Tort Baumkuchen

11 comentarii

Tortul Baumkuchen este supranumit, pe buna dreptate, „Tortul torturilor” desi in revista mea apare sub numele de „Buturuga de Craciun” 😉
Aici puteti citi mai multe despre acest inedit tort (se poate coace si intr-o forma rotunda de tort) care intruchipeaza de fapt un copac, de la straturile de aluat care il compun.
Va marturisesc ca nu aveam de gand sa vi-l arat acum, ci dupa masa de Craciun, dar cand am vazut cat de apetisant a iesit, m-am gandit ca ar fi pacat sa-l tin ascuns pana dupa sarbatori.
…si in plus voiam sa va urez Sarbatori fericite, cu intelegere, liniste si iertare, si nu in ultimul rand cu bucate alese 😛
Craciun fericit, dragi prieteni de pretutindeni!!!!!!!!!!!!!!

Ingrediente:

Pentru aluat:
– 6 oua
– 250 g. zahar
– 250 g. unt
– 4 linguri rom
– 100 g. faina
– 100 g. amidon
– 50 g. migdale macinate fin
– 1 lingurita praf de copt

Pentru ornat si glazura:
– 150 g. gem acrisor (caise, prune, corcoduse)
– 350-400 g. martipan
– 200 g. ciocolata cu lapte sau amaruie
– zahar pudra
– migdale trase in ciocolata alba
– fulgi de migdale

Mod de preparare:
Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu jumatate din cantitatea de zahar.
Se bate untul cu restul de zahar si se inglobeaza, pe rand, galbenusurile, amestecand usor (cu mixerul, la viteza mica) si romul. Faina si praful de copt se cern; se amesteca apoi cu amidonul si se inglobeaza in crema de unt si oua. Se incorporeaza albusurile batute spuma, cu ajutorul unei spatule sau cu telul, nucu mixerul!
Se tapeteaza fundul unei forme de copt cu hartie de copt (se unge usor, din loc in loc, cu margarina pentru ca foaia sa stea la locul ei :P)

Se aseaza 3 linguri, rase, de aluat in forma. Statul de aluat se niveleaza cu o pensula de bucatarie si se coace timp de 2 minute la 200 g C (foc mare…doar mare, nu foarte mare :P) pe gratarul de sus al aragazului:

Se continua pana la terminarea aluatului.
Dureaza un pic (mai ales daca tre’ sa faci si poze :D) dar in final merita!!! Bucataria mea a imprumutat un miros atat de placut…

Se lasa sa se raceasca in forma, dupa care se rastoarna pe un platou (va ajutati de un cutit daca e nevoie, pentru a desprinde marginile mai incapatanate :D)
Se taie pe 3 sau 4 nivele, care se insiropeaza usor cu sirop de zahar.
Se ung foile cu gem si se suprapun; „buturuga” se unge cu restul de gem:

…si se inveleste cu o foaie de martipan (surplusul se inlatura) intinsa intre doua folii de bucatarie transparenta, pudrate cu zahar pudra:

Se topeste ciocolata la bain-marie sau la microunde (intr-un minut si-un pic e gata!)
Se acopera „buturuga” cu un strat generos de ciocolata, ajutandu-va din nou de pensula de bucatarie ( a mea e de silicon si sint foarte multumita de ea :P)

Cand ciocolata e inca moale, se orneaza cu „flori” albe din bomboane (puteti folosi si bombonele cu rom, preferatele mele :D) si fulgi de migdale 🙂

Se presara zahar pudra deasupra „floricelelor”, ca o ninsoare dulce 🙂

Detaliu 🙂
Taaaare imi place cum a iesit, si de-abia astept sa il degustam!!!! :))

Revin, deci, dupa Craciun, cu o sectiune 😉
Sa stiti ca acum, cand ciocolata s-a intarit, tortul meu Baumkuchen arata muuult mai bine!!!!!!!
Craciun fericit, dragilor!!! 🙂

…si iata si sectiunea 🙂

P.S. Varianta prezentata este doar una din variantele delicioase ale acestui tort deosebit 😉
El se mai poate prepara si fara praf de copt, cu mai multe albusuri sau chiar cu oua intregi…cu „camasuta” de martipan sau fara, si nefeliat :P, adica cu straturile intacte, neinsiropat si fara gem…
Oricum ar fi, sa stiti insa ca este de mare efect…si sper, nemaipomenit de gustos :)))

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

11 comentarii

ioana 26 octombrie 2012 - 15:40

Laura, spune-mi te rog daca se poate renunta la foaia aceea de martipan? La noi martipanul nu este prea iubit 🙂 multumesc

Raspunde
Simona 27 decembrie 2011 - 22:30

Imi place foarte tare cum a iesit! De fapt tot ce faci tu aici imi place.. Felicitari! Pupici si.. Sarbatori pline de bucurii in continuare!

Raspunde
Miha 26 decembrie 2011 - 17:51

Craciun fericit si linistit in continuare, alaturi de cei dragi!

Raspunde
Carmen 25 decembrie 2011 - 16:25

Craciun fericit, alaturi de cei dragi si un An Nou plin de sanatate, bucurii si impliniri!La Multi Ani!

Raspunde
bbenyci 25 decembrie 2011 - 00:48

Sarbatori fericite si pline de binecuvantari draga Laura iti doresc cu mult drag!
Craciun fericit!

Raspunde
Alexandrina 24 decembrie 2011 - 02:23

Sarbatori fericite, cu sanatate, bucurii si impliniri!

Raspunde
Carmencita 23 decembrie 2011 - 17:38

E cea mai originala reteta de tort-buturuga! Craciun fericit alaturi de cei dragi!

Raspunde
Fancy Cake 23 decembrie 2011 - 00:58

Arata minunat!
Si profit de ocazie, sa iti urez sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
Raluca

Raspunde
Lina 22 decembrie 2011 - 23:51

Inca o reteta deosebita, pusa in valoare si de decorul sublim, de iarna. Felicitari inca o data!

Raspunde
Virginica Iorescu 25 octombrie 2013 - 14:34

nu scrie ce se face cu albusurile batute cu zahar????

Raspunde
Balas Alexandra 3 decembrie 2013 - 23:22

Se incorporeaza albusurile batute spuma, cu ajutorul unei spatule sau cu telul, nucu mixerul!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.