Prajitura aromata cu crema din vin rosu

21 comentarii

Dragii mei, la inceput de nou an va urez din toata inima La multi ani cu sanatate (ca-i mai buna decat toate 😛 ) …si sper ca si pe viitor sa-mi fiti alaturi si sa reusesc sa va incant cu retetele si povestile mele la fel ca pana acum 🙂
…inclin totusi spre retete, ca uneori bat campii :)))

Si pentru ca si de Craciun am baut un pahar de vin impreuna, va invit si acum sa intampinam 2010 cu o prajitura savuroasa, ce musteste de aroma si culoare (…si vin rosu 😛 )
Anul nou sa va aduca tot ce ati visat!!!

Ingrediente pentru 10 felii

Pentru blat:

– 5 oua
– 125 g. zahar
– un praf de sare
– 150 g. faina

Pentru crema:
– 1 plic praf de budinca de vanilie
– 500 ml. vin rosu
– 150 g. zahar
– 250 g. unt
– 350 g. martipan
– 150 g. zahar pudra
– 150 ml. frisca
– cateva boabe de struguri negri

Se incalzeste cuptorul la 175 grade C.
Se separa ouale; galbenusurile se freaca cu zahar si se adauga sare si faina. Se bate albusul si se adauga. Se intinde aluatul intr-o tava intinsa (de aragaz) tapetata cu hartie de copt:


Se coace cca. 12-15 minute:


Se rastoarna blatul pe un servet de bucatarie presarat cu zahar:


…si se indeparteaza hartia…cu grija 🙂



Se taie apoi 4 felii de marimea tavii de chec din aluatul rezultat:



Se amesteca praful de budinca cu vin si zahar si se da in fiert, ca la o budinca obisnuita.
Se ia de pe foc si se adauga untul; se raceste, amestecand…
…voi asa sa faceti, ca eu prinsa pana peste cap cu “gradinita de copii” care-mi era prin preajma, am lasat din neatentie budinca sa se raceasca si de-abia dup-aia am amestecat untul in ea, ceea ce, nesurprinzator, a dat nastere unei creme cu aspect taiat…veti vedea in pozele de mai jos 🙁


In fine…se amesteca martipanul cu zahar pudra si se intinde pe o folie transparenta (de plastic), putin mai mare decat forma dreptunghiulara:



Se transfera in tava cu ajutorul foliei si se apasa pe la colturi:


Se bate crema de vin cu telul/mixerul. Se intinde crema pe martipan iar deasupra se aseaza unul din blaturi. Se alterneaza straturile de crema cu celelalte 3 blaturi, sfarsind cu un blat.
Eu, dupa cum va spuneam mai sus, am reusit sa “infrumusetez” crema 😛
…oricum, boacana asta nu i-a alterat in niciun fel gustul minunat, ceea ce mi-a readus rapid zambetul pe buze 🙂


Se raceste prajitura cca. 2 ore…eu am lasat-o toata noaptea la frigider:


…apoi se rastoarna si se scoate folia de plastic:



Se bate frisca si se orneaza prajitura cu struguri si frisca:


Neaparat sa incercati minunatia!!! 😀


Va pup si va multumesc pentru toate gandurile bune si mesajele extraordinare care mi-au bucurat sufletul si m-au emotionat peste masura!!! 🙂
La multi ani 2010!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

21 comentarii

Dorothea 20 decembrie 2018 - 12:47

Excelent aspect si gust ! Sa traiesti multi ani !

Raspunde
Anonymous 8 februarie 2012 - 15:37

singura problema la prajitura asta e ca are PREA MULT VIN 500 ml e prea mult. Am facut-o dupa reteta si a iesit foarte buna, crema nu mi s-a taiat deloc, dar am inlocuit martipanul cu glazura de zahar facuta in casa . Am servit-o musafirilor care au venit pe la noi si dupa o felie din bunatatea asta deja avea chef de ras….

Raspunde
katy 8 ianuarie 2012 - 18:05

am facut aceeasi greseala…am lasaat budinca sa se raceasaca…astept sa o guste copiii..sa mi spuna cum e…eu am facut o sub forma de rulada

Raspunde
Anonymous 7 noiembrie 2011 - 10:13

Buna,Laura!
Am si eu o intrebare.Unde ai gasit martipanul?
Inca ceva.Orice prajitura am facut dupa retetele tale a iesit super,conform laudelor celorlalti.
Merci mult!

