Alcazale

6 comentarii
Mmm, alcazale!!! Asa veti exclama dupa ce le veti gusta prima oara 😀
Pentru ca sunt extraordinar de gustoase! Cele mai bune fursecuri cu nuci si uplutura de cacao!
Iar aici, Fursecuri pentru Mos Craciun, aveti o alta idee asemanatoare…si extrem de delicioasa! :))

Ingrediente:

Pentru  aluatul de fursecuri:
  • 4 albusuri
  • 1 cana de zahar pudra
  • 4 cani de nuci macinate
Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 3 linguri zahar
  • 100 ml lapte
  • 1 lingura cacao
  • 200 g unt

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 170-175 grade C (foc domol).

Se bat albusurile spuma tare cu zaharul pudra. Se adauga nucile macinate (se foloseste o cana „clasica”, de 250 g). Aluatul nu trebuie sa curga ci trebuie sa fie vartos, asa ca daca simtiti ca mai trebuie adaugata nuca, faceti-o! Eu, de ex. am mai adugat un pic de migdale macinate fiindca mi s-a parut ca inca nu avea consistenta adecvata.
Din aceasta compozitie se ia cu lingurita si se aseaza in tava. Se pun gramajoare cat de mici , pentru ca atunci cand aceste alcazale se servesc, nu trebuie sa se muste din ele, ci sa se manance „dintr-o imbucatura” 😛

Se dau fursecurile la cuptor timp de 8-10 minute. Trebuie mai mult uscate nu prajite rau.

Asa arata coapte: fata-spate 😀

Si cam asa vor arata cand vor fi gata (alegeti fursecuri de aceeasi marime atunci cand le umpleti cu crema):

 

Pentru crema, se pun toate ingredientele la foc moderat. Se amesteca incontinuu ca sa nu se coaguleze galbenusul. Crema e gata cand are consistenta unei smantani foarte groase:

Se da crema la rece pentru cel putin cateva ore pentru a deveni ca un unt rece.

Fursecurile se lipesc doua cate doua (cu cate o lingurita de crema) si se pudreaza din belsug cu zahar pudra. Se lasa cel putin 8 ore sa se patrunda cu crema:

Pozele vechi 🙂

 

 

 

Reteta preluata de la Lapona Enigel

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

6 comentarii

ALCAZARE 26 ianuarie 2022 - 16:51

Reteta pe care am mostenit-o se face cu zahar tos: pt cca 20 buc asamblate : 2 albusuri; 100 g zahar tos; 200 g nuci macinate ; zahar vanilat. Pt crema: 2 galbenusuri , 100 g zahar tos, 15 g cacao. 100 ml lapte, 100 g unt,1 lingura rom sau esenta de rom,
Se pune mai multa crema pe mijloc ca atunci cand see preseaza, putin, sa se poata unge lateral si trece prin nuca macinata.

Raspunde
andreea 7 noiembrie 2021 - 15:53

cate bucati ies din aceste cantitati? multumesc

Raspunde
Mihaela 16 ianuarie 2013 - 00:50

Am facut prima data cu zahar tos si mi-au iesit excelent, ca forma si consistenta, acum am facut cu zahar pudra si am probleme mari,mari. Zaharul pudra a cam „tuflit” albusul si oricate nuci am adaugat, este un fiasco total…pur si simplu, se latesc in tava , se unesc intre ele, aiurea de tot.

Raspunde
Mihaela 20 decembrie 2012 - 20:16

Prajiturile copilariei!! Ce bucurie ca le-am redescoperit dupa atatia ani! Multumim frumos!

Raspunde
Anonymous 14 ianuarie 2011 - 13:33

Pentru cine e mai comod şi nu are răbdare să se joace cu grămăjoarele de alcazale, aceeaşi compoziţie pentru prăjiturele se poate face sub formă de foaie coaptă în tavă, pe hîrtie de copt bine unsă. Apoi, după ce s-a copt foaia, se taie, cît e caldă, în două. După ce s-a răcit, se unge una dintre foi cu cremă, după care se pune deasupra a doua foaie. Apoi se pudrează cu zahăr, se pune la frigider pt. a se pătrunde cele două foi/blaturi de nucă, iar apoi se pot tăia sub formă de dreptunghi, triunghiuri etc. În această formă, prăjitura se numeşte Alcazar, datorită culorii (maro închis) şi durităţii blaturilor după coacere, care amintesc de zidurile unui castru roman – „al cazar” în arabă.

Raspunde
bucatariavalentinei 22 decembrie 2010 - 09:29

Sunt incantata de aceste prajiturele, sigur le voi repeta si cu alte ocazii.

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.