Tort cu crema de banane si capsuni

7 comentarii

Am strans multe retete din 2007, anul de debut al blogului meu, si pana acum…si stiu ca unele au fost mai reusite, iar altele mai putin…dar toate au fost facute cu drag, cu pasiune, cu naivitate…cu gandul la Bogdi. Blogul meu nu ar fi existat fara el, copilul meu frumos si bun. Si asa cum i-am spus si ieri seara, cand, ca in fiecare seara, luam la puricat intreaga zi si povestim pana adormim, tot blogul meu ii este dedicat lui!!! El e inspiratia mea, bucuria mea si, foarte important, cel mai bun critic culinar (ii place absolut tot ce fac 😀 ), asa ca anul acesta, pentru ca au trecut deja 8 ani de cand fac, aproape zi de zi, acelasi lucru, l-am intrebat ce tort i-ar placea sa avem la aniversarea celor 8 ani de blog (ani care-au trecut parca prea repede…). Raspunsul a venit rapid si precis: Tort cu crema de banane si capsuni. Fiindca ii plac bananele. Si capsunile :))

L-am preparat, si savurat, cu mare bucurie!!!! E un tort proaspat, de fructe, pe care sper sa-l savurati si voi cat de curand!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 250 g unt
  • 6 oua mari
  • 200 g zahar
  • 350 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 80 ml lapte
Crema de banane:
  • 500 g branza mascarpone
  • 3 banane mari, bine coapte
  • 150 g zahar pudra
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 6 foite gelatina sau 10 g gelatina granule
Crema de capsuni:
  • 600 g capsuni (proaspete sau congelate)
  • 100 g zahar
  • sucul de la o portocala (potrivita)
  • 3 foite gelatina sau 5 g gelatina granule
Decor:
  • 250 g branza mascarpone
  • 2 linguri lapte
  • 1 lingura zahar pudra
  • 10-12 capsuni mari
  • 100 g fulgi de migdale

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza o forma de tort cu diam. de 26 cm. cu hartie de copt.

Pentru blat, se bate untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu mixerul; se adauga zaharul si se bate in continuare, pana cand nu se mai simte zaharul (cca. 2 minute). Se adauga ouale (sa nu fie reci), unul dupa altul, amestecand bine dupa fiecare. Nu va stresati daca compozitia pare ca „taiata”, pentru ca acest lucru nu afecteaza rezultatul final al blatului. Mixati in continuare pana se incorporeaza. Se cerne faina impreuna cu praful de copt si se adauga in compozitie, alternand cu laptele (in doua transe). Se toarna aluatul in tava pregatita si se lasa la copt cca. 30-35 de minute sau pana cand o scobitoare infipta in centrul blatului iese curata. Se lasa la racit, dupa care se rastoarna pe un gratar de bucatarie.

Pentru crema de banane, se terciuesc  bananele (cu furculita sau cu mixerul vertical) intr-un bol incapator si se amesteca cu branza mascarpone si zaharul pudra. Se toarna zeama de lamaie si se amesteca bine. Foitele de gelatina se inmoaie intr-un bol cu multa apa rece cca. 5-8 minute; se scurg apoi de apa si se topesc la bain-marie sau la microunde. Tineti minte ca gelatina nu are voie sa dea in clocot!!!!! Se pun apoi 2, 3 linguri de crema in gelatina fierbinte si se amesteca energic; se transfera totul in bolul cu crema si se pastreaza la frigider pana la asamblarea tortului. Daca folositi gelatina granule (la plic), puneti doar 150 ml apa rece peste ele si lasati-le tot 5 minute sa se „umfle”. Gelatina granule se topeste apoi la microunde sau pe baie de aburi, la fel ca gelatina foite, cu mentiunea ca nu o veti mai scurge de apa ci o veti pune asa cum e la topit. In continuare, se procedeaza exact ca si la gelatina foite: se iau cateva linguri de crema si se amesteca cu gelatina topita, dupa care se rastoarna totul in bolul cu crema si se amesteca bine, bine.

