Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

 

 

Dragii mei, acum 6 ani, si-un pic :P, am postat pe blog prima mea reteta. O reteta simpla, dar gustoasa: Clatite!!! De atunci si pana acum s-au adunat 1015 postari, dintre care vreo 900 sint retete iar restul impresii din vacantele noastre la mare (iubim la nebunie marea!!!) si diverse fotografii. Din gradina, mai ales. Din gradina noastra, care adaposteste cel mai albastru cer, cei mai pufosi nori si cele mai frumoase flori. Mici, salbatice si viu colorate, cuibarite in pamant, sau frumos agatate-n pomi de primavara. Sa nu uitam de salcia mea adorata, sub umbra careia imi savurez cafeaua si nici de pavilionul de lemn, sub care am imortalizat mare parte din retetele mele. Ati fost prezenti in toate povestile din viata noastra. V-ati intristat odata cu mine cand Bogdi a fost racit sau traumatizat de gradinita. M-ati sustinut ori de cate ori v-am cerut ajutorul (tati se simte bine acum si va multumeste pentru rugaciunile fierbinti). Toate astea, si in plus, le-ati trait alaturi de mine, multi dintre voi, inca din anul 2007. Iar pentru asta va multumesc din tot sufletul!!! Pe parcurs am castigat noi si buni prieteni, carora, de asemenea, le multumesc din tot sufletul ca ma urmaresc. Si ca sa nu ma intind prea mult (mereu devin melodramatica cand e vreun eveniment de genul asta :D), revin la reteta de astazi, la dedicatia mea speciala pentru voi, la aceasta prajitura cu cafea, nuci si piscoturi, pe care am ales-o castigatoare in fata celor cateva retete pe care le-am tot rasfoit de la inceputul anului…

Asadar, dupa cel mai lung intro din istorie :D, va invit sa savuram impreuna o bucatica de prajitura. Si o cafea, daca doriti. Neagra, potrivit de dulce, cu un strop de lapte si neaparat pudrata cu scortisoara. Sa ne “auzim” cu bine si la anu’, cand poate va voi aduce un tort clasic, rotund, si plin de arome. Va pup si va iubesc!!!

 

Ingrediente:

 

Pentru blat:

- 8 oua

- 8 linguri zahar

- 3 linguri faina

- 3 linguri cacao

- 3 linguri (cu varf) nuci macinate

- 1 plic praf de copt (10 g.)

 

Pentru crema:

- 300 g. nuci

- 200 ml. cafea tare

- zahar dupa gust

- 250 g. unt moale

- 2 linguri rom sau 1 lingurita esenta de rom

 

In plus:

- 20-22 piscoturi

- 200 ml. cafea tare

- zahar dupa gust

 

Pentru glazura de ciocolata:

- 200 g. ciocolata cu lapte

- 50 g. unt

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se bat galbenusurile cu zaharul timp de 2-3 minute (pana cand zaharul nu se mai simte). Se cerne faina cu praful de copt si cacaua; se adauga impreuna cu nucile macinate in spuma de galbenusuri si se amesteca bine. Se adauga albusul batut, treptat, incorporandu-se cu o spatula in compozitie (cu miscari de jos in sus, ca la pandispan). Aluatul trebuie sa ramana aerat si pufos. Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aproximativ  25 cm. x 16 cm. Se toarna cu grija aluatul si se niveleaza. Se coace cca. 20 de minute si se scoate din cuptor. Se lasa la racit. Nu stingeti cuptorul, pentru ca vom praj nucile ;)

Se prajesc, asadar, nucile intregi timp de 5-8 minute in cuptorul incalzit, amestecandu-se in prealabil de cateva ori. Aveti grija sa nu se arda, fiindca vor avea un gust amar. Se scot si se lasa la racit, dupa care se macina.

