Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)

Nu stiu sub ce denumire cunoasteti voi desertul acesta divin, dar la noi in Banat i se spune crempita 😛
Am lasat in titlu, insa, denumirea de Cremsnit, pentru ca se pare ca majoritatea pofticiosilor asa il cunosc. Mai exista si o alta varianta, ce apare sub numele de cremes, un cremes foarte rapid si “inteligent” 😀
Pofta mare va doresc!!!!!

Ingrediente:

– 1 pachet foi de cremsnit
– 5 oua
– 250 g. zahar
– 100 g. amidon
– 1 litru lapte
– 1 pastaie de vanilie sau 2 lingurite zahar vanilat
– 200 g. unt (80% grasime)

 

Mod de preparare:

Se pune laptele la fiert cu vanilia, la foc mic. In acest timp, se bat albusurile cu zaharul (cu mixerul) pana se obtine o spuma tare si lucioasa; se adauga pe rand galbenusurile si apoi amidonul. Aceasta compozitie se toarna peste laptele care fierbe, amestecand bine cu o lingura mare de lemn. Se continua amestecarea pana ce compozitia se ingroasa. Aveti grija sa nu se arda, amestecati intruna! Daca stotusi se intampla asta, se rastoarna imediat compozitia intr-o alta cratita, fara sa se razuiasca arsura.
Cand crema este groasa bine, se ia de pe foc si se pune untul taiat in cubulete, amestecand pana se absoarbe totul. Se omogenizeaza si se obtine o crema lucioasa.

Se raceste la temperatura camerei, acoperita cu folie transparenta (folia sa atinga crema, ca sa nu faca pojghita) si apoi se pastreaza in frigider cateva ore, sau chiar peste noapte, sa se intareasca. Se pune intre foi (cumparate), se ambaleaza bine in folie alimentara si se da la frigider. La servire se pudreaza cu zahar. Se taie cu un cutit foarte bine ascutit:

Delicios!!!
Sfat: daca vreti sa feliati usor cremesul, taiati dinainte foaia de deasupra in patrate si asezati cu grija peste crema. Cand il feliati, urmariti taieturile facute.
Reteta adaptata dupa Neta
Tags:
  • Anonymous

    Nu recomand foile Boromir! Sunt groase si butucanoase. Cine are rabdare sa le faca acasa va fi mai castigat. Trebuie spus ca atunci cand vorbim de vanilie, vorbim de batonul de vanilie care ar fi bine sa existe maruntit sau ca pastaie pus si in zaharul praf care se asterne peprodusul final. Multe tinere nu stiu cum arata vanilia si confunda cu zaharul vanilat din pliculet, la fel ca multi vanzatori din magazine. Prajitura, alaturi de dobos se faca in Banat si sunt considerate ambele prajituri scumpe dar fff gustoase. Nu cumparati crema de cremsnit Dr Oetker fiindca are gust artificial. Cine e din Timisoara, daca nu are rabdare sa faca aceasta prajitura nemaipomenit de buna ii recomand sa o cumpere de la Casa cu Flori. E singura crempita care are ceva comun cu ceea ce stim noi de la mama si bunica!

  • http://www.blogger.com/profile/12389105202806614455 Scarlett

    Am si eu o intrebare:de ce nu ai facut si foile?

  • http://www.retete-mancare.com/cremsnit/ Costache D

    Dar e cu foi de cumparat, ceva cu foi de casa 😀

  • Iona

    Daca nu am amidon, merge si cu faina trei nule?

  • Anonymous

    buna!da nu se pune si budinca de vanilie

  • Anonymous

    Ioana inca asteapta raspunsul..chiar cu intarziere de un an, e binevenit..

  • Anonymous

    Laura, am si eu o intrebare! Las crema in frigider sa se intareasca si dupa aia o pun peste foi sau o pun intre foi si dupa aia o pun la frigider? Se inmoaie foile repede? Multumesc, Ioana

  • Claudia

    Ma bucur tare mult ca am gasit aceasta crema de cremes. Asa crema avea cremesul de la cofetarie acum 20 de ani. Super buna!!!

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 laura

    Cosmi, foile sint cumparate, nu le-am facut eu… dar le poti gasi la orice magazin, mai mare…
    Iti va iesi un cremsnit delicios…si rapid! 😛
    De crema asta nu te poti, parca, satura niciodata! 😀

    Astept impresii!

  • http://www.blogger.com/profile/07310501371990318027 cosmi11sp

    buna.vreau si eu sa fac cremsnit.imi poti spune ce fel de foi trebuie.multumesc