Tzatziki

V-ati gandit cumva ca as fi putut prepara altceva in afara de-un gustos tzatziki, imediat ce ne-am intors din vacanta?! Chiar nu!!!!!!! :))
Ne-a insotit la fiecare masa, in Grecia, asa ca l-am reprodus cu mare pofta si acasa, spre incantarea tuturor.
Din pacate, l-am facut un pic under pressure :D, adica cu toti stransi in jurul meu, inclusiv Bogdi, care a devenit fan al racoritorului sos, asa ca veti vedea ca finalul e oarecum anost, adica neornat. Da’ deloc!!! Nici macar o maslina nu am ajuns sa ii montez in mijloc. De bun insa, a fost foarte bun!!! As putea spune ca a fost chiar aproape ca cel original, mancat in vacanta.
Ingrediente:
– 500 g. iaurt de oaie (sau normal, daca nu gasiti de oaie, dar cat mai gras)
– 1 castravete mare sau doi mai mici
– 2 catei de usturoi
– ulei de masline extravirgin
– sare
– marar (optional)
Una din bucuriile pe care mi le-am facut, fara sa stau prea mult pe ganduri :))

Si iaurturile le-am purtat pe drumuri sute de km.
Special pentru reteta asta 🙂

Deci, se spala castravetele si se curata de coaja (desi il puteti lasa si cu coaja). Se scot semintele, daca sint mari…
Se rade fin si se preseaza intr-o sita…eu l-am ametit in OZN-ul asta de la Tupperware 😛

…aflat sub comanda lui Bogdi :))

E o centrifuga foarte utila, sa stiti…

Desigur, castravetii rasi se pot stoarce si in pumn, dar eu am vrut sa-mi pun un pic la treaba uneltele pe care-am dat atatia bani 😀

Se amesteca apoi cu iaurtul de oaie:

…si se adauga usturoiul trecut prin presa:

Se adauga ulei de masline dupa gust (cateva linguri) si sare, daca mai e cazul:

Se orneaza cu ulei de masline si felii de castravete sau doar cu o maslina neagra, ca aici 🙂

P.S. Acest sos rece, grecesc, este o garnitura pentru fripturi, frigarui de carne sau legume, cartofi la cuptor, paine prajita, etc.
Mai ales paine prajita. Pe gratar!!!!!!!!