Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

Am vrut inca de anul trecut sa va arat o buturuga de Craciun simpla si gustoasa, pe care sa o poata face oricine, dar nu am reusit sa va inspir decat cu una aperitiv, un trunchi de copac sarat si delicios!!! Bine si asa 😛 , numai ca imi doream tare mult una dulce. Cand intr-un sfarsit ma hotarasem sa fac rulada, Craciunul trecuse demult si nu am mai simtit aceeasi bucurie. Anul asta va aduc insa, la timp 😀 , o buturuga cu cacao, dulce si aromata…sper eu, pe placul tuturor!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 3 oua

– un varf de cutit sare

– 100 g zahar

– 100 g faina

 

Pentru sirop:

– 100 ml apa

– 2 linguri zahar

– 1-2 lingurite esenta de rom

 

Pentru crema:

– 2 oua

– 200 g zahar pudra

– 4 linguri pudra de cacao

– 200 g unt

– 2 linguri coniac sau rom (ori esenta de rom)

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incalzeste la 170 grade C (foc domol).

Pentru blat, se bat albusurile spuma tare cu praful de sare. Galbenusurile se bat cu zaharul pana se deschid la culoare (se mixeaza 2-3 minute). Se cerne faina si se adauga “in ploaie” peste galbenusuri. Se omogenizeaza bine compozitia, apoi se incorporeaza usor, cu o spatula sau cu mixerul, la cea mai mica treapta de viteza, albusurile batute spuma. Nu se adauga toata spuma deodata, ci in transe, amestecand usor de fiecare data.

Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (tava de la aragaz) si se niveleaza cu dosul unei linguri (cu cat e asezata mai uniform, cu atat mai frumoasa va fi rulada 😉 ). Se coace cca. 10-12 minute. Nu o tineti mai mult de-atat deoarece va fi prea uscata si se va rupe cand o veti rula.  Se scoate apoi blatul pe un prosop de bucatarie umezit si se ruleaza cu tot cu prosop. Se lasa sa se raceasca.

Pentru crema, se bate zaharul pudra cu ouale intregi pe baie de aburi pana se ingroasa, adica aproximativ 15 minute. Se adauga cacaua si se mai lasa pe foc inca vreo 2 minute, amestecand des. Se taie untul (rece, din frigider) in bucati si se adauga in crema fierbinte. Se amesteca energic, iar in momentul in care bucatelele de unt s-au topit se ia vasul de pe foc, se adauga esenta de rom sau coniacul si se lasa la racit.

Intre timp se prepara siropul. Se dizolva zaharul in apa si se lasa la fiert cca. 5 minute, dupa care se da vasul deoparte. Cand s-a racit, se adauga esenta de rom. Se desface cu grija blatul, se insiropeaza usor, fara a exagera, si se intinde pe el jumatate din crema. Se ruleaza la loc si se pune la frigider timp de 10 minute.

Din rulada obtinuta se taie doua bucati mai mici, care se aseaza in lateralul ruladei astfel incat sa semene cu o buturuga. Se imbraca cu restul de crema si se fac cu o furculita striuri care sa le imite pe cele de pe scoarta copacului. Se orneaza cu fructe confiate, o ramurica de brad si zahar pudra sau nuca de cocos si se lasa la rece pana este servita.

 

Sfat: Daca sinteti presati de timp, puteti opta pentru o crema de cacao “instant”:

Amestecati doar zaharul cu untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, pana se topeste zaharul, apoi adaugati cacaua si esenta de rom (nu mai adaugati ouale). Crema e gata 🙂

Tags: