua zi, sub razele blandului soare de dimineata, care imi inunda de cateva zile, timid, bucataria πŸ™‚

Se servesc pe un platou ornat cu jumatati de nuca (cel putin, asa am facut eu :P)

Pentru voi, cu drag!!!!!!!!!

Si-o sectiune πŸ˜€

M-as bucura mult sa-i incercati si daca nu tineti post πŸ˜‰

Tags:
  • Anna draga, am gasit, intr-un sfarsit, pozele de la reteta (am milioane ascunse prin calculator πŸ˜€ ) si din ce-am vazut eu pe-acolo (din pacate, nu am o poza cu toata tava) iti pot spune ca ies cam 20-22 de bucati.
    Iti urez spor si pofta!!! :))

  • Pingback: Meniu saptamanal 15 - 21 aprilie | Casuta Laurei()

  • Diana Maria

    au iesit delicioase.. nu imi vine sa cred ca sunt de post πŸ˜› Multumesc, Laura! πŸ™‚

    • M-am bucurat tare mult cand ti-am citit mesajul prima oara, dar si acum la fel de tare πŸ™‚
      Sper ca i-ai mai incercat de atunci πŸ˜€
      Te pup cu drag!!!

  • eu am facut umplutura doar zahar si scortisoara, a iesit nemaipomenita. Pentru dimineata la cafea sau dup-amiaza la ceai sunt delicioase. Multumesc Laura

    • Ce idee minunata, cu umplutura asta simpla…si mai ales cu cafeaua aia langa!!!! πŸ˜€
      Pupici dulci dupa ani-lumina!!! :))

  • Imi plac foarte mult.As manca zilnic:D

    • Draga mea, te inteleg perfect! πŸ˜€
      Eu chiar vreau sa-i refac, fiindca mai sunt cateva zile de post si ne-ar prinde taare bine :))

One Pingback/Trackback