Zacusca dietetica fara ceapa

1 comentarii
Dragii mei, va prezint ultima zacusca din anul asta, o zacusca cu totul speciala, conceputa pentru cei cu probleme digestive. Nu contine deloc ceapa iar vinetele se fierb, nu se coc, insa cu toate astea, e extrem de delicioasa: zacusca dietetica fara ceapa!!!

Sper sa mai ajungeti sa o faceti, caci chiar merita!

 

Ingrediente:

  • 10 kg vinete
  • 10 kg ardei capia
  • 1 1/2 litri ulei
Pentru saramura:
  • 4 litri apa
  • 500 g sare groasa
  • 400 ml otet
  • 500 g zahar

Inainte de a incepe trebuie sa tineti cont de ceva foarte important in prepararea acestei zacusti: nu se foloseste nimic de metal!!! Pentru amestecare, folositi lingura de lemn!!!

 

Mod de preparare:

Se coc ardeii, se curata si se scutura bine de seminte. Se pot indeparta si cu mana uda (aveti un bol cu apa langa), daca intampinati niste seminte prea incapatanate 😀
Se trec apoi prin masina de tocat.

Vinetele se curata de coaja, se taie in sferturi, pe lungime (rezulta 4 bucati) sau daca sunt prea mari, in 8. Se scot, cat putem de bine, semintele.

Se prepara saramura, amestecand toate ingredientele expuse mai sus.

Sferturile de vinete se pun, in transe, in saramura (atat cat incape in oala, pentru ca saramura sa le acopere bine). Se fierb cca. 15 minute, timp in care se tot scufunda cu lingura de lemn in saramura.
Se scot apoi intr-o strecuratoare si se lasa sa se raceasca, pentru a putea fi mai apoi stoarse foarte, foarte bine in maini (nu trebuie sa ramana zeama). Intre timp, se pun la fiert alte bucati de vinete. Cand ati terminat de fiert intreaga cantitate de vinete (si le-ati stors) se dau prin masina de tocata carne.

Se caleste in 1/2 litru de ulei ardeiul macinat cca. 45 de minute, amestecand incontinuu (cu tabla dedesubt):

Separat, intr-un vas mai mare, punem 1 litru ulei si adaugam vinetele macinate; se amesteca des si se lasa pe foc cca. 1 ora:

In oala mare, unde sunt vinetele, se adauga treptat, ca la maioneza, cate 2, 3 linguri din compozitia de ardei. Se lasa totul la fiert pentru cca. 2 ore, amestecand des.

Nu se adauga sare sau piper!!!

Se aseaza in borcane fierbinti si se infileteaza, exact ca la zacusca clasica de vinete.

Se tin sub paturi pentru 1, 2 zile, dupa care se transfera in camara:

La poze, intr-o zi insorita 🙂

Foarte, foarte gustoasa, trebuie s-o incercati!!!

Cu mare drag impart cu voi o felie…sau doua, de ce nu?! :))

La noi s-au „topit” foarte repede primele borcane (am facut doua ture 😛 )

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

1 comentarii

Mihai T. Ioan 21 noiembrie 2010 - 10:59

Draga Laura
Reteta ta dietetica m-a naucit, mai ales ca eu tin o dieta severa in care ceapa este declarata inamicul numarul unu. Din pacate nu mai gasesc in piata la preturi accesibile produsele necesare ca sa fac si eu o sarja. Dar imi notez reteta in arhiva pentru la anul.
Cu multumiri
Uica Mihai

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.