Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (5 votes cast)

Dragilor, cred ca ati observat si voi ca in ultimul timp mi-am concentrat (aproape) toate fortele creatoare asupra prepararii unor retete de prajituri in care nucile si ciocolata au fost ingredientele-vedeta :P (vezi prajitura Snickers cu ciocolata alba, etc)
Revin si astazi cu o minune de prajitura, cu blat (extreeeeem de gustos :P) din nuci, si crema fina de ciocolata, perfecta pentru a va mai dezmorti simturile “inghetate” (la noi acum, curtea si gradina, sint parca desprinse dintr-un basm…va pun o poza mai jos…)
Prajitura este cu adevarat delicioasa, nu degeaba se numeste “Regina de ciocolata” :))

Ingrediente:

Pentru blat:
- 6 albusuri
- 250 g. zahar
- 250 g. nuci tocate
- 2 linguri rase de cacao

Pentru crema:
- 6 galbenusuri
- 200 g. zahar tos, cu granulatie fina
- 2 linguri apa fierbinte
- 2 linguri cacao
- 50 g. ciocolata cu lapte/amaruie
- 150 g. unt
- esenta de rom

Pentru ornat:
- 100 g. ciocolata neagra

Mod de preparare:
Blatul: se bat albusurile spuma cu un praf de sare; se adauga zaharul, in transe, si se mixeaza in continuare la viteza mare. Se adauga nucile tocate (le maruntiti cu cutitul sau cu robotul, dar nu foarte fin) si cacaua si se amesteca usor, cu o spatula. Se toarna compozitia rezultata intr-o forma dreptunghiulara pentru prajituri (20×30 cm) tapetata cu hartie de copt si se niveleaza. Se da la cuptor, la foc potrivit (180 grade C) pentru cca. 25 de minute.
Crema: se pun la bain-marie galbenusurile impreuna cu zaharul, amestecat in prealabil cu apa fierbinte, si cacaua. Se lasa sa fiarba timp de aprox. 15 minute, dupa care se adauga ciocolata rasa sau taiata in bucatele. Se mai lasa pe foc inca 2-3 minute, dupa care se lasa la racit.
Se bate untul cu mixerul intr-un castron incapator; se adauga cate putin din crema racita, mixand intruna, si esenta de rom dupa gust ;)

Se aseaza blatul pe un platou, se unge cu crema de ciocolata si se orneaza cu fasii de ciocolata neagra.
E un deliciu!!!!!!!!!!! :P

P.S. Ciocolata din crema nu e obligatorie. Si nici cea din glazura :P

…noi asa am savurat-o :))

Tags:
About the Author

  • GHEORGHIU

    aaaaa

  • GHEORGHIU

    F.buna prajitura, dar blatul in cuptor creste f. mult, iar apoi se lasa si devine f. subtire, iar crema mi-a iesit cam moale, nu s-a intarit si am observat asta de cand am fiert la bain- marie galbenusurile, apa, zahar si cacaua nu stiu de ce.

  • Cristina Nechifor

    Este senzationala prajitura! Cand l-am gustat, blatul m-a dus cu gandul la pricomigdalele cumparate de la cofetarie…

  • Anonymous

    … mie im place foarte mult. O fac macar o data pe luna.

    Iubesc prajiturile dulci. Ibesc tot ce-i DULCE!

    Pentru colectia mea am tradus reteta in limba Germana.
    Laura, daca vrei ti-o pot trimite si o poti atasa linga originalul acesta.

  • Anonymous

    buna, laura! am o intrebare: esti sigura ca nu ai uitat sa mentionezi si faina la blat?
    tocmai am facut portie dubla, dar nu sunt incantata de blat:(
    arata senzational in pozele tale, pe cand la mine…
    poate am gresit eu ceva

    • Any

      Am facut si eu prajitura…este o delicatese…este ff dulce…in crema
      data viitoare o sa pun mai putin zahar…Eu nu am pus cacao in blat…si
      arata ff bine….iar in crema am pus numai o lingura ca mi s-a parut
      putina crema…Crema eu am fiert-o vreo 30 min…pe foc mic…si s-a
      intarit! Incercati aceasta prajitura ca e fina si delicioasa..mai ales
      ca vine Craciunul in curand!:):*

  • http://www.blogger.com/profile/13817483430458922757 Poliana

    Laura, prajitura arata foarte foarte bine, as vrea sa o fac si eu, imi spui te rog ce dimensiuni are tava in care ai facut-o? Mersi, te pup!

  • ioana

    am facut si eu aceasta prajitura… a iesit delicioasa; toata familia a apreciat-o, este perfecta – cu ciocolata si nuca :D
    iti multumim pentru ca imparti cu noi aceste retete minunate si felicitari!

    • gabi

      te-am descoperit de 2 sapt. si deja sunt topita dupa bunatatile tale. Felicitari !

  • Teodora

    O reteta care abia asteapta sa fie incercata!

  • http://www.blogger.com/profile/07788839979987908995 Ana

    Minunat arata! Felicitari si spor si reusite in bucataria ta virtuala!

  • Anonymous

    Ne-a placut foarte mult! Multumim!
    Pupici lui Bogditu!
    Va pupam
    Alina si buni Nuti

  • http://bucatariamea.eu Daniela

    Laura, si eu fac o reteta foarte asemanatoare, doar ca prajesc nucile tocate. Are un gust special asa, poate incerci :)

  • http://www.blogger.com/profile/11601637903863422263 anca

    Buna!!Nu stiu cat esti cu premiile virtuale,dar pentruca te te urmaresc iti trimit si tie premiul,care te asteapta pe blogul meu…http://blog-ank09.blogspot.com/

  • http://www.blogger.com/profile/00885919165797227515 alinainbucatarie

    yami yami…ce bn arata…ce pacat ca sunt la cura…ador ciocolataaaaa…bine spus , e o adevarata regina a prajiturilor

  • Nati-lia

    Ca de obicei tot ce faci este nemaipomenit. Am sa incerc si eu aceasta reteta. Felicitari si pupici !

  • http://bettykitchen.wordpress.com Betty

    Laura, iti daruiesc cu drag un premiu

  • http://www.blogger.com/profile/12921318971366147443 Mare Maria

    Isi merita numele:)!Finuta….ca o regina!Pupici:x

  • http://www.blogger.com/profile/05423303875576881080 Camy Sweet

    Si aceasta prajitura arata tare bine!Se vede ca e plinaaa de ciocolataa!!!Probabil o voi incerca si pe asta!Mersi!

  • http://www.blogger.com/profile/05576872085473545830 Ruxy

    Wow!!!! Chiar regina!!! Iubesc ciocolatoasele…arata minunat….imbratisari….

  • http://www.blogger.com/profile/07764353691679426020 Simona

    Ce delicios arataaaa! Imi place foarte tare!
    Pupici

  • adriana l

    Foarte bine arata prajitura.Sunt sigura ca e si foarte buna.Am facut si eu ieri snickers si a iesit super buna.Si la noi in maramures e foarte multa zapada,perfecta pentru sanius.Pupici

  • http://www.blogger.com/profile/13956977729610557960 Adela Zilahi

    Superba prajitura si e ciocolatoasa, exact pe gustul meu! Pupicei Laura!