Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

 

Anul asta, de ziua mamei mele, am ales sa fac un tort cu totul si cu totul deosebit, celebrul Tort Egiptean, pe care am pus ochii acum muuulti ani, inca de cand l-a postat Palachinka pe blogul ei cu minunatii. Nu stiu de ce, insa mi se parea destul de complicat si migalos (de gust nu ma indoiam nicio clipa ;)) si nu ma imbia prea tare sa-l incerc. Acum, ca am aflat ca nu este deloc asa, regret anii in care puteam sa ne bucuram de gustul lui sublim si n-am facut-o :D

 

Ingrediente:

Pentru un blat (avem nevoie de 3 blaturi subtirele, coapte separat):

– 2 albusuri

– 2 linguri zahar

– 1/2 lingura faina

– 50 g. alune macinate (sau nuci)

 

Pentru crema de galbenusuri:

– 6 galbenusuri

– 6 linguri zahar

– 3 linguri rase faina sau amidon

– 340 ml. lapte

– 170 g. unt gras (moale, tinut la temperatura camerei)

– esenta de vanilie

 

Pentru crema de frisca si caramel:

– 200 g. zahar

– 120 g. alune macinate (sau nuci)

– 200 ml. smantana dulce pentru frisca

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se pregatesc ingredientele pentru cele 3 blaturi, ce vor fi coapte, rand pe rand, separat, nu ca un blat intreg, cu toata compozitia odata (desi e tentant :D). E putin migalos, dar merita!!! Foile coapte in felul asta vor fi usor crocante la exterior si moi pe dinauntru, si ce e mai important, vor absorbi foarte bine crema delicioasa. Pentru un blat, asadar, se bat albusurile spuma; se adauga zahar, putin cate putin, si se bate in continuare, pana cand nu se mai simte zaharul. Se cerne faina si se incorporeaza impreuna cu alunele macinate in compozitie (cu telul sau o spatula, nu cu mixerul, pentru ca foaia sa ramana pufoasa). Se unge baza unei forme de 24 cm. cu unt (cu ulei se prinde) sau cu hartie de copt, taiata in asa fel incat sa acopere perfect baza, cum am facut aici: Tort de post, si se intinde compozitia cat mai uniform:

Se coace 20-25 de minute, sau pana cand se rumeneste:

Se procedeaza la fel si pentru celelalte 2 foi, in final obtinandu-se 3 blaturi subtirele (foile se coc imediat ce se prepara, nu va apucati de alte treaburi, fiindca nu se vor coace bine):

Blaturile se scot cu grija din forma, dezlipind cu un cutit marginile prinse. Se lasa deoparte, cu hartie de copt intre ele, pentru a nu se lipi unele de altele.

Pentru crema de galbenusuri, se amesteca galbenusurile, toate 6, stranse dinainte intr-un vas, cu faina sau amidonul. Se adauga zaharul si laptele, putin cate putin, ca la budinca. Se amesteca totul foarte bine si se pune sa fiarba la foc mic timp de aprox.6 minute. Se amesteca des, pentru a nu se prinde, iar in ultimele 2 minute, se amesteca continuu. Se da crema deoparte, se adauga cateva picaturi de vanilie, si se lasa sa se raceasca (crema se acopera cu folie sau cu un capac, sa nu faca pojghita). Se bate untul spuma (mai ales daca folositi unt romanesc, care e plin de apa; scurgeti apa inainte de a-l folosi) si se adauga, lingura cu lingura, in crema racita de galbenusuri, folosind telul sau mixerul. Va rezulta o crema frumoasa si spumoasa:

Pentru crema de frisca si caramel, se pune zaharul intr-o cratita, perfect uscata :P, si se caramelizeaza la foc mic. Nu amestecati in el pana nu incepe sa se topeasca si aveti mare grija sa nu se maroneasca, fiindca va da un gust amar caramelului. Cand caramelul e gata, se toarna fierbinte, in strat subtire, pe o foaie de copt unsa cu ulei. Se lasa la racit si apoi se dezlipeste:

Se zdrobeste cu ce-aveti la-ndemana :D

…si se macina la robot (cat de fin doriti) sau se marunteste, intr- punga, cu batatorul de carne sau sucitorul, cum am facut aici: Tort caramel cu pere.

Se bate frisca tare si se amesteca cu praful caramel :P, si alunele macinate:

Asamblare tort:

Se pune o foaie de tort pe un platou si se acopera cu o parte din crema de vanilie (se lasa deoparte 5, 6 linguri):

Se intinde o parte din crema de frisca si caramel:

…si se repeta operatiunea, pana cand se termina foile si cremele. Ultimul strat va fi de frisca si caramel:

Tortul se unge pe margini cu crema de vanilie pusa deoparte mai devreme si se da la frigider pentru minim 4 ore. Eu, ca de obicei, l-am lasat peste noapte, ceea ce va recomand si voua:

A doua zi, dimineata, arata asa:

Ornat, naiv :D, cu pudra de cacao, si pe loc degustat!!!!!!!!

