Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Prajitura cu mere la tava sau pe tipsie, cum zicea buna mea (si toti banatenii :P) e una nemaipomenit de buna!!! Nu, nu am uitat de Pasca, dar pana o “finalizez” m-am gandit ca v-ar prinde bine o prajitura rapida si delicioasa cu mere, mai ales ca e de post (asta fiind, probabil, ultima reteta de post din primavara asta).

Ingrediente:

Pentru aluat:
– 500 g. faina
– 250 g. margarina (rece)
– 1 varf de cutit sare
– 2 linguri zahar
– 1 plic praf de copt (10 g.)
– 150 ml. apa calduta

Pentru umplutura:
– 8 mere potrivite
– 2 lingurite scortisoara
– 8 linguri zahar
– 6-8 linguri gris

Pentru ornat:
– zahar pudra

 

E o prajitura foarte buna, pe care sper s-o incercati, ori in varianta de post, ori “de dulce”, inlocuind margarina cu unt!!!

 

Mod de preparare:

Se cerne faina si praful de copt si se framanta, intr-un castron incapator, cu margarina, taiata bucatele. Se adauga zahar, sare si apa calduta si se framanta in continuare, pana cand aluatul se desprinde de pe maini (nu dureaza mult :P). Daca aveti timp, infoliati-l si lasati-l la frigider pentru cca. 10-15 minute.

Se imparte aluatul in doua; se intinde o jumatate in forma dreptunghiulara, pe o planseta infainata:

Se transfera apoi in tava tapetata cu hartie de copt (de aprox. 30 x 20cm).
Se presara deasupra, cat mai uniform, 3, 4 linguri de gris:

Se decojesc si se rad merele pe razatoarea mare; se stropesc cu putina zeama de lamaie ca sa nu se innegreasca si se amesteca cu zahar si scortisoara. E foarte important sa faceti asta doar in momentul in care intindeti aluatul, deoarece merele in combinatie cu zaharul lasa prea multa zeama, fapt ce va poate compromite aluatul.

Se intinde compozitia de mere peste aluatul din tava si se presara restul de gris:

Se acopera cu cealalta jumatate de aluat, intinsa la fel ca prima. Se inteapa cu o furculita din loc in loc pentru ca aburii sa-si faca loc nestingheriti :P, si sa nu umfle aluatul:

Se da prajitura la cuptor (incalzit in prealabil), la 180 grade C. (foc potrivit) pentru cca. 30-35 de minute:

Se lasa la racit si se feliaza, dupa plac :)

Se pudreaza cu zahar pudra si se serveste…nu chiar fierbinte, desi tentatia e mare 😀

Eu am facut-o seara si ma bucur enorm ca am fotografiat-o rapid, caci pana dimineata n-a prea ramas mare lucru 😀

Sfat: In acelasi mod o puteti face si cu dovleac.

Tags:
  • http://www.facebook.com/nicoleta.sima.56 Nicoleta Sima

    am facut prajitura cu mere e super buna multumim e o reteta de apreciat o mai fac

  • http://www.facebook.com/inuta.rac Inuta Rac

    Am făcut-o din nou. E delicioasă! Ador combinația de aluat cu mere și mai ales scorțișoară! Mersi Laura!

  • Adela

    Prajitura asta e excelenta…are gustul copilariei mele! Multumesc Laura si inca o data felicitari pentru lucrurile minunate pe care le imparti cu noi!

  • MIHAELA

    am facut prajitura si mia iesit delicioasaaaa
    am uitat sa ii pun lamaie dar oridum e foarte bunaa

  • koka

    e foarte buna cum a zis alice(adica cu merele calite)iese mult mai bn .ms pt reteta pupici<3

  • Anonymous

    eu am facut azi aceasta prajitura multumesc ptr reteta

  • http://www.blogger.com/profile/03316537009647857063 larissa_personal

    eu am facut azi aceasta prajitura si am primit fff multe laude..multumesc ptr reteta..a iesit extrem de buna…

  • http://www.blogger.com/profile/08288280399921615072 Mihaela

    Delicioasa! A iesit cu mult mai buna decat ma asteptam, intra in categoria preferatelor. Ai avut mare dreptate, cu greu m-am abtinut sa nu tai din ea cat era foarte fierbinte :).

  • Anonymous

    Se poate face si cu branza de vaci? Multumesc

  • Anonymous

    yami…arata super:>;):)

  • Anonymous

    e la cuptor prajiturica.sunt nerabdatoare sa o gust.mii de multumiri Laura pt retetele minunate cu care ne incanti tot mai des.te pup

  • http://www.blogger.com/profile/07199294208995066921 retete- ina

    foarte frumos ti-a iesit

  • http://www.blogger.com/profile/00313282987434147187 andra

    O prajitura clasica! Abia astept sa o fac si sa-mi mai aduc aminte de copilarie 😀 !

  • Nico

    Buna,
    Arata foarte bine, dar ce dimensiuni are tava din imagine?

  • http://www.blogger.com/profile/15357133116467175178 Alice

    Ce bunatate! Din astea facea bunicul meu…si nu numai.
    Permiti o sugestie? }ncearca sa calesti merele rase, adica le pui putin pe foc cu 2-3 linguri de ulei si zahar..si le tot invirti….la urma adaugi scortisoara si tragi de pe foc. Lasi la racit si apoi pui in prajitura, foi, strudel ce vrei tu. E o chestie pe care o facea bunicul meu la mai toate prajiturile cu mere (la noi…la bucovineni)….Incearca si nu ai sa regreti.
    poate facem schimb de linkuri http://alice-albinutza.blogspot.com/
    Eu te urmaresc mereu….o zi faina sa ai…

  • http://www.blogger.com/profile/18131077349653166357 Federica

    mmmmmmmmmmmmmmm…deliziosi!!!!

  • http://www.blogger.com/profile/15725401563190166286 yaya6

    ah ce buna e prajiturica asta,cred ca in dupa amiaza asta fac,ce nu-mi place sa rad mere!!!dar ma sacrific la cat e de buna,o zi excelenta