Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Dragilor, am remarcat si eu intr-un tarziu ca nu am nicio prajitura cu caise pe blog (obsesia mea ciocolatoasa e de vina :D), asa ca am remediat rapid acest neajuns preparand cea mai pufoasa si delicioasa prajitura cu caise din lume!!!!!!!!!!! :))
E ca o prajitura zebra, ca un chec marmorat care a fost innobilat cu bucati zemoase de caisa coapta si aromata….vaaaai, ce buna e, ar fi pacat sa nu o incercati!!!!!!!!!!!!!!

Ingrediente pentru cca. 20 de bucati:

- 250 g. unt
- 200 g. zahar
- 5 oua mari
- 350 g faina
- 1 plic praf de copt (10 g.)
- 3 linguri cacao
- 60 ml. suc de caise sau lapte
- 1 kg. caise proaspete
- zahar pudra (optional)

 

Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 200 grade C (foc puternic).

Se bate untul moale, la temperatura camerei, cu zaharul; se inglobeaza pe rand ouale, batand bine dupa fiecare. Se amesteca faina cu praf de copt, se cern si se adauga in compozitie, alternand cu sucul de caise (sau laptele).
Aluatul se imparte in doua: intr-o jumatate se inglobeaza cacao, iar cealalta jumatate se lasa simpla. In compozitia cu cacao se mai adauga 2 linguri lapte.
Pe o tava (aprox. 42 cm. lungime si 29 cm. latime) tapetata cu hartie de copt se spriteaza dungi alternative de aluat alb si brun (le puteti pune si cu lingura). Caisele se spala si se scurg; se taie in jumatati (se scot samburii) si se aseaza pe blat, cu partea taiata in sus. Eu am folosit o tava mai mica, crezand ca nu-mi ajunge aluatul, dar dupa cum se vede s-a prea umflat in pene :))

Prajitura se coace cca. 25 de minute. In primele 15 minute se tine la foc mare, 200 grade C, iar in urmatoarele la 180 grade (foc potrivit). Se lasa sa se raceasca si se taie in bucati.
Se pudreaza cu zahar praf, daca credeti ca e nevoie :)
Eu am lasat-o asa cum era:

A avut o culoare atat de frumoasa si un miros imbietor!!!!!

Am taiat-o calda :P

A fost delicioasa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tags:
About the Author

  • Flavia

    Abia ce am taiat prajitura si am gustat-o….DELICIOASA…avand in vedere ca sunt o incepatoare in ale bucatariei, toate retetele tale care le-am incercat mi-au iesit…:) Blatul a cresut, caisele sunt pe deasupra,gust minunat! Multumesc pentru ajutor :*

  • Anonymous

    buna Laura! pe acest “newsletter” nu se pot primi orice fel de mancaruri? eu primesc doar dulciuri..si mancarurile tale sunt delicioase!!! :-)

  • http://www.blogger.com/profile/11972913641946572464 Elise

    Se zice ca savoarea bucatariei franceze e data de trei secrete: unt, unt si iar unt… Parerea mea este ca orice prajitura pe care o faci cu unt este deosebita! Chiar imi cumparasem caise sa fac o prajitura, deci multumesc mult pentru reteta! Eu aveam una cu ulei dar o voi face pe acesta pentru ca imi place si combinatia de caise/cacao. Numai bine si postari faine iti doresc! :)

  • http://gustaricongelate.wordpress.com Gustări Congelate

    Mamă, cred că e cel mai arătos chec din câte mi-a fost dat să văd, neapărat trebuie încercată rețeta asta.

  • http://www.blogger.com/profile/06405990347932947259 Ribana Hategan

    Ce bine arata…mhhh…as manca o feliuta…:)

  • http://www.blogger.com/profile/05605546437843977028 nina

    deci prajitura a iesit chiar buna la gust insa problema era de ce la mine caisele sau dus la fund si nu au ramas asa deasupra ca ale tale???
    acuma ma gandesc k poate tu nu ai pus caisele odata cu prajitura la copt ??asta ma mira de ce ale tale au ramas deasupra CARE E SECRETUL????sa sti k am respectat reteta asa cum era scrisa

  • http://www.blogger.com/profile/05605546437843977028 nina

    da pai am facuto dar sunt dezamagita pt k la mine caisele sau dus la fund nu au ramas asa deasupra cum este in poza la tine oare de ce ????? si in plus pe langa ele aluatul e moale oare ce sa intamplat de ce sau dus la fund???

    • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

      Nina, draga mea, inseamna ca aluatul tau era foarte bun inca de la inceput :)
      Ai mai pus lapte in aluat?…iar fructele nu se indeasa ci se aseaza usor pe aluat.

      Nu ai de ce sa fii dezamagita, caci de buna e buna, nu?! :)
      Incearca pe viitor sa urmezi intocmai pasii expusi de mine si nu vei avea surprize.
      Pofta mare!!!

  • http://www.blogger.com/profile/07719367173591581919 Ailincai Iuliana

    prajitura iese foarte buna !!!am incercato dar fara cacao:200gr unt 200gr faina 200 gr zahar ,2lingurite praf copt si 5oua+orice fruct iti place..eu asa o fac!!e buna si delicata

    • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

      Cu siguranta iese un deliciu si fara cacao :)
      Iti multumesc frumos, Iuliana, pentru impartasirea delicioasa!!!

  • http://www.blogger.com/profile/05605546437843977028 nina

    ce sa intamplat k aluatul a iesir k o crema mai groasa oare o sa mi se faca prajiturica mea
    nu e prea putin lapte 60 ml??????????

    • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

      Nina, nu te ingrijora, asa e aluatul (mai gros decat cel de chec), altfel nu il poti sprita in tava :)
      Dar daca ti se pare totusi ca pica prea greu din lingura, mai adauga una, doua linguri de lapte. Totul este sa-l poti turna in dungi alternative de alb si negru. De obicei aluatul cu cacao e mai “greu”, asa ca-i poti pune inca o lingura de lapte, dupa ce il desparti de aluatul alb ;)
      Spor la treaba si te astept cu impresii!!!