Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

 

 

Dragii mei, voi fi sincera cu voi, la noi de Craciun sau Paste nu exista decat un singur cozonac pe masa si anume: baigli (pe langa alte cateva zeci de feluri de prajituri :P) asa ca nu sint foarte familiarizata nici cu cozonacul clasic, de pe meleagurile noastre, si nici cu altele, de peste mari si tari, cum e vestitul cozonac Panettone. Anul asta insa mi-am spus ca trebuie sa ne mai innoim putin traditiile, asa ca am preparat primul meu Panettone 😀

Am mai avut o incercare, chiar reusita, acum cativa ani, dar la o scara mult mai mica: Briose Panettone. De ce zic “muuult mai mica”?! Fiindca acum m-am incurcat un pic in “forme”, iar cozonaceii mei au crescut prea mult. In inaltime 😛

Eu sper totusi sa va placa si sa ii incercati, mai ales ca m-am straduit sa fac din nou poze pas cu pas, pentru ca nimeni sa nu ii ocoleasca!!!

 

Ingrediente:

– 600 g. faina

– 30 g. drojdie proaspata de bere sau 7 g. drojdie uscata

– 250 ml. lapte

– 200 g. unt

– 6 galbenusuri

– 150 g. zahar tos

– un praf de sare

– 50 g. stafide

– 3, 4 linguri coniac sau rom

– 50 g. coaja de citrice glasata si tocata (fructe confiate)

– 3 lingurite unt topit

 

Mod de preparare:

Se pun stafidele la inmuiat in coniac sau rom (ori esenta de rom) cu cateva ore inainte.

Se incalzeste laptele la foc mic (nu trebuie sa se infierbante prea tare, si in niciun caz sa dea in clocot!!!). Se adauga untul taiat in bucatele si se amesteca pana se topeste. Se ia de pe foc si se lasa deoparte.

Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar si se dizolva in laptele caldut. Se acopera si se lasa intr-un loc cald, ferit de curenti de aer, timp de aproximativ 10 minute.

Galbenusurile se amesteca cu sare si se lasa sa stea 2-3 minute. Se adauga apoi zaharul si se bat cu telul sau mixerul pana se deschid la culoare. Se toarna apoi spuma de galbenusuri peste compozitia cu lapte si drojdie si se amesteca usor.

Faina se cerne si se pune intr-un castron incapator. Se toarna compozitia cu lapte peste faina, treptat, si se amesteca incet cu telul pana la omogenizare:

Se framanta energic pana ce aluatul se desprinde usor de pe vas. Se acopera si se lasa la dospit intr-un loc cald, pana cand aluatul isi dubleaza volumul. Stafidele inmuiate in rom se amesteca cu fructele confiate, taiate cubulete, si se amesteca cu aluatul dospit:

Aluatul se framanta din nou si se lasa la cald pana se pregatesc formele. Acum e momentul sa incalzim si cuptorul 🙂 …se incinge, asadar, cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Forme speciale de Panettone eu una n-am avut, si poate ca nici multi dintre voi nu aveti, asa ca am apelat la niste cutii de conserve mai mari. In final nu s-au dovedit a fi destul de mari :P, dupa cum veti vedea mai jos, dar a fost bine si asa pana la urma. Eu am folosit 2 conserve de 800 g. dar voi sa folositi neaparat 3!!!

Deci, formele bine spalate si uscate se ung din belsug pe interior cu unt topit:

Se aseaza o foaie de copt deasupra conservei si se traseaza cu un creion/carioca un cerc de marimea bazei conservei:

Se decupeaza 3 astfel de foi, cu care se vor tapeta cele 3 conserve (doar baza):

Dintr-o alta foaie de copt se face “gulerul” cozonacelului, indoindu-se pe lungime:

Se tapeteaza cu fasia rezultata interiorul conservei. Apasati putin cu degetele, pentru ca hartia sa adere pe peretii conservei:

Se formeaza din aluat, cu mainile unse cu unt topit sau ulei, trei bile egale (eu am doar doua, dar v-am povestit deja de ce :D)

Se aseaza bilele de aluat in forme si se mai lasa sa creasca 10 minute. Inainte de a fi introduse in cuptor, se face cate o cruce cu un cutit pe fiecare cozonac iar suprafata se unge cu putin unt topit:

Se lasa la copt cca. 45 de minute (daca incep sa se arda deasupra, acoperiti-i cu hartie de copt). Se lasa apoi sa se raceasca in forma:

Se scot cu grija din forme, se desprinde hartia de copt si se pudreaza cu zahar praf. Se feliaza si se servesc langa o cafea sau cu lapte 🙂

Pentru prima mea incercare de genul asta eu zic ca m-am descurcat binisor. Data viitoare vor fi muuult mai apetisanti 😛

Nu stiu inca ce gust au turnuletele mele Panettone (baietii mei s-au aratat extrem de incantati) dar au un miros divin!!!!!!!!!!!!

 

Sfat: Puteti folosi doar o forma cu diam. de 18 cm. sau chiar 20 cm. in care sa coaceti cozonacul.

Tags:
  • Valentina Potrimba

    receta aceasta se poate de facut la masina de copt piine ?

    • Sigur ca se poate!!! Vei obtine un aluat minunat 😉

      • Valentina Potrimba

        am incercat , nu a crescut la fel ca in imagine 🙁 si s-a primit mijlocul crud :(:(
        dar l-am taiat felii si lam pus la copt in cuptor

  • NATY

    buna LAURA
    EU SUNT DE LA CHISINAU..INCERCAT MULTE RECETE SI MI-AU IESIT BINE…SATI DEA DUMNEZEU SANATATE SI SA POSTEZI IN CONTINUARE RETETE INTERESANTE SI GUSTOASE..

  • cristina

    Daca am doar drojdie uscata?Cum fac?O mai dizolv?Si cat ar trebui sa pun?

  • Si eu am apucat sa cumpar deja dar e bine de stiut unde gasesc o reteta usurica. 🙂 Sarbatori frumoase!

  • off,numa bunataturi iti ies.acum m-am apucat si l -am bagat la cuptor:))))))doar ca am inventat in alt ceva sa-l pun mama ii spunea vandartop nu stiu alt fel cum ii spune cutiile eu le arunc acum data viitoare am sa pastrez ca na.multumesc pt tot,pupici dulci.Craciun fericit alaturi de cei dragi.multumesc pt tot pop

  • Elena

    am apucat sa cumpar deja..dar poate fac de Paste, oricum arata f bine. 🙂