Tort de struguri cu frisca

24 comentarii

[shashin type=”photo” id=”15109″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tineti minte cand va spuneam ca puiul meu scump, induiosat de felicitarile extraordinare pe care le-a primit de la voi, dragilor, mi-a cerut sa ii mai fac un tort?! …ei bine, ziua aia a venit 😛 …ca doar, cum spunea si el, nu degeaba toata lumea il felicita, inseamna ca e inca ziua lui si deci trebuie (re)sarbatorita ca atare. Cu ce altceva decat cu un tort de struguri cu frisca!!!!!!!!

Ideea cu tortul care sa contina struguri, muuuulti struguri si frisca ii apartine tot lui Bogdi (nu ma intrebati de unde i s-a declansat pofta asta, ca nu stiu!!! 🙂 )
Cert este insa ca avut o idee nemaipomenita si ca datorita lui am savurat cu totii cate-o felie mare din simplul dar absolut gustosul si aromatul tort de toamna.

E incredibil de usor de facut, iar puiului meu i-a placut atat de tare!!! Si decorul, si blatul, care intr-adevar este de milioane, e pufos si buuun de-ti vine sa-l mananci asa cum e 😛

 

Ingrediente pentru cca. 12 felii

Pentru blat:

– 4 oua

– 150 g. zahar

– 125 g. faina

– 25 g. cacao

– 1 lingurita scortisoara macinata

– 1 lingurita rasa praf de copt

 

Pentru umplutura si ornat:

– 500 g. struguri albi si negri

– 500 ml. smantana dulce pentru frisca sau frisca lichida

– 1 plic intaritor de frisca (optional)

– 75 g. zahar pudra

 

Mod de preparare:

Strugurii nostri zemosi si buni!!!!!!!!!!!

Se separa ouale; albusurile se bat cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bate in continuare timp de 3-4 minute. Se incorporeaza galbenusurile si se amesteca usor.
Faina se amesteca cu cacaoa, scortisoara si praful de copt si se adauga compozitiei de oua:


Se tapeteaza o forma de copt cu diam. de 26 cm. cu hartie pergament. Se toarna compozitia si se coace timp de 25 de minute la 180 grade C (foc potrivit):


Se spala strugurii. Se pun deoparte cateva boabe pentru decor.
Se scot semintele:



Se bate frisca impreuna cu zaharul pudra si se adauga un pliculet de intaritor de frisca daca credeti de cuviinta 😛
Si eu l-am pus pana la urma, dar cred ca mergea foarte bine si fara..


Blatul se taie pe jumatate:


…si se umple cu frisca ( mai mult de jumatate din cantitatea totala)


Se aseaza strugurii:


Se acopera cu celalalt blat si se aseaza deasupra restul de frisca:


Se pregatesc strugurii pentru decorul final 😛



…si se aranjeaza, cum altfel decat in forma de strugure?! :)))




…singurele sectiuni, nu prea atragatoare caci pana mi-am hranit puiutul, soarele a si intrat in perdeaua gri de nori 🙂


Vi-l recomand cu caldura!!! 😉
E fantastic!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

24 comentarii

maryanne 18 septembrie 2012 - 15:46

dupa ce incorporez ouale pot sa renunt la mixer si sa amestesc usor cu altceva?

Raspunde
Nina-Andreea 12 septembrie 2012 - 00:20

Totuși…..unde și când se pune zahărul pudră ce apare la ingrediente? :D:D

Raspunde
Anonymous 24 aprilie 2012 - 16:40

Intrebarea legata de zaharul pudra am avut-o si eu, la inceput, cand am gasit reteta :). Insa, cred ca e de bun simt: fie se pune in aluat (ceea ce ii da o aroma si mai intensa, poate chiar alaturi de un pic de esenta de rom, care merge minunat cu scortisoara), fie, la final, deasupra primului rand de struguri, pus in aluat.

Raspunde
Anonymous 9 aprilie 2012 - 08:58

Servus, tortul arata foarte bine si as vrea sa-l incerc..dar am o intrebare…zaharul pudra cand trebuie folosit? Multumesc frumos!

Raspunde
Anonymous 29 decembrie 2010 - 05:42

E simplu, dar ce fac cu zaharul pudra, unde-l pun ca ai uitat sa scrii?

Raspunde
Anonymous 3 septembrie 2010 - 22:07

Am facut tortul in seara asta, fara nici un motiv anume, poate doar sa sarbatorim venirea toamnei.
A iesit delicios,blatul cu aroma de scortisoara are un gust nemaipomenit…l-am insiropat pana la urma.
Baietelul meu,Stefan mi-a spus ca e „infinit” de bun.
Multumesc inca odata pentru reteta!

Roxana

Raspunde
Laura 2 septembrie 2010 - 11:59

Roxana, ma bucur mult ca vrei sa incerci tortul, e minunat!!! 🙂
Blatul poate ramane si asa simplu, fiindca e pufos, dar daca vrei un tort mai savuros il poti insiropa cu un sirop de zahar ars sau cu zeama din compot…nu poate fi decat (si mai) delicios :)))
Sa-mi dai de veste cum ti s-a parut 🙂

Raspunde
Anonymous 2 septembrie 2010 - 11:37

Buna Laura,

As vrea sa fac tortul,dar inainte sa incep as vrea sa te intreb daca blatul trebuie insiropat?

Multumesc mult si abia astept sa incerc si reteta aceasta!

Roxana

Raspunde
Laura 17 octombrie 2009 - 23:17

Roz-bonbon, am vazut deliciul!!! 🙂
Arata de milioane, si decorul si sectiunea 😛 …te pup dulce pentru ca l-ai incercat!!!
…si foarte faina ideea cu budinca de vanilie, care impreuna cu frisca a dat nastere unei creme mult mai spumoase. Eu, ti-am zis, am vrut sa-l gust numai cu frisca…sa fie fresh de tot!!! :))
Blatul e nebunie, am zis eu, hi, hi…
Multi pupici pentru incredere si te astept sa „degusti” si din alte dulcegarii :)))
O duminica frumoasa si voua!!!

Raspunde
Laura 17 octombrie 2009 - 23:09

Te pup cu mare drag, Sanda!!!!!! 🙂
…si pentru aprecierile extrem de magulitoare dar si pentru faptul ca esti banateanca de-a mea! 😛
Imi place tare mult blogul tau iar „farama” aia de culinar expusa e de exceptie si foarte informativa, pacat ca nu ai mai actualizat…
O duminica minunata iti doresc!!!
Sa ne reauzim cu bine! 🙂

Raspunde
Roz_bonbon 17 octombrie 2009 - 22:21

Laura, am comis-o!
Am facut bunaciunea de tort !
Este divin !
Blatul este exact pe gustul meu, cu acea scortisoara… Am si eu o reteta de muffin cu scortisoara si cacao si pot spune ca e preferata mea .
Am modificat putin, putin dar e un tort care trebuie repetat 🙂
Daca esti curioasa de tortul meu, trage o fuguta pana la mine pe blog sa-l zaresti!
Un week-end placut!

Raspunde
adnas54 17 octombrie 2009 - 22:12

Buna Laura,
Desi blogul meu nu-i culinar, ador sa trec pe la tine sa fur din idei.
Felicitarile mele pentru tot ce postezi, esti cea mai tare si nu spun asta doar ca esti banateanca de a mea. Suces mai departe. Sanda.

Raspunde
Laura 17 octombrie 2009 - 14:50

Gaby, pentru un tort care are o crema, in aparenta, fada…doar frisca :)) …rezultatul a fost uimitor de bun, hi, hi…
Ori de la blatul pufos, ori de la scortisoara…ori de la strugurii, in nr. mare si aromati…ori de la toate astea la un loc :)))
A fost foarte fresh si light, asta asa, mai pe romaneste 😛

Te pup pentru premii, esti o draguta!!!

Raspunde
gaby's blog 17 octombrie 2009 - 10:07

Nu stiu cat a fost de gustos(trebuie incercat) , dar de aratos arata foarte bine. Draga Laura pe blogul meu te asteapta sa le ridici doua premii. weekend placut!

Raspunde
Laura 16 octombrie 2009 - 19:10

Nanita, you’re sweet as always! 🙂
Thank you for the compliment!!!

Raspunde
Laura 16 octombrie 2009 - 19:09

Hai Vicky scumpa, ca-l fac pe loc!!! 😛
Pupici ca-ti place!!!

Raspunde
Nanita 16 octombrie 2009 - 19:03

Изглежда неустоимо!Поздрави!

Raspunde
Vicky 16 octombrie 2009 - 09:42

Superb tortul, vin si eu la o feliuta.

Raspunde
Laura 16 octombrie 2009 - 00:54

Camiiiiiiii scumpa, dau o bere…sau un lichior, ori un cappuccino, hi, hi…ce-ti place tie mai tare, pentru laudele naucitoare ce mi le-ai adus!!!
Nu sint nici pe departe artista, dar e atat de bine ca cineva sa creada asta :)))))))))
Dulci, dulci pupici!!!

Raspunde
Laura 16 octombrie 2009 - 00:51

Roz-bonbon, te pup pentru ca-ti place…si pentru ca vrei sa il incerci in weekend! 🙂
Vei fi prima care ii va „testa” savoarea 😛

Raspunde
Laura 16 octombrie 2009 - 00:48

Cu mare placere, Livia!!! 🙂
Era prea simplut si prea gustos sa nu vi-l impartasesc 😛
…praful ala de scortisoara din blat il face irezistibil!!! (biiine, da’ eu sint maniaca atunci cand vine vorba de scortisoara 😀 )

Raspunde
Cami 15 octombrie 2009 - 16:46

Artista, artista ramine ! Super „constuctie”. Pofta mi-ai facut ! O zi buna si salutari din Hamburg. Cami

Raspunde
Roz_bonbon 15 octombrie 2009 - 16:24

Superb tort !
Cred ca stiu ce desert fac in week-end 🙂
O zi placuta!

Raspunde
Livia 15 octombrie 2009 - 16:22

Simplu, dar cred ca delicios, felicitari Laura, reteta se pastreaza! Multumesc 😀

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.