Tort de bezea cu crema de lamaie

0 comentarii

 

Dragilor, am avut de curand o dubla aniversare, ziua mea de nastere si a lui Cipi, si m-am gandit ca ar fi o ocazie excelenta sa fac un tort de bezea. Un tort de bezea cu crema de lamaie, racoros si perfect pentru o zi de mai atat de frumoasa cum a fost cea in care ne-am bucurat de trecerea unui alt an, impreuna…dar nu cred ca mai fac unul curand 😀 Sau daca-l fac, nu-l mai fac atat de mare!!! M-am incapatanat sa fac foi mari de bezea, pe care le-am manevrat fooarte greu…si, in final, una dintre foi mi s-a si rupt, asa ca a trebuit sa coc inca un blat. Si ca sa fie si mai distractiv, mi s-a taiat si crema! 😀 …nu cea de lamaie, ci una de vanilie, dar acum ma bucur ca s-a intamplat asa, pentru ca cea de lamaie a fost perfecta in combinatie cu bezeaua dulce si crocanta! De-acum inainte, de ziua mea, ies la o inghetata in oras :))

Va trimit cei mai dulci pupici, dragilor, si va multumesc pentru urarile minunate pe care mi le-ati trimis!!! Va iubesc mult, mult!

 

Ingrediente:

Pentru blaturile de bezea:
  • 8 albusuri
  • un praf de sare
  • 380 g zahar
  • 100 g nuci sau alune macinate
Pentru crema de lamaie:
  • 8 galbenusuri
  • 120 g zahar
  • 100 g unt
  • zeama de la 3 lamai mici
  • 3 foi gelatina sau 5 g gelatina granule
  • 250 g mascarpone
In plus:
  • 250 g zmeura proaspata

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 140 grade C (foc mic). Se tapeteaza 2 tavi cu hartie de copt (eu am folosit tavile mele intinse, de la aragaz).  Pe fiecare hartie se deseneaza cate un cerc de 22 cm. Maxim 24 cm! Recititi intro-ul 😀 Se intorc hartiile (daca aveti folie de silicon pentru copt, care este deja „marcata” cu cercuri, folositi-o!). Se scot ouale si untul din frigider cu cateva ore inainte…chestia asta trebuia scrisa inainte de „se incinge cuptorul” :))

Pentru blaturile de bezea, se bat albusurile (intr-un vas curat si uscat, de sticla, de preferat ) cateva secunde cu mixerul pana se spumeaza usor. Se adauga praful de sare (cat luati cu 3 degete) si se mai bate putin; se adauga zaharul in ploaie, dar nu tot odata ci in transe, cu mixerul in functiune, si se bate pana cand spuma se intareste si devine lucioasa. Catre final, folositi cea mai mare treapta de viteza a mixerului pentru a fi siguri ca ati „topit” toate granulele de zahar! Se adauga apoi nucile sau alunele macinate si se amesteca totul foarte bine cu o spatula. Se toarna bezeaua in interiorul cercurilor desenate si se aplatizeaza cu dosul lingurii. Ambele blaturi se coc deodata, daca aveti cuptor cu ventilator; daca nu, se coc pe rand. Se lasa la copt o ora, dupa care se intorc tavile, pentru ca blaturile sa se coaca uniform, si se mai lasa cca. 30 de minute la copt. Cand sunt gata, se deschide usa cuptorului si se lasa sa se raceasca in tavi. Se desprind apoi de pe hartia de copt, cu mare grija, si se lasa deoparte, pe un gratar pentru prajituri. Bezeaua se crapa mai mereu, asa ca nu va stresati prea tare, pentru ca se acopera cu crema…si arata si un pic mai rustic, mai homemade 😛

Pentru crema, se inmoaie foile de gelatina in multa apa rece cca. 5-8 minute. Daca folositi granule de gelatina, puneti-le in doar 80 ml apa. In acest timp, se bat galbenusurile cu zaharul pana cand rezulta o compozitie spumoasa (cca. 2 minute). Se adauga untul moale, taiat in bucati, si zeama de lamaie. Se pregateste baia de aburi, punand deasupra unui vas cu apa clocotita un alt vas cu diametru mai mic (fundul vasului sa nu atinga apa). Compozitia, care va arata ca „taiata”(nu va speriati, puneti-o asa la bain-marie) se toarna in vasul de sus si se lasa la fiert cca. 12 minute. In primele minute, se amesteca mai rar dar in catre sfarsit se amesteca mereu, ca sa nu se prinda de margini! Folositi o spatula de silicon, cu care ajungeti bine pe margini. Se scurg foitele de gelatina, se adauga in crema si se amesteca energic. Crema se ia de pe foc. Daca folositi granule de gelatina, nu mai scurgeti nimic, turnati totul in crema fierbinte si gata!  Crema se lasa sa se raceasca la temperatura camerei (a bucatariei, de fapt 😛 ), dupa care se pune la frigider, acoperita cu folie transparenta. Puneti folia direct pe crema, pentru ca altfel va face pojghita! La final, se amesteca cu branza mascarpone, scoasa din timp din frigider!

Wow, cat am scris!!! 😀

Haideti mai bine sa va arat cat de frumos a inflorit trandafirul japonez…chiar de ziua mea!!!

 

Buuun, si de aici totul merge mai repede :)) Tortul se finalizeaza asa: se pune un blat de bezea pe un platou de tort si se intinde jumatate din crema de lamaie deasupra. Se presara 150 g zmeura, apoi se acopera cu cel de-al doilea blat de bezea. Se toarna restul de crema de lamaie si se aseaza, cat mai frumos, zmeura ramasa (puteti pune mai multe boabe de zmeura daca vreti).

Tortul de bezea se taie cu un cutit zimtat si se serveste imediat! Serios, chiar se serveste in momentul in care l-ati terminat, pentru ca altfel…se pleosteste 😀

Oooh, dar cat de gustos a fost!!!! Nici nu mai conteaza ca nu arata ca-n reviste!

O combinatie extrem de reusita: un gust dulce-acrisor, proaspat si racoritor! Am facut si-o rima 😀

 

Fete dragi, impart cu voi nu numai o felie de tort ci si o „petala” din florile mele prea frumoase!!! <3

 

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.