Prajitura cu nuca si lapte condensat

7 comentarii

Aceasta prajitura cu nuca si lapte condensat intruchipeaza incununarea muncii mele, a celor 12 ani pe care i-a implinit blogul meu de curand…si va este dedicata cu toata dragostea voua, oameni dragi!!!! <3

Am inceput cu un tort tren pentru Bogdi meu mic, in 2007, si am ajuns astazi la 1406 postari, culinare si non-culinare. Iar in tot acest timp, v-am avut pe voi alaturi, asa ca nu pot fi mai recunoscatoare si mai fericita decat sunt acum! 🙂 Va iubesc mult, mult, dragilor!!!!

…sa nu cumva sa nu incercati prajitura, ca ma supar! :)))

 

Ingrediente:

Blat de bezea cu nuca:
  • 6 albusuri
  • 220 g zahar
  • 300 g nuci macinate
Crema de lapte condensat:
  • 6 galbenusuri
  • 50 g zahar pudra (vanilat)
  • 100 ml lapte
  • 1 conserva lapte condensat indulcit (400 g)
  • 6 foite gelatina (sau 1 plic gelatina granule: 10 g)
  • 250 g Mascarpone
  • 200 ml smantana pentru frisca
Strat intermediar:
  • 300 g Nutella
Pentru ornat:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • zmeura proaspata sau congelata

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cutptorul la 170 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 35×24 cm; se scoate branza Mascarpone din frigider.

Pentru blatul de nuca si bezea, se bat albusurile intr-un bol perfect curat si uscat (de preferat, de sticla, pentru ca asa se bat cel mai bine!) impreuna cu zaharul turnat in transe, pana cand se obtine o spuma tare si lucioasa. Ouale sa nu fie reci! Se inglobeaza nucile macinate cu ajutorul unei spatule (sau tot cu mixerul, dar la viteza mica) iar compozitia rezultata se rastoarna in forma pregatita si se niveleaza cu dosul unei linguri. Blatul se coace 30-32 de minute, se lasa sa se racoreasca 2-3 minute, iar apoi se unge cu Nutella (pe blatul fierbinte, Nutella se va intinde usor).

Urmeaza crema de lapte condensat: se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece (gelatina granule se pune intr-un bol cu 150 ml apa rece) si se lasa la inmuiat 5 minute.  In timpul acesta, se bat galbenusurile cu zaharul pudra si cu laptele fierbinte, cca. 1 minut, cu telul. Se transfera apoi pe baie de aburi sau daca vi se pare prea complicata chestia asta numita bain-marie 😀 , puneti crema la foc mic, pe aragaz, intr-o cratita cu fund dublu si amestecati intruna. „Intruna”, adica vreo 3 minute 😛 …dupa care se toarna laptele condensat indulcit. Se mai lasa la fiert cca. 3-4 minute si apoi se ia de pe foc.

Daca ati folosit foite de gelatina, va trebui sa le scurgeti de apa si sa le adaugati in crema, amestecand energic. Daca ati folosit gelatina praf, adaugati granulele de gelatina cu tot cu apa ramasa in bol si amestecati energic. Crema se lasa la racorit cca. 15 minute.

Branza Mascarpone se bate separat, si smantana pentru frisca, la fel (nu folositi frisca indulcita, pentru ca veti obtine o crema mult prea dulce).

Crema se finalizeaza amestecand crema de lapte condensat cu branza Mascarpone si frisca batuta. Eu am folosit mixerul vertical, care a „domolit” orice tentativa de razvratire a cremei :)) …dar se poate folosi si mixerul, la viteza mare. Nu se amesteca excesiv, ci doar pana cand se obtine o crema matasoasa. Se pune la frigider pentru cca. 15 minute, cu scopul de a prinde un pic de consisteta, dupa care se toarna peste blatul de nuca uns cu Nutella. Retineti faptul ca crema este inca moale, va curge atunci cand o veti aseza peste blat, dar se va intari dupa ce sta la frigider.

Prajitura se lasa la frigider peste noapte iar a doua zi se decoreaza cu putina ciocolata topita si zmeura. O prajitura festiva, pe placul intregii familii!!!

Delicioasa mea creatie 😀

Va imbratisez, prieteni dragi si va multumesc pentru toti anii in care mi-ati fost alaturi!!! <3

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

7 comentarii

Sorana 4 martie 2022 - 22:05

Acum o incerc, pare delicioasa! Revin cu detalii 😛

Raspunde
Laura Sava 7 martie 2022 - 18:19

Sorana, cum ti-a iesit?!
Astept cu nerabdare „detaliile”!!! 🙂

Raspunde
sorana 8 martie 2022 - 21:04

A iestit grozav Laura, multumesc pentru reteta (aveam o conserva de lapte condensat si nu stiam ce sa fac cu ea). Am recomandat-o cu drag mai departe. Am adaugat un pic mai putin zahar in blat (200 in loc de 220) si doar un pic de zahar vanilat in crema si nu am avut probleme. O prajitura fina, un deliciu.

Raspunde
gabriela 19 noiembrie 2019 - 22:40

facuta astazi !!! delicioasa si f usor de facut. o recomand cu toata increderea !

Raspunde
Laura Sava 7 martie 2022 - 18:17

Ma bucur la fel de mult ca atunci cand ti-am citit prima oara mesajul, draga Gabriela…desi nu am reusit sa iti raspund la timp…
Te imbratisez!!!!

Raspunde
Bodor 19 aprilie 2019 - 13:34

Buna. mie din pacate nu a iesit crema, deci nu s-a intarit deloc, nici nu am putut sa intand pe blat. Ce consistenta trebuie sa aiba cand se aduga laptele condensat…. si dupa 3- 4 minute, fiert pa bainmare? la mine curgea crema ca si apa….

Raspunde
Laura Sava 19 aprilie 2019 - 20:20

Crema e perfecta, asa trebuie sa fie. Ea se va intari dupa ce sta la frigider, datorita gelatinei.
Daca ai urmat intocmai pasii expusi de mine in reteta, te vei bucura de aceasta prajitura la maxim! 🙂

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.