Salam de biscuiti

Ce  alt dulce poate fi mai potrivit, mai ales intr-o zi de post, decat un salam de biscuiti, delicios si aromat  (iubesc aroma de rom 😛 )?! …va zic eu: niciunul!!!! 😀
Poate doar o alta varianta a lui, salam de biscuiti cu unt de arahide.
Eu, una, ador salamul de biscuiti si il savurez cu mare placere oricand!!!

 

Ingrediente:
  • 100 g zahar
  • 200 ml apa
  • 50 g margarina sau unt de cocos
  • 250 g biscuiti de post
  • 2 linguri cacao
  • 100-120 g rahat asortat
  • 50 g nuca tocata (optional)
  • un pumn de stafide (optional)

 

Mod de preparare:

Se pune apa cu zaharul la fiert, pe foc mic, si se lasa pana se leaga ca un sirop, cca. 5 minute. Se adauga margarina si se lasa pana se topeste. Se taie rahatul in bucatele (treceti cutitul prin zahar pudra, pentru a-l putea taia mai usor) si se pune in siropul fierbinte. Se lasa 2-3 minute pe foc, sa se topeasca putin, apoi se adauga cacaua; se amesteca energic.

Se rastoarna compozitia intr-un castron mai mare (ca sa puteti amesteca totul).
Se maruntesc biscuitii si se adauga compozitiei. Se pun pe rand nucile tocate si stafidele, tinute in prealabil in apa calduta amestecata cu esenta de rom, ca sa se umfle. Se amesteca foarte bine. Daca compozitia e prea tare, mai adaugati apa, iar daca compozitia e prea moale, adaugati mai multi biscuiti sau nuca.
Se unge o foaie de celofan sau o folie transparenta de bucatarie, cu margarina. Se presara nuca de cocos si se pune compozitia. Se ruleaza strans, cu ajutorul foliei, dandu-i-se forma de salam. Se pune la rece pentru cateva ore, dupa care se feliaza si se savureaza 🙂

P.S. Daca nu tineti post, puteti inlocui margarina cu unt iar apa cu lapte. Biscuitii de post sunt foarte seci, asa ca, daca folositi biscuiti cu lapte sau unt, va sfatuiesc sa adaugati inca 50 g sau chiar 100 g biscuiti in plus.

 

Poza veche 🙂

 

 

Reteta preluata de la Petunie