Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Prajitura cu mere la tava sau pe tipsie, cum zicea buna mea (si toti banatenii :P) e una nemaipomenit de buna!!!
Nu, nu am uitat de Pasca, dar pana o “finalizez” m-am gandit ca v-ar prinde bine o prajitura rapida si delicioasa cu mere, mai ales ca e de post (asta fiind, probabil, ultima reteta de post din primavara asta).

Ingrediente:

Pentru aluat:
- 500 g. faina
- 250 g. margarina (rece)
- 1 varf de cutit sare
- 2 linguri zahar
- 1 plic praf de copt (10 g.)
- 150 ml. apa calduta

Pentru umplutura:
- 8 mere potrivite
- 2 lingurite scortisoara
- 8 linguri zahar
- 6-8 linguri gris

Pentru ornat:
- zahar pudra

Mod de preparare:
Se cerne faina si praful de copt si se framanta, intr-un castron incapator, cu margarina, taiata bucatele. Se adauga zahar, sare si apa calduta si se framanta in continuare, pana cand aluatul se desprinde de pe maini (nu dureaza mult :P). Daca aveti timp, infoliati-l si lasati-l la frigider pentru cca. 10-15 minute.

Se imparte aluatul in doua:

Se intinde jumatate din el in forma dreptunghiulara, pe o planseta infainata:

…si se transfera in tava tapetata cu hartie de copt (de aprox. 30 x 20cm).
Se presara deasupra, cat mai uniform, 3, 4 linguri de gris:

Se decojesc si se rad merele pe razatoarea mare; se stropesc cu putina zeama de lamaie ca sa nu se innegreasca si se amesteca cu zahar si scortisoara. E foarte important sa faceti asta doar in momentul in care intindeti aluatul, deoarece merele in combinatie cu zaharul lasa prea multa zeama, fapt ce va poate compromite aluatul ;)

Se intinde compozitia de mere peste aluatul din tava, se presara restul de gris, si se acopera cu cealalta jumatate de aluat, intinsa la fel ca prima. Se inteapa cu o furculita din loc in loc pentru ca aburii sa-si faca loc nestingheriti :P, si sa nu umfle aluatul:

Se da prajitura la cuptor (incalzit in prealabil), la 180 grade C. (foc potrivit) pentru cca. 30-35 de minute:

Se lasa la racit si se feliaza, dupa plac :)

Se pudreaza cu zahar pudra si se serveste…nu chiar fierbinte, desi tentatia e mare :D

E o prajitura foarte buna, sper s-o incercati!!!
Eu am facut-o seara si ma bucur enorm ca am fotografiat-o rapid, caci pana dimineata n-a prea ramas mare lucru :P

P.S. In acelasi mod o puteti face si cu dovleac.

Tags:
About the Author

  • http://www.facebook.com/nicoleta.sima.56 Nicoleta Sima

    am facut prajitura cu mere e super buna multumim e o reteta de apreciat o mai fac

  • http://www.facebook.com/inuta.rac Inuta Rac

    Am făcut-o din nou. E delicioasă! Ador combinația de aluat cu mere și mai ales scorțișoară! Mersi Laura!

  • Adela

    Prajitura asta e excelenta…are gustul copilariei mele! Multumesc Laura si inca o data felicitari pentru lucrurile minunate pe care le imparti cu noi!

  • MIHAELA

    am facut prajitura si mia iesit delicioasaaaa
    am uitat sa ii pun lamaie dar oridum e foarte bunaa

  • koka

    e foarte buna cum a zis alice(adica cu merele calite)iese mult mai bn .ms pt reteta pupici<3

  • Anonymous

    eu am facut azi aceasta prajitura multumesc ptr reteta

  • http://www.blogger.com/profile/03316537009647857063 larissa_personal

    eu am facut azi aceasta prajitura si am primit fff multe laude..multumesc ptr reteta..a iesit extrem de buna…

  • http://www.blogger.com/profile/08288280399921615072 Mihaela

    Delicioasa! A iesit cu mult mai buna decat ma asteptam, intra in categoria preferatelor. Ai avut mare dreptate, cu greu m-am abtinut sa nu tai din ea cat era foarte fierbinte :).

  • Anonymous

    Se poate face si cu branza de vaci? Multumesc

  • Anonymous

    yami…arata super:>;):)

  • Anonymous

    e la cuptor prajiturica.sunt nerabdatoare sa o gust.mii de multumiri Laura pt retetele minunate cu care ne incanti tot mai des.te pup

  • http://www.blogger.com/profile/07199294208995066921 retete- ina

    foarte frumos ti-a iesit

  • http://www.blogger.com/profile/00313282987434147187 andra

    O prajitura clasica! Abia astept sa o fac si sa-mi mai aduc aminte de copilarie :D !

  • Nico

    Buna,
    Arata foarte bine, dar ce dimensiuni are tava din imagine?

  • http://www.blogger.com/profile/15357133116467175178 Alice

    Ce bunatate! Din astea facea bunicul meu…si nu numai.
    Permiti o sugestie? }ncearca sa calesti merele rase, adica le pui putin pe foc cu 2-3 linguri de ulei si zahar..si le tot invirti….la urma adaugi scortisoara si tragi de pe foc. Lasi la racit si apoi pui in prajitura, foi, strudel ce vrei tu. E o chestie pe care o facea bunicul meu la mai toate prajiturile cu mere (la noi…la bucovineni)….Incearca si nu ai sa regreti.
    poate facem schimb de linkuri http://alice-albinutza.blogspot.com/
    Eu te urmaresc mereu….o zi faina sa ai…

  • http://www.blogger.com/profile/18131077349653166357 Federica

    mmmmmmmmmmmmmmm…deliziosi!!!!

  • http://www.blogger.com/profile/15725401563190166286 yaya6

    ah ce buna e prajiturica asta,cred ca in dupa amiaza asta fac,ce nu-mi place sa rad mere!!!dar ma sacrific la cat e de buna,o zi excelenta