Foooooarte gustos!!!!!!!!!!

Mami a fost incantata peste masura, iar eu extrem de fericita ca i-a placut. La multi ani, mami draga si frumoasa!!!

V-am pastrat cu greu o bucatica :D

Sper din tot sufletul sa-l incercati, fiindca e nemaipomenit de bun!!!! Mult mai bun a doua zi ;)

 

P.S. Multumiri Palachinka si Dragana pentru ca ne-ati facut cunoscuta aceasta minunata reteta si Milei mari multumiri pentru ca ne-a impartasit-o. Multumiri si Amaliei, pentru ca ne-a adus-o mai aproape, blogosfera romaneasca fiind in momentul asta suprasaturata de acest minunat tort :D

Tags:
About the Author

  • Gaby

    foile nu trebuie însiropate??

  • miezu

    Ce dimensiune are tava?

  • sabina telcean

    foarte bun,delicios.multumim Laura pentru reteta

  • Pingback: Recomandari dulci pentru masa de Pasti | Retete culinare cu Laura Sava

  • oana

    buna. arata superb si vreau sa-l fac de ziua sotului meu. cam pentru cate persoane

    ar fii? multumesc

  • Ana

    Am facut tortul . A iesit perfect , doar in loc de unt am pus crema mascarpone . A iesit delicios …

  • ramona

    la ce temperatura se coc foile<stiti cumva?

    • Ela

      170*C

  • Amalia Ciobanu

    buna seara, am facut ieri tortul egiptean…delicios, multumesc pentru ca ne impartasesti retetele! o seara frumoasa si mult succes in continuare, Laura! toate cele bune, Amalia

  • Anonima

    Am facut tortul acum trei zile pentru ziua sotului meu si a iesit foarte bun. Iti multumesc mult Laura. Esti prinicipala mea sursa de cules retete

  • Adi Lupu

    Draga Laura,am facut acest minunat tort de ziua mea in Noiembrie si a placut tuturor.Multumim pentru retetele extraordinare pe care le postezi pentru noi.sarbatori frumoase alaturi de cei dragi tie !!!

  • Adinela

    Este un tort extraordinar.L-am facut si eu in wekeend si am primit foarte multe aprecieri.Bravo ,Laura!

  • Ramo

    Buna. am facut si eu tortul de Sf Mihail si Gavril ;) In afara de faptul ca mi-a luat aproape toata ziua sa-l fac (este al doilea tort pe care il fac in viata mea, iar primul a fost cel cu fructe de padure tot de pe site-ul tau) si cu micile “scapari” de rigoare, mi-a iesit foarte bun si a fost foarte apreciat. In primul rand, galbenusurile care au stat o vreme “descoperite” pana am facut toate cele trei blaturi s-au amestecat greu cu faina si mi-au facut cocoloase si a trebuit sa le trec de doua ori printr-o sita ca sa le “repar”. Cred ca trebuia sa le acopar cu ceva, ulei sau o folie…. Dupa ce am facut cele doua creme, cea de galbenusuri mi-a iesit mai moale iar cea cu frisca mai tare, deci in nici un caz nu am putut sa le pun in ordinea sugerata de tine, asa ca le-am pus invers, intai cea cu frisca si apoi cea cu galbenusuri (dar nu a observat nimeni). crema de galbenusuri am incercat sa o fac mai tare si am pus jumate din nucile pentru crema de frisca… Asa ca am dres-o pana la urma.. si a iesit minunat!!!!!!!

  • Corina Dascalu Pacuraru

    Buna!!!parca era si o varianta cu blat intreg, nu foi?am nevoie de reteta aceea,pls!!

  • Stefania Adriana Anghel

    Crema ta de vanilie,in poza,arata ca si cum ar contine nuci/alune… iar in reteta nu scrie
    asta? Se pun ? Daca da, ce cantitate? Daca folosesc nuci trebuie sa le prajesc?
    Tortul arata minunat…sigur il voi face!

  • Monica Radu

    L-am facut de Sfintii Mihail si Gavriil, pentru baietelul meu si a iesit super. Multumim ca ne impartasesti aceste minunate retete.

  • Dragana Pušica

    Thank you!

  • Monica Radu

    Laura draga, super tortuletul. Abia astept sa-l fac. Insa e o mica problema: nu se vad pozele din timpul prepararii lui, si-mi erau de folos. Multumesc.

  • Any

    Hello! Tocmai am terminat de facut tortul egiptean, l-am pus la frigider, nu l-am degustat…abia astept maine sa vad cum mi-a iesit…intr-adevar se face usor, dar cu rabdare. Pentru mine este a doua reteta care am facut-o de pe blogul tau, Laura.

  • alina

    tortul meu preferat ever…numai ca eu las zaharul ars in bucati mai mari sa fie asa crocant…si se topeste asa in frisca..e si mai aspectos parerea mea!

One Pingback/Trackback