Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Aceste stangluri de ciocolata seamana foarte tare cu Snickers, si mi-au facut cu ochiul de cand le-am vazut, numai ca nu am ajuns sa le “cladesc” decat zilele astea. Este o prajitura mai mult decat delicioasa, exact asa cum credeam ca va fi!!!
Carmen draga, mii de multumiri pentru reteta copilariei tale!

Ingrediente:

Foile:

– 8 albusuri

– 250 g. zahar pudra

– 250 g. nuci macinate sau alune macinate
Crema:
– 8 galbenusuri
– 100 g. zahar
– 3 linguri cacao

– 150 g. unt (80% grasime)

 

Mod de preparare foi (2 bucati):

Se incalzeste cuptorul la 180 C.(foc potrivit).
Albusurile se bat spuma (tare) cu zaharul; se adauga nucile macinate si se amesteca usor.

Se tapeteaza tava (33 cm/ 23 cm) cu hartie de copt. Se unge cu unt hartia si marginile tavii.

Din aceasta compozitie se coc, pe rand, 2 foi, fiecare timp de aproximativ 20 min.

Cand sunt gata, se trece imediat un cutit de jur imprejurul foii; se rastoarna pe o tava si se scoate cu mare grija hartia, apoi se pun pe gratar sa se raceasca (daca intampinati greutati la scoaterea hartiei, va sfatuiesc sa o stropiti usor cu apa, cum am facut aici)

Mod de preparare crema:
Galbenusurile se freaca cu zaharul si cele 3 linguri de cacao si se fierb pe aburi (bain-marie). Cand crema incepe sa se ingrose se da deoparte si se raceste.

Se freaca untul spuma si se adauga crema racita, lingura cu lingura, amestecand bine dupa fiecare actiune 😛
Asamblare: se pune o foaie, deasupra jumatate din crema; se aseaza a doua foaie si peste se pune restul de crema. Se da la rece.
Daca doriti se poate glazura cu ciocolata, eu insa am lasat-o simpla. Minunata!!!
Tags:
  • Petra Kerestes

    A-m facut prajitura e deliciosa mii de multumiri!!!!! Petra de la Budapesta

  • Lale

    Draga Laura,

    Te rog sa-mi spui ce consistenta trebuie sa aiba crema luata de pe foc?Am facut odata si cred ca a fost cam fluida de acea a fost un fiasco..vreau sa fac prajitura de ziua mea si bineinteles nu vreau sa ma blamez de aceea astept un raspuns de la tine.Pupicei

  • Roxi scumpa, nu stiu ce am facut de ti-am “pierdut” mesajul…dar recuperez acum cu laudele la adresa ta 😛 …caci chiar le meriti, la cat de harnicuta ai fost 🙂
    In primul rand vreau sa ii urez puiului tau: La multi ani, cu multa sanatate!!! Sa va traiasca si sa va faca fericiti!
    Sint foarte incantata ca ai imprumutat de la noi atatea idei minunate pentru masa festiva a iubitului tau mic. Iti multumesc!!!
    Cu mare drag te-astept sa te inspiri si pe viitor de la noi 🙂
    Te pup si sa ne reauzim cu bine!!!

  • Multumesc, laura. Prajitura asta e o minunatie. A avut un succes rasunator. Ma ales ca eu sunt fan nuca & cioco. Cea cu cocos si cioco am mai facut-o odata (de pasti) si am fost foarte multumita si de ea. Luni a fost ziua picului meu, a implinit doi ani si cu ocazia asta, am incercat ouale ciupercuta si melcii cu sunca. Apropo de asta, felicitari pentru premiu. Il meriti pe deplin. AM mai adaugat si niste oua soricei, niste barcute inventate de mine, niste palmieri luati de pe undeva si aperitivele au aratat bestial.
    Voiams a iti spun ca am mai incercat cupola ninsa (de 2 ori pana acum) o data sub forma rotunda si o data patrata. E super si reteta asta. APoi am mai facut checul rapid si cel cu iaurt si lamaie si saratelele cu cascaval. Toate sunt bestiale. Felicitarile mele pentru tot ceea ce faci ! Si eu am vreo 3 caiete cu retete cu filele ingalbenite, primite de la mama, dar intotdeauna imi prinde bine ceva nou. te pup cu drag !
    PS> Scuze ca am ocupat atata spatiu aici, dar meritai s aiti spun ce buna esti in ceea ce faci, mai ales ca ma bucur de roade si eu.

