Turta dulce de post

Fetelor, pazea, la noi in casa s-a dat startul la turta dulce!!!!!! 😀
Prima “aparitie” e mai timida, mai de post, dar urmatoarele vor fi surprinzatoare, veti vedea: cu miere, cu martipan, decupate, colorate 😀

Ingrediente:

  • 280 g zahar
  • 450 ml apa
  • 450 g faina
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 1 varf de cutit praf de copt
  • 50 ml ulei
  • 100 g nuci (optional)
  • 100 g rahat (optional)
  • 2 lingurite (rase) de scortisoara
  • 1 lingurita cuisoare
  • cardamom (optional)
Atat de bunaaa!!!!

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit); se tapeteaza cu hartie de copt tava mare de la aragaz.
Se arde zaharul, la foc mic sa nu se arda; se stinge apoi caramelul cu apa si se lasa pe foc pana cand acesta se topeste. Se lasa la racit.
In siropul obtinut se amesteca faina, bicarbonatul, praful de copt (toate cernute). Se adauga mirodeniile si uleiul si se amesteca totul foarte bine.
La sfarsit se adauga nuca, taiata mai mare, cu cutitul. Se adauga si rahatul taiat bucatele si dat prin faina (eu n-am avut, si deci n-am mai pus 😛 )
Se toarna compozitia in tava si se coace cca. 10 de minute la foc potrivit, dupa care se micsoreaza focul la 170 grade si se mai tine 15 minute sau pana cand o scobitoare, pe care o introduceti in mijlocul blatului, iese curata.
E delicioasa!!!!!!!!
Reteta preluata din cartea doamnei preotese Garoafa Coman “Mancaruri si dulciuri de post”