Acest cheesecake cu cafea este uimitor!!!! Nu stiu sa va spun ce-mi place mai mult la el: crema spumoasa de cafea…sau poate baza de fursecuri?! 🙂 E ceva de vis, e una din retetele alea care-ti raman pe veci in suflet. Sau in stomac!!! 😀
Ideea cu fursecurile, ca baza, in loc de-un blat obisnuit de biscuiti sau unul copt, vine de la Ina Garten, pe care o admir nespus!!! Sper sa il incercati, pentru ca e si usor de facut, e fara coacere si e absolut delicios!!!!!
Ingrediente:
Pentru „blat”:
- o portie de fursecuri cu cafea si ciocolata neagra
Pentru crema:
- 500 g branza mascarpone
- 500 g smantana pentru frisca
- 200 g zahar
- 2 lingurite nes (cu varf)
- 2 linguri zahar nerafinat (brun)
- 100 ml lapte fierbinte
Pentru decor:
- fulgi de ciocolata neagra
Mod de preparare:
Se unge o forma de tort (cu diam. de 26 cm) cu ulei.
Se prepara crema de cafea: se bate frisca lichida, rece, impreuna cu zaharul, intr-un bol tinut cu 10 minute inainte la frigider (puneti si paletele mixerului la frigider, odata cu bolul). Bateti cca. 2-3 minute incontinuu, pana cand prinde consistenta:
Se bate branza mascarpone cateva secunde (puteti sa folositi 250 g crema de branza si 250 g mascarpone); se adauga un praf de sare (cat luati cu doua degete) si se amesteca bine. Nesul se amesteca cu zaharul brun si cu laptele fierbinte. Se lasa sa se racoreasca putin si se adauga apoi in branza mascarpone. Veti obtine o crema spumata:
Cele doua compozitii se amesteca foarte bine (cu o spatula). Se imparte in trei parti si se lasa deoparte.
In continuare, se aseaza un strat de fursecuri cu cafea la baza formei; se rup bucati din alte fursecuri (mai putin reusite) si se pun in spatiile goale:
Se toarna o parte de crema peste stratul de fursecuri:
Se mai pune un strat de fursecuri:
Se acopera cu inca o parte de crema si se acopera cu un ultim strat de fursecuri:
Tortul se termina cu ultima portie de crema, nivelata frumos. La final, veti avea 3 straturi de fursecuri si 3 straturi de crema.
Cheesecake-ul se lasa neaparat la frigider peste noapte!!!
Se aseaza apoi pe un platou si se acopera cu un strat de ciocolata neagra, tocata (eu aveam o cutiuta cumparata):
Cand il serviti, il taiati felii cu un cutit foarte bine ascutit (nu zimtat!), cu grija, fara graba, apasand constant daca intalniti vreun blocaj…adica vreo bucatica de ciocolata neagra, rebela, ascunsa in vreun fursec 😀
E savuros, nu foarte dulce, cu gust puternic de cafea!!!!!!!!
Il ador! :))