Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Mmm, alcazale!!!!!! Asa veti exclama dupa ce le veti gusta prima oara :D.
Pentru ca sint extraordinar de gustoase!!!!!!
Ingrediente:
Pentru “aluat”:

– 4 albusuri

– 1 cana de zahar pudra

– 4 cani de nuci macinate

 

Pentru crema:

– 4 galbenusuri

– 3 linguri zahar

– 100 ml lapte

– 1 lingura cacao

– 200 g unt

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 170-175 grade C (foc domol).

Se bat albusurile spuma tare cu zaharul pudra. Se adauga nucile macinate (se foloseste o cana “clasica”, de 250 g). Aluatul nu trebuie sa curga ci trebuie sa fie vartos, asa ca daca simtiti ca mai trebuie adaugata nuca, faceti-o! :))

Eu, de ex. am mai adugat un pic de migdale macinate fiindca mi s-a parut ca inca nu avea consistenta adecvata.
Din aceasta compozitie se ia cu lingurita si se aseaza in tava. Se pun gramajoare cat de mici , pentru ca atunci cand aceste alcazale se servesc, nu trebuie sa se muste din ele, ci sa se manance “dintr-o imbucatura” :P

Se dau fursecurile la cuptor timp de 8-10 minute. Trebuie mai mult uscate nu prajite rau.

Asa arata coapte: fata-spate :D

Si cam asa vor arata cand vor fi gata (alegeti fursecuri de aceeasi forma si marime atunci cand le umpleti cu crema):

Pentru crema, se pun toate ingredientele la foc moderat. Se amesteca incontinuu ca sa nu se coaguleze galbenusul. Crema e gata cand are consistenta unei smantani foarte groase:

Se da crema la rece pentru cel putin cateva ore pentru a deveni ca un unt rece.

Fursecurile se lipesc doua cate doua (cu cate o lingurita de crema) si se pudreaza din belsug cu zahar pudra. Se lasa cel putin 8 ore sa se patrunda cu crema:

 

Pozele vechi :)

Attached Image

Attached Image

Attached Image

Attached Image

Attached Image

Attached Image

 

Attached Image

 

Reteta preluata de la Lapona Enigel

Tags:
About the Author

  • Pingback: Panna Cotta de cocos cu amaretti | Retete culinare cu Laura Sava

  • Mihaela

    Am facut prima data cu zahar tos si mi-au iesit excelent, ca forma si consistenta, acum am facut cu zahar pudra si am probleme mari,mari. Zaharul pudra a cam “tuflit” albusul si oricate nuci am adaugat, este un fiasco total…pur si simplu, se latesc in tava , se unesc intre ele, aiurea de tot.

  • Mihaela

    Prajiturile copilariei!! Ce bucurie ca le-am redescoperit dupa atatia ani! Multumim frumos!

  • Anonymous

    Pentru cine e mai comod şi nu are răbdare să se joace cu grămăjoarele de alcazale, aceeaşi compoziţie pentru prăjiturele se poate face sub formă de foaie coaptă în tavă, pe hîrtie de copt bine unsă. Apoi, după ce s-a copt foaia, se taie, cît e caldă, în două. După ce s-a răcit, se unge una dintre foi cu cremă, după care se pune deasupra a doua foaie. Apoi se pudrează cu zahăr, se pune la frigider pt. a se pătrunde cele două foi/blaturi de nucă, iar apoi se pot tăia sub formă de dreptunghi, triunghiuri etc. În această formă, prăjitura se numeşte Alcazar, datorită culorii (maro închis) şi durităţii blaturilor după coacere, care amintesc de zidurile unui castru roman – “al cazar” în arabă.

  • http://bucatariavalentinei.blogspot.com/ bucatariavalentinei

    Sunt incantata de aceste prajiturele, sigur le voi repeta si cu alte ocazii.

One Pingback/Trackback