Prajitura cu crema de ciocolata si rom de astazi este o reteta care va ramane printre retetele voastre preferate! O veti lasa nepotilor vostri mostenire, stiu sigur! 😀 O pot savura si-acum, daca sunt mai mititei, dar taiati romul de pe lista de ingrediente! :))
E o prajitura foarte usor de preparat, mai ales ca nu are gelatina, si e ataaat de delicioasa!!! Am facut-o de doua ori pana acum si de fiecare data a iesit parca si mai buna! Prima data a fost acum doua saptamani, cand nu am folosit rom ci esenta de rom, pentru ca i-am trimis-o, la pachet, maicutei Ecaterina, prin mami a mea draga…dar de data asta am scos sticla de rom caraibian de la naftalina 😛
Ingrediente:
Pentru blatul de ciocolata:
- 8 oua
- 120 g zahar
- 100 g ciocolata cu lapte
- 120 g faina
- 40 g amidon
- 30 g cacao
- 1 lingurita praf de copt
Pentru siropul de rom:
- 100 ml apa
- 50 g zahar (vanilat)
- 35-50 ml rom
Pentru crema de ciocolata si rom:
- 400 g ciocolata cu lapte
- 200 g unt
- 4 galbenusuri
- 50 g zahar pudra (vanilat)
- 30 ml rom
Pentru crema de ciocolata alba:
- 400 g ciocolata alba
- 250 g branza Mascarpone
- 200 g branza Philadelphia
In plus:
- 150 g biscuiti Oreo
A rasarit si soarele, in timp ce pozam minunatia 😀
Mod de preparare:
Se prepara siropul de rom prima data: se pune apa la fiert impreuna cu zaharul vanilat si se amesteca pana cand se topeste zaharul. Se mai lasa sa dea in clocot de cateva ori, dupa care se lasa la racit. Cand e rece, se toarna romul (puneti 35 de ml sau 50 de ml, in functie de cat de aromat vreti sa fie siropul) si se amesteca bine.
Pentru blat, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o forma de aproximativ 35×24 cm cu hartie de copt. Se scot ouale din frigider. Ciocolata se rupe in bucatele si se topeste la microunde sau la foc foarte mic (amestecati intruna, sa nu se arda). Se lasa apoi deoparte, sa se racoreasca. In continuare, se despart ouale; albusurile se bat intr-un bol incapator pana se spumeaza usor. Se adauga un praf de sare (cat luati cu trei degete) si jumatate din cantitatea de zahar si se bate in continuare cu mixerul, la viteza mare. Se adauga zaharul ramas si se bate pana cand se obtine o spuma tare, ca la bezea. Se adauga galbenusurile si ciocolata topita si se amesteca scurt. Se amesteca faina cu amidonul, cacaua si praful de copt si se cern impreuna deasupra compozitiei. Se amesteca cateva secunde cu mixerul, pana se incorporeaza amestecul uscat, dupa care se continua cu spatula. Se amesteca usor, ca si la pandispan, pentru a nu scoate aerul din compozitie. Se rastoarna in forma pregatita, se niveleaza si se da la cuptor pentru cca. 25 de minute. Se lasa apoi sa se racoreasca bine si se inteapa cu o scobitoare; se toarna siropul rece cat mai uniform deasupra blatului.
Pentru crema de ciocolata cu lapte, se scoate untul din frigider si se taie in cubulete; se lasa sa se inmoaie la temperatura camerei. Se rupe ciocolata in bucatele si se topeste la microunde sau la bain-marie. Se adauga untul si se amesteca totul foarte bine (nu e nicio problema daca untul nu se topeste in totalitate). Galbenusurile se bat cu zaharul pudra si cu romul, apoi se amesteca cu crema de ciocolata. Folositi mixerul! Iar daca nu vreti sa folositi galbenusuri crude, puneti-le impreuna cu zaharul si romul la bain-marie pentru cca. 5 minute. Amestecati intruna, sa nu vi se branzeasca crema!
Pentru crema de ciocolata alba, lucrurile sunt si mai simple 🙂 Se rupe ciocolata in bucatele si se topeste la bain-marie sau la microunde, dar faceti neaparat pauze de cateva secunde, pentru a o amesteca bine. Ciocolata alba este un pic mai sensibila si are nevoie de mai multa atentie. Intr-un bol separat, se bat cu mixerul branza Mascarpone si Philadelphia; se toarna in bol ciocolata alba topita si se amesteca bine.
Finalizare prajitura: se intinde crema de ciocolata cu lapte peste blatul insiropat si se pune la frigider pentru 5-10 minute. Se intinde apoi crema de ciocolata alba si se presara biscuitii Oreo, faramitati. O puteti servi si dupa 2-3 ore dar ideal ar fi sa o lasati la frigider peste noapte. Totusi, va sfatuiesc sa o scoateti de la rece cu aproximativ o ora inainte de a o servi, pentru ca va avea un gust mai pronuntat!
Sper sa o incercati cat de curand!!!!! :))
E delicioasa!!!!
O mica sectiune 😀