Pentru crema de capsuni, se amesteca capsunile cu zaharul si sucul de portocala si se pun pe foc (mic) pentru aprox. 20 de minute. Se amesteca din cand in cand. In timpul acesta, se pun foitele de gelatina la inmuiat in apa rece timp de 5 minute. Se scot apoi, se scurg, si se pun direct in crema de capsuni fierbinte. Se amesteca energic, pentru ca gelatina sa se topeasca uniform. Daca folositi gelatina granule, urmati pasii de mai sus 🙂

Se asambleaza tortul astfel: se taie blatul in trei parti egale (ma rog, cat de egale reusiti sa le feliati 😛 ). Daca blatul se umfla la copt, taiati partea bombata de sus. Asezati un blat inapoi in forma de tort, inchideti inelul detasabil si acoperiti-l cu un strat de crema de capsuni (impartiti dinainte crema de capsuni in doua parti). In felul asta, blatul se va si insiropa usor. Puneti la frigider 10 minute, dupa care turnati deasupra un strat de crema de banane (la fel, impartit dinainte in doua). Nivelati si asezati cel de-al doilea blat. Acoperiti, din nou, cu un strat de capsuni, dati la frigider 10 minute si puneti ultima portie de crema de banane. Asezati ultimul blat deasupra si apasati usor. Lasati la frigider minim 4, 5 ore, desi ideal ar fi sa il lasati peste noapte.

Se decoreaza tortul cu aveline de mascarpone, subtiat cu lapte si indulcit cu zahar. Dar si cu capsuni (spalate foarte bine si uscate), asezate intre „movilitele” de crema. Pe marginile tortului puneti fulgi de migdale prajiti in tigaie, fara adaos de grasime, pana prind culoare (aveti grija ca se ard foarte repede). La sfarsit, se pot presara cativa fulgi de nuca de cocos deasupra tortului.

Pentru voi, cu mare drag!!!

Impreuna cu primii ghiocei din anul asta…culesi de Bogdi 🙂

Va multumesc pentru ca sunteti alaturi de mine de-atata timp!!!!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

7 comentarii

Cioran Iulia Ioana 31 mai 2020 - 09:25

Bună!Spune-mi te rog,tortul este îmbrăcat cu frișcă sau cu,compozitia de maacarpone?Multumesc!

Raspunde
Ileana Profeanu 3 mai 2015 - 16:44

acest tort e exact ceea ce cautam pentru ziua iubitului meu, multumesc! <3

Raspunde
adriana 10 aprilie 2015 - 19:18

Imi plac retetele de dulciuri pe care le postati, felicitari si Paste fericit.
va urmaresc cu interes….

Raspunde
Eliza 3 aprilie 2015 - 00:05

Buna. O intrebare as avea:crema de capsuni se pune calda sau se lasa la racit? Multumesc!

Raspunde
ONESTA B 22 februarie 2015 - 12:53

La multi ani si tie si blogului si frumosului si bunului Bogdi !
Nu-mi plac bananele DELOC … sugereaza-mi altceva , ca mi s-a pus pata pe tortul tau , draga Laura 🙂

Raspunde
Melania 21 februarie 2015 - 21:09

Minunat tortul!Sa-ti traiasca copilasul,sa fie sanatos,iar pentru blog,La multi ani!!!Iar tie,multa sanatate si inspiratie,ca multe retete bune am incercat si invatat de la tine!

Raspunde
Sidonia Toncean 20 februarie 2015 - 14:01

Laura eu sunt fan torturi cu fructe…ca si Bogdi.Nu imi plac cele ciocolatoase…
Doar citind reteta am inghitit in sec, nici eu nu mai stiu de cate ori !
O minunatie tortul acesta ,pe care am sa-l fac cu siguranta, numai sa se iveasca ocazia. Deocamdata sunt in razboi cu dulciurile….
Iti urez LA MULTI ANI si la cat mai multe retete delicioase sa ne prezinti, asa cum doar tu sti sa faci !!!
Te tzuc cu drag !

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.