1

Trufe de ciocolata

Cand te gandesti la ceva decadent si peste poate de gustos, iti vine-n minte un singur lucru, trufe de ciocolata!!! 😛
Simple, cu cafea, cu lichior, rom sau coniac, sunt absolut irezistibile!!!!!!

Ingrediente pentru cca. 35 de bucati:

Pentru compozitia de trufe:

  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 500 g ciocolata cu lapte sau cu 50% cacao
  • 2 linguri coniac
  • 2 linguri cafea, preparata tare

Pentru ornat (varianta cu ciocolata):

  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 200 g ciocolata alba
  • 1 lingura cafea boabe, proaspat macinata

Pentru ornat (varianta simpla):

  • 100 g pudra de cacao
  • 125 g migdale, taiate bucati si prajite

Mod de preparare:

Va pun si poza cu diferitele „invelisuri” cu care se presupunea ca voi acoperi trufele…se presupunea, am zis 😀 …caci pana la urma au sarit picii pe ele si de-abia, de-abia am reusit sa le glazurez, asa, simplu, in alb si negru. Veti vedea mai jos cat de sifonate mi-au iesit :))
Aici sunt migdalele, pudra de cacao si cafeaua macinata:
Pentru compozitia de trufe, puneti frisca intr-un vas pe foc si cand fierbe, dati-o deoparte. Intr-un castronel, puneti ciocolata rupta in bucatele si turnati deasupra frisca fierbinte:

Amestecati bine cu o lingura sau bateti cu telul pana cand ciocolata se topeste iar compozitia devine omogena:

Impartiti compozitia rezultata in jumatate (in doua castronele). Intr-unul dintre castronele adaugati coniacul iar in celalalt cafeaua neagra.
Eu portia cu coniac am facut-o fara coniac, pentru Bogdi si ceilalti copii, doar portia cu cafea a ramas intacta (…si de care m-am folosit pentru a orna minunatul tort, facut de ziua mea si a lui Cipi: Tort de trufe)

Dati la congelator 2-3 ore, pana cand compozitiile se intaresc (pentru un rezultat mai bun, se lasa compozitiile, in congelator, peste noapte).
Cu o lingura, luati din amestecul de ciocolata, modelati bilute si puneti-le pe o tava tapetata cu hartie pergament. Dati la congelator pentru cca. 15 minute, pentru a se putea intari compozitia:

…si pentru a le putea da apetisanta forma rotunda, pe care o cunoastem cu totii.
Dupa ce ati terminat „de modelat”, puneti tava in congelator:

Topiti ciocolata cu lapte si ciocolata alba, fiecare intr-un bol separat. Asteptati sa se raceasca putin apoi cu ajutorul unei furculite (sau a unei lingurite, cum va vine mai usor) inmuiati trufele cu coniac in ciocolata cu lapte.

Asteptati putin pentru a se scurge de ciocolata in exces si asezati trufa din nou pe tava.

Topiti ciocolata alba si lasati-o sa se raceasca putin. Inmuiