Tzatziki

9 comentarii
V-ati gandit cumva ca as fi putut prepara altceva in afara de-un gustos tzatziki, imediat ce ne-am intors din vacanta?! Chiar nu!!!!!!! 😀 Ne-a insotit la fiecare masa, in Grecia, asa ca l-am reprodus cu mare pofta si acasa, spre incantarea tuturor.
Din pacate, l-am facut un pic under pressure 😀 , adica cu toti stransi in jurul meu, inclusiv Bogdi, care a devenit fan al racoritorului sos, asa ca veti vedea ca finalul e oarecum anost, adica neornat. Da’ deloc!!! :))) Nici macar o maslina nu am ajuns sa ii montez in mijloc. De bun insa, a fost foarte bun!!! As putea spune ca a fost chiar aproape ca cel original, mancat in vacanta.

Ingrediente:

  • 500 g iaurt de oaie (sau de vaca, dar cat mai gras)
  • 1 castravete mare sau doi mai mici
  • 2 catei de usturoi
  • ulei de masline extravirgin
  • sare, dupa gust
  • marar (optional)
Sfat: Acest sos rece, grecesc, este o garnitura pentru fripturi, frigarui de carne sau legume, cartofi la cuptor, paine prajita, etc.
Mai ales paine prajita. Pe gratar!!!!
Una din bucuriile pe care mi le-am facut, fara sa stau prea mult pe ganduri :))

Si iaurturile le-am purtat pe drumuri sute de km.
Special pentru reteta asta 🙂

 

Mod de preparare:

Se spala castravetele si se curata de coaja (desi ii puteti lasa si putina coaja). Se scot semintele, daca sunt mari. Se rade fin si se preseaza intr-o sita.

Eu l-am ametit in OZN-ul asta de la Tupperware 😛

…aflat sub comanda lui Bogdi :))

E o centrifuga foarte utila, dupa cum vedeti:

Desigur, castravetii rasi se pot stoarce si in pumn, dar eu am vrut sa-mi pun un pic la treaba uneltele pe care-am dat ataaatia bani 😀

Se amesteca apoi cu iaurtul de oaie:

…si se adauga usturoiul trecut prin presa:

Se adauga ulei de masline dupa gust (cateva linguri) si sare, daca mai e cazul:

Se orneaza cu ulei de masline si felii de castravete sau doar cu o maslina neagra, ca aici 🙂

Fooarte bun!!!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

9 comentarii

margarita 3 august 2010 - 02:18

Hi
Acesta are un blog foarte frumos si ma bucur ca ai place bucătăria greacă, în mod normal Tzatziki este cu iaurt uscate, acesta trebuie să fie bine în pykto Aici vom folosi totală merge într-o linguriţă. oţet, şi este necesar să se mărar. Tzatziki, cu morcov pentru a face într-o altă zonă din Creta si este foarte gustos, dacă doriţi să obţineţi aici are multe în reţetele tradiţionale greceşti
http://glykoapospiti.blogspot.com/2010/05/blog-post_633.html

Raspunde
christine 1 august 2010 - 07:18

Mai nou,in unele localuri la tzatziki se mai adauga si morcov crud ras fin si foarte subtirel,ii da un aspect placut de tot.Sunt aici de ceva timp si incerc sa le aflu secretele.

Raspunde
adrian 31 iulie 2010 - 03:43

Eu am preparat tsatsiki cu smantana amestecata cu branza feta. In loc de ulei de masline se poate folosi si ulei de susan.

Raspunde
Fuat Gencal 30 iulie 2010 - 23:26

Çok severiz, çok yaparız. Ellerinize sağlık.

Saygılar.

Raspunde
Surac 30 iulie 2010 - 23:04

Fain si gustos…

Raspunde
bubutza 30 iulie 2010 - 19:48

Felicitari pentru blog, pentru retele minunate pe care le pregatesti si pentru cum reusesti sa transformi fiecare reteta in ceva special.
As vrea sa stiu de unde ai cumparat vasul tupperware. Se gaseste si la noi?
Pupici!

Raspunde
Catalina 30 iulie 2010 - 12:28

Laura draga,

Crede-ma ca si eu am venit cu iaurtul de oaie in bagaj special pentru tzatziki…si de pe masa noastra a fost nelipsit ca sa nu mai spun ca imi potolea foamea pana venea felul II. Chiar daca mancam la taverne diferite, maslina nu lipsea din mijlocul sosului. Ce bun era…pup.

Raspunde
Amalia 30 iulie 2010 - 11:27

E foarte foarte bun acest sos, eu il fac de ani de zile de cand l-am descoperit la o emisiune TV despre mancarea greceasca. De atunci il fac des langa carne mai ales (e foarte bun langa carnea de miel) numai ca atunci cand carnea e grasa folosesc un iaurt mai slab.

Raspunde
cccris 30 iulie 2010 - 08:23

intr-adevar e delicios. Am si eu o reteta dintr-o carte cumparata chiar din Grecia, iar in reteta zice sa pui si o lingurita de otet, ii da un gust mai acrisor. Eu inlocuiesc o parte din iaurt cu brinza feta cremoasa pasata bine de tot, incearca si asa, sigur o sa iti placa mult.

Raspunde

Dă-i un răspuns lui christine Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.