Raspunde
luminarasaritului 26 august 2011 - 12:11

Doamne, ce minunatii poti face pe aici Laura! Ma inspiri! Si mie imi place sa gatesc, si mai ales sa fac prajituri si torturi dupa retete si combinatii proprii! Ultima oara am facut un tort cu doua tipuri de crema, inspirate de la tine: crema de cioco ganache si crema de nuca de cocos de la prajitura ta Bounty Bars. A iesit o bunatate si am dat-o pe spate pe mama-soacra de ziua ei! Azi o sa fac reteta ta de Figaro, pentru ca nu am mai mancat de multi ani si mi-e tare pofta! Abia invat si eu sa bucataresc, caci sunt mica si noua pe picioarele mele, si blogul tau e o inspiratie pentru mine! Multumesc!

Ah, vroiam sa te intreb: tu de unde cumperi martipan?

Raspunde
Oana 16 aprilie 2010 - 21:12

Delicioasa reteta. Am incercat-o si eu, cu mici modificari si anume am adaugat si putina scortisoara in vin si nefiind o iubitoare de martipan am decorat tortul cu frisca. Am primit numai laude pentru el 😀

Raspunde
Cristina 15 aprilie 2010 - 11:34

Am facut si eu prajitura cu vin si ma declar foarte incantata. Era demult pe lista de asteptare a experimentelor. Usor de facut si foarte buna. Mai greu a fost sa gasesc martipanul, dar nu m-am lasat pana nu l-am gasit.
In prima zi mi s-a parut prea puternica aroma de vin, dar dupa doua zile de stat in frigider era nemaipomenita.
Multumesc! Am cules numai idei bune de pe blogul tau.

Raspunde
Saveurs et Gourmandises 9 ianuarie 2010 - 13:27

Belle réalisation.
J’aime beaucoup.
A bientôt.
See soon.

Raspunde
adnas54 3 ianuarie 2010 - 15:42

La multi ani, cat mai multe reusite, sanatate si indeplinirea tuturor dorintelor in anul care vine! Sanda

Raspunde
claudia 3 ianuarie 2010 - 11:23

La multi ani! Arata super prajitura!

Raspunde
Daniela 3 ianuarie 2010 - 09:55

Este perfecta! Felicitari!

Raspunde
Alexandrina 3 ianuarie 2010 - 02:53

La multi ani, Laura! Toate cele bune in 2010 si nu numai!
E superba prajiturica ta, felicitari!

Raspunde
Cami 3 ianuarie 2010 - 01:53

La multi ani ! iti doresc sa ai parte de tot ce este mai bun pe pamintul asta!
Prajitura, aromata cu martipan…hmmm lecker… o zi buna! Cami

Raspunde
Irina 2 ianuarie 2010 - 23:42

Excelenta ideea!
La multi ani si un an nou fericit, cu multe bucurii!

Raspunde
mirela 2 ianuarie 2010 - 23:42

La multi ani, draga Laura! Un 2010 minunat alaturi de Bogdi si sotul tau.

Raspunde
ellis 2 ianuarie 2010 - 21:51

Ce prajitura buna! Yummy!!!!!!!!!

LA MULTI ANI! TOATE DORINTELE SA-TI DEVINA REALITATE IN NOUL AN!

Raspunde
Cristina 2 ianuarie 2010 - 20:07

Superba prajitura!
Un an nou fericit iti doresc, cu impliniri si realizari pe toate planurile.

Raspunde
Adriana 2 ianuarie 2010 - 19:35

Ce interesant! Prajitura cu crema din vin rosu, tocmai acum cand am atata vin rosu de folosit! Pare un pic cam complicata pentru mine acum, dar cine stie… Oricum, de sarbatori am incercat doua dintre retetele tale, Rafaelo si saratele cu cascaval si au iesit atat de buuuune! Multumesc mult si un an nou fericit!

Raspunde
Mariana 2 ianuarie 2010 - 19:11

An nou cu multe bucurii si impliniri!
Surprinzatoare si deosebita prajitura ta!

Raspunde
Lissa's Cakes 2 ianuarie 2010 - 16:47

La multi ani ,Laura draga!Noul an sa va aduca tot ce-i mai bun si multa sanatate!
Arata excelent prajitura si sunt convinsa ca e deosebita la gust.
Pupici!

Raspunde
Flori 2 ianuarie 2010 - 15:26

La multi ani, un An Nou Fericit si imbelsugat!!”
Draga Laura,iar ai “comis” o bunatate!
te pup!

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.