Se raceste cafeaua si se indulceste dupa gust; se adauga treptat in nuca macinata, pana se obtine un piure (nu e un piure “legat”, ci unul mai apos, dar nu va speriati, asa trebuie sa fie). Se lasa cateva minute sa stea. Se bate spuma untul moale, lasat din timp la temperatura camerei (folositi un unt de calitate, nu unul care contine multa apa). Piureul de nuca se amesteca cu untul frecat spuma si romul.

Se aseaza blatul pe un platou. Nu se insiropeaza deoarece crema e indeajuns de “umeda” si se impaca bine cu blatul (desi, daca va plac muuult de tot blaturile zemoase, faceti-o!…cu cafea, bineinteles :D). Se intinde jumatate din crema pe blat si se niveleaza.

 

Si-aici incep pozele :P

Se trec piscoturile prin cafeaua indulcita dupa gust si se aseaza pe stratul de crema:

Se acopera apoi cu restul de crema:

…crema pe care o veti aseza din loc in loc, pentru a o putea intinde mai usor (in felul asta evitam sa rupem piscoturile imbibate cu cafea). Ceva in genul asta :)

Sau ati putea folosi un pos de cofetarie, cum am procedat la tortul Mocca

Pentru glazura, se topesc la bain-marie ciocolata rasa si untul taiat in bucatele. Se amesteca pana se obtine o crema omogena si lucioasa. Daca aveti nesansa “sa se taie”, adaugati o lingura, doua de apa foarte rece sau un cub de gheata si amestecati energic. Veti obtine o glazura de ciocolata minunata!!!

Se intinde glazura fierbinte pe prajitura, incepand din mijlocul prajiturii:

Va recomand sa folositi un cutit lat, sau o lingura, cu care sa nivelati glazura. Nu zaboviti prea mult, fiindca se intareste destul de repede, si nici nu insistati daca vedeti ca au ramas mici portiuni neacoperite. Daca treceti de mai multe ori cu lama cutitului sau cu dosul lingurii peste glazura, exista riscul sa se lipeasca si sa stricati momentul final, si cel mai important, al unei glazurari semi-perfecte :P

Prajitura se tine la frigider timp de minim 4-5 ore, pentru ca aromele sa imprieteneasca (ideal ar fi sa o lasati peste noapte), dupa care se poate taia (pe lungime, pentru ca piscoturile sa se vada frumos in sectiune). Neaparat cu un cutit bine ascutit si tinut cateva secunde in apa fierbinte (se sterge inainte de a felia cu el) :

Impart cu voi cele mai dichisite bucati :D

…cu mare, mare drag si recunostinta!!!!!!!!!!

E o prajitura deosebita si foarte gustoasa!!!!!!!!!!!!

 

Tags:
About the Author

  • elena s

    super buna

  • Cecilia Rosca

    ce frumos intro!

  • POP DIANA

    cred ca este o prajitura buna,dar eu as inlocui untul cu frisca si daca este cazul si gelatina,nu am incercat-o nici intr-un fel ,dar eu asa m-am gindit ca ar fi si mai buna.

  • elena

    buna!!! am facut si eu aceasta prajitura.am luat-o de pe un alt blog,iar acum am gasit-o si printre retelete tale delicioaseeee!!!!!!!!! prajitura este chiar ffff buna,toti am fost super incantati.flicitari pentru tot ceea ce faci! te pup

  • Alexandra

    Buna. Prajitura arata minunat…dar am o nelamurire. In momentul in care adaugam pireul de nuca peste unt nu o sa ramana cafeaua din el la suprafata, si o sa arate ca taiata? As vrea sa fac prajitura si sa imi iasa bine. Va multumim pentru retele minunate postate.

  • http://www.facebook.com/cris.bindariu Cris Bindariu

    Imi plac foarte mult dulciurile si m-am bucurat sa gasesc aceste retete. ESti intr-adevar o maestra si ai toata admiratia mea. POate postezi si o reteta de macarons pt.ca eu am incercat mai multe variante dar nu mi-au iesit. Multumesc. Paste Fericit!

  • Rita Oarga

    La multi ani blogului, iar tie iti doresc sa ai multe satisfactii de pe urma sa.
    Te imbratisez cu mare drag.

  • http://www.facebook.com/harasim.maria Harasim Maria

    Foarte buna prajitura, am facut-o si eu

  • Daniela

    Laura sugereaza-mi te rog o alta crema la aceasta prajitura pentru ca nu sunt prietena cu nuca dar imi place cum arata si tare as vrea sa o fac …. dar cu alta crema de cioco, de cafea :))

  • Anca

    Arata demential prajiturica! insa am o intrebare : ar merge sa fac compozitia aceasta cu 2 straturi de piscoturi si intr-o tava clasica de tort? am nevoie de ceva asemanator dar tort sa fie! astept raspuns,multumesc anticipat si pt toate sfaturile pretioase in ale bucatarelii !

  • Mada

    Draga Laura,esti o persoana sensibila si minunata!Sincer iti spun ca pana nu am dat de blogul tau nu am gatit niciodata,stiam doar sa prajesc oua:)) si acum…fac atat prajituri cat si mancare si numai de pe blogul tau ;P!Eu una iti multumesc ca iti faci timp sa ne impartasesti cunostiintele tale in bucatarie ;)) mie mi-ai fost de mare ajutor .. Succes in continuare!La cat mai multe retete :)) .

  • http://www.facebook.com/bbenyci Eniko Blanka Adam Bezsnei

    Draga Laura, felicitari pentru cei 6 ani impliniti! Ii multumesc Domnului ca te-am gasit te urmaresc cu drag chiar daca nu iti scriu des, sa stii ca multe din retetele tale le-am probat si mi-au iesit de la inceput. Imi place foarte mult ca ai retete simple si extrem de gustoase, prajituri foarte apetisante si cu domeniul de dificultate medie. Datorita tie si a catorva doamne dragute ce aveti blog culinar , mi-am facut curaj si eu sa imi fac un blog.Stiu cata munca este in spatele postariilor, cate sute de poze pentru a avea un cadru perfect si imagini foarte calitative. Pozele tale parca vorbesc.
    Te pup si te felicit din nou pentru toate realizariile tale. Fi binecuvantata!
    Cu drag, Blanka

  • Carmen O

    un blog dulce…la multi ani !!!!!!!!

  • doris….

    ESTI O ADEVARATA ARTA IN BUCATARIE FELICITARI PT CEI 6 ANII DE IMPARTASIT CU NOI FANI TAI CHIAR DACA EU TE-AM DESCOPERIT MAI TARZIU SA-TI DEA BUNUL DUMNEZEU MULTA SANATATE SA FI MULT TIMP LANGA NOI SA NE IMPARTASESTI RETETELE TALE MINUNATE ……..AM SA FAC SI EU PRAJITURA CAND O SA MA FAC BINE LUPT ACUM CU O BRONSITA CRONICA LA PLAMANU STANG…………TE PUP DULCE

  • elena

    multumim Laura, abia astept s-o incerc!

  • disqus_silxSyrBTW

    SUPER PRAJITURA!MI/AI DAT O IDEE MINUNATA PTR WEEKEND!FELICITARI!

  • http://www.facebook.com/ecaterina.dan.9 Ecaterina Dan

    O minunatie! Am si eu o reteta asemanatoare dar fara piscoturi si in loc de cafea naturala este ness. Felicitari Laura esti un AS in bucatarie!
    Voi incerca si eu aceasta reteta ;)

  • felicia

    super mega ultra! La multi ani Laura! esti senzationala prin tot ce ai facut tu cu acest blog!

  • http://www.facebook.com/ina.ruginescu Ina Ruginescu

    Arată minunat, si banuiesc ca are un gust sublim
    , asa ca o sa o încerc fffffff curând. Iar pt. tine , la cât mai multi ani împreuna cu familia si cu noi.