Varza dulce la cuptor

7 comentarii

 

Dragilor, postul Craciunului incepe peste fix 5 zile 😛 , asa ca am inceput sa ma gandesc mai mult la retete de post si meniuri de post cat mai variate. Nu ii voi uita insa nici pe cei care nu tin post, si nici pe cei care incep deja sa isi planifice lista cu bunatati de sarbatori 🙂

Deocamdata va invit la o farfurie de varza dulce la cuptor, aromata si satioasa!!!!!

 

Ingrediente:

  • 1 varza dulce potrivita (cca. 1 kg)
  • 1 lingura (rasa) sare grunjoasa
  • 4-5 linguri ulei
  • 2 cepe uscate sau 3 cepe verzi
  • 2-3 catei usturoi
  • 1 ardei gras
  • 6-8 boabe de piper
  • 1 lingurita zahar
  • 4 rosii potrivite sau bulion
  • 1 lingurita boia dulce
  • o legatura marar proaspat
  • 1 foaie de dafin sau cimbru

 

Mod de preparare:

Se taie varza fideluta (dupa ce s-a scos cotorul), se sareaza si se framanta bine cu mainile pana se inmoaie. Nu ca la cozonac, ci mai degraba in joaca si nu mai mult de 1 minut 🙂

Ceapa se toaca marunt (daca folositi ceapa verde, taiati-o in inele subtiri). Se stoarce varza si se amesteca cu ceapa.

Se toarna apoi amestecul intr-o tava incapatoare impreuna cu usturoiul trecut prin presa, ardeiul taiat in 4 sau 8 bucati (se va „topi” intr-un final, deci nu prea are importanta cum il taiati) si rosiile taiate rondele sau cubulete, cum doriti, sau bulionul (2, 3 linguri). Se toarna uleiul (ulei s-ar putea pune si mai mult, inca o data pe atata, pentru ca mancarea de post nu trebuie sa iasa „uscata”) si se amesteca totul foarte bine.

Se adauga apoi 1 lingurita de zahar (puteti omite zaharul) si piper (nu neaparat boabe), precum si o ramurica de cimbru uscat sau o foaia de dafin, care merge de minune cu varza acra dar si cu varza dulce s-a imprietenit usor (ei, imi place mie dafinul tare, de-aia l-am pus 😀 ). Se pune un pic de apa (jumate de cana), un pic de boia si mararul tocat si se amesteca totul foarte bine. Daca adaugati si-un mar, taiat feliute, va fi si mai si!!!

Se da la cuptor timp de aproximativ o ora sau pana cand se inmoaie varza si in bucatarie miroase innebunitor!!!! 😀

Daca e nevoie, adaugati o jumatate de cescuta cu apa (daca vedeti ca scade prea mult). Desigur, pana ajungeti sa savurati bunatatea trebuie sa mai scoateti tava din cuptor si sa amestecati sarguincios. Nu va temeti, veti fi rasplatiti pentru munca depusa!!!!!!

E o mancarica nemaipomenit de gustoasa, chiar si asa de post. Cu varianta cealalta, cu carnita, voi reveni cat de curand, desi e foarte simplu de facut: inainte de toate caliti putin carnea (de porc), adaugati ceapa, varza, si-apoi dati la cuptor, etc…la fel ca si mai sus.

Sa aveti pofta!!!!!!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

7 comentarii

Erika 17 octombrie 2023 - 17:55

Deliciu. Mulțumesc pt postare. Mult mai gustoasa in cuptor.

Raspunde
Flo 26 iunie 2013 - 17:34

cat bulion? daca nu sunt rosii… o linura ? doua?

Raspunde
Nereya 10 noiembrie 2021 - 10:58

Buna ziua
Pentru reteta varzii, la ce temperatura se pune la cuptor ??

Raspunde
lolo 13 ianuarie 2023 - 17:04

2 sau trei linguri vezi reteta…. citeste cu atentie

Raspunde
Roxana 21 noiembrie 2012 - 18:03

Mi s-a facut pofta rau! De mult nu mi s-a mai intamplat! 😀

Raspunde
Teodor Marin 21 noiembrie 2012 - 02:10

A fost într-un mare fel reteta asta, sarumana!

Raspunde
lolo 13 ianuarie 2023 - 17:06

a fost intr-un mare fel???? poti fi mai explicit??

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.