Grecia, prima parte: Asprovalta si Stavros

1 comentarii

[shashin type=”photo” id=”18683″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragiloooor, ne-am intors de la mare…dar vreau inapoi!!!! 😀

E prea mult sa spun asta?! Ma gandesc mai ales la cei care nu au plecat inca in vacanta anul asta (si poate nici in anii trecuti) si ma simt aiurea… E destul de greu sa suporti caldura si greutatile vietii si fara sa vezi poze frumos colorate cu valuri sau mancare, asa ca imi cer scuze de pe acum pentru ce va voi arata. Scopul meu e sa va inviorez un pic, sa va iau cu noi prin toate locurile frumoase pe care le-am vizitat anul asta, nu sa va fac sa oftati :))

In primele zile ne-am invartit prin Asprovalta si Stavros, asa ca primele poze vin de-acolo (am ajuns si-n Salonic, la parcul acvatic, dar de acolo nu va mai pun poze noi, pentru ca totul a ramas asa cum era).

Vremea a fost incredibila, iar apa perfecta! Singura „nazbatie” a fost „zgarietura” pe care am dobandit-o in lupta cu valurile incredibil de mari din primele doua zile (lupta pe naiba, au sters cu mine fundul marii 😀 ). Aveti, asadar, mare grija la valuri, nu le subestimati puterea, mai ales daca e innorat (precis a fost o furtuna pe mare). Piciorul meu stang arata binisor acum, dar am avut un „tatuaj” foarte urat :)))

Anul asta am ajuns, in sfarsit, in Olimpiada, orasul natal al lui Aristotel, dar si un pic prin imprejurimi, la o plaja absolut superba, cu multe stanci si arici de mare, pe care am ochit-o acum cativa ani, in drum spre Athos. Acolo s-a transformat Bogdi meu drag in Aquaman si si-a intrecut toate recordurile personale la scufundari 😀 (poze intr-o noua postare).

 

Acum, Asprovalta, la „Dimitris”, taverna de care ne-am indragostit de cand am calcat in Asprovalta: poze stranse in cateva zile cu calamari, tzatziki, caracatita la gratar, midii in sos, salata greceasca, pe care n-am mai prins-o in poza, si rulouri de cataif cu inghetata. Toate foooarte bune!!!

[shashin type=”photo” id=”18679,18676,18681,18687″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Domnul Dimitris s-a bucurat atat de tare cand l-a vazut pe Bogdi!!! L-a imbratisat strans si s-a mirat de numa’ cand a vazut cat de mare a crescut 😀 De 6 ani, in afara de anul trecut, cand nu am plecat niciunde, mergem la ei si povestim si inchinam pahare. Ne sunt tare, tare dragi!!! Postarea din 2010 „Mancare si distractii” e o marturie a frumoasei noastre prietenii.

Avem o legatura tainica cu locurile astea, cu oamenii de-aici…vecina noastra (matusa Suzanei) mi-a recunoscut vocea si m-a strigat cu bucurie, de la ea din curte!!! Era noapte, nu ma vedea, dar a stiut imediat ca eu sunt. Mi-au dat lacrimile… Sunt langa noi atatia oameni, care nu ne sunt atat de aproape ca si acesti oameni minunati, pe care ii vedem o data pe an. Atat de adanca e legatura dintre noi!!! Chiar m-as muta in Grecia, in Asprovalta sau oriunde, de as putea!!! Stiu fiecare tufa, pod, casa, fiecare intrare-n mare, fiecare magazin, unde sunt pietre mari in apa, unde nu, unde e locul cu nisipul cel mai fin si unde poti sa stai in mijlocul marii in picioare, cu apa pana la genunchi. Pana si baiatul de la restaurantul sarbesc, de la inceputul aleii, care are masinutele (cu pedale) pentru copii, l-a recunoscut pe Bogdi si au batut palma. Toata lumea s-a bucurat sa ne revada, cu totii am povestit cu drag si desi am spus ca e de ajuns, ar trebui sa mai mergem si in alta parte, parca tot aici ne trage inima sa venim 😀

 

In rest, ne-am balacit muuult…si ne-am plimbat la fel de mult. De la o plaja la alta!!! Am baut bere la halba in fiecare zi (tare buna mai e berea la halba!), eu care, acasa, foooarte rar beau bere. Am motait pe sezlongurile moi si mi-am savurat fiecare ceasca de cafea, cu „milk and sugar”. Atat de draguti erau cand spuneau asta, cu accent grecesc, toate incepeau si se terminau in „tz” (de la tantarca tot ne-au casapit cat am stat acolo). Bogdi spunea direct: un Lipton, „Pitz” (Peach) :))

[shashin type=”photo” id=”18685,18684,18686″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Seara stateam cu ochii pe fotbal si schimbam tavernele in cautarea unui semnal bun de wi-fi. Ne bucuram de briza marii si de multa inghetata :))

A doua zi, surprizaaa, o luam de la inceput: plaja, baie si…si mai multa mancare!!! 😀 Grecii chiar stiu sa traiasca, haha, la ei n-o sa gasiti niciunde portii mici (pizza calzone din poza e mica):

[shashin type=”photo” id=”18677,18678″ size=”large” columns=”2″ order=”user” position=”center”]

Aici e o salata greceasca (o portie) si mix grill, cu souvlaki:

[shashin type=”photo” id=”18688,18689″ size=”large” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

Nu a lipsit nici gyrosul si nici inghetata (n-am reusit s-o pozez 😀 ) sau minunile alea mici si dulci, numite Loukoumades:

[shashin type=”photo” id=”18682,18680″ size=”large” columns=”1″ order=”user” position=”center”]

 

In Stavros, domnul Vasilis si sotia lui ne-au intampinat cu mare drag, asa cum o fac intodeauna. Si ei s-au mirat de cat de mare a crescut Bogdi iar cand ne-am asezat la masa, parea ca nici n-am plecat de-acolo vreodata. Si de ei ne leaga o prietenie frumoasa…de tot 6 ani 🙂

[shashin type=”photo” id=”18673″ size=”large” columns=”2″ order=”user” position=”center”]

Totul a fost incredibil: mancarea, vinul, vederea panoramica asupra golfului….

[shashin type=”photo” id=”18668,18669,18670″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

..mancarea 😀

[shashin type=”photo” id=”18671,18672″ size=”large” columns=”2″ order=”user” position=”center”]

Dintre toti pestii savurati, dorada mi s-a parut cea mai gustoasa, dar si pestele spada sau bibanul lui Bogdi (ii spun asa, pentru ca mereu vrea biban cand ajunge in Grecia!) ori codul in crusta au fost extraordinar de gustosi!!!

…si cat de bine-a fost ca nu i-am preparat eu, ci doar i-am savurat!!! 😀

Frumos de tot „coltul” asta de Grecie:

[shashin type=”photo” id=”18674,18675″ size=”large” columns=”2″ order=”user” position=”center”]

Revin cu alte poze minunate, nu plecati!!!!!! :))

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.