  • Roxi, imi place tare mult de tine! 😛 …esti harnicuta-foc si o gazda minunata 🙂
    Stanglurile le poti tine linistita in camara, crema e minunata, nu risti sa se prelinga :))
    …iar prajitura cu cocos si ciocolata e o nebunie, ma bucur ca o incerci!!! Si pe ea o poti tine linistita afara…din frigider 😛
    Te pup dulce pentru cuvintele frumoase, te-astept cu drag mereu!!!

  • Am facut si eu prajitura asta. E super super ! intrbarea mea e urmatoarea. AM umplut=o asear, am dat-o la rece, crema s-a intarit bine, totul e oki. Dar trebuie sa o tin la rece pana se temina ultima bucatica ? Azi am musafiri, am facut mai multe specialitati si stau prost cu locul in frigi :)De exemplu acum pregatesc crema la prajitura cu cocos si ciocolata (de la Alis parca)si trebuie sa o dau si pe asta la rece. Mai am si maine o tura de musafiri, si in speranta ca mai ramane ceva, ma gandesc daca pot tine praji asta in camara sau nu. Multumesc pentru raspuns. Si nu in ultimul rand, felicitarile mele pentru blog. Totul e minunat !

  • Claudita, mi-am facut temele :)) …si am gasit, pana la urma, echivalentul fainii folosite (cu aproximatie )
    E vorba de 250-300 g.
    Am modificat si in postul cu galuste, multumesc de interes…si spor la treaba!!! 🙂

  • Laura, imi spui te rog frumos aproximativ cata faina ai pus la galustele cu prune si noi suntem lesinati dupa ele…. Multumim frumos.

  • Elena si Raluca, sint super-incantata de ideea voastra!!! 🙂
    Va fi un tort foooarte atractiv 😛
    Foile trebuie, intr-adevar, manevrate cu grija…mie la prima mi s-au desfacut cateva bucati 😛 …pe care apoi le-am “lipit” la loc, deci n-a fost nici o problema.
    …dar si tava mea a fost cam mare, asa ca eu zic ca intr-o forma de tort ar iesi cu mult mai bine 😉
    Spor la treaba, fetelor, si sa imi dati de stire daca v-ati indulcit cu el…cu tortul, hi, hi…

  • Sa fiu sincera, si eu as face-o tort. in 2 zile e ziua sotului meu, si el e mare ciocolatos, iar eu sunt cu nuca. spune-mi, te rog, cum se lucreaza foile, sunt dificil de manevrat? se lipesc, sunt sfaramicioase, sau ti-a fost usor cu ele?mersi mult.

  • Notat dupa ce am ramas cu ochii la poze si cu papilele gustative seduse si abandonate:)))
    Si cum eu nu ma las, o voi transforma si in tort;)

  • Wow, Amalia, de-abia astept sa-mi spui cat de delicioasa ti s-a parut :))

  • Laura draga am si notat reteta asta super si am sa o incerc poate chiar in acest weekend. Te imbratisez!

  • Miutza, tocmai ce m-am deconspirat :))) …da’ ma misc rapid in bucatarie, asa ca nu vom intampina nici o problema, ramane doar sa veniti, hi, hi…
    Pupici tie si dulcetei mici!!!

  • Mariana, daca s-ar putea, te-as invita la mine sa te servesc cu o “bucatica” 😛 …vorbesc desigur de o noua tura de praji, caci portia surprinsa-n poza nu a mai prins apusul, hi, hi…
    (exagerez un pic, a prins orele diminetii, da’ cam tot pe-acolo ne-nvartim 😀 )

    P.S. Astept cu mare interes orice reteta din “caietul bunicii” 😉

  • wow, ce bine arata! yummy 🙂 mai ai? vin si eu la o portie 🙂
    salvam reteta 🙂

  • Vai Laura :am si eu ceva cred asemanator pe care nu am facut-o de o viata;vai da buna ar fi macar o bucatica!

  • Mihaaaa, fa-o neaparat, ca e pe placul tau(si-al meu):P

  • Carmen scumpa, mi-a stat gandul la ea de cand am vazut-o 😀 …si-acum sint tare bucuroasa ca am reusit s-o fac, caci a fost savurata de intreaga familie 🙂
    …de-abia astept sa incerc Londoni si tot ce ai tu apetisant pe blog 😛

    E foarte frumos gestul tau…asa o ai mai aproape pe bunica ta 🙂
    Multi, multi pupici si de la noi, inclusiv de la Bogdi! 😉

  • Mmmmm…ce bunatate!

  • Ma bucur enorm ca ai facut-o si ca iti place!E prajitura pe care eu o fac la sarbatori(Craciun,Pasti!).Motivul pentru care am inceput blogul meu a fost tocmai asta:ca retetele vechi care le am de la bunica sa nu se piarda!
    Arata perfect!
    Te pup mult si iti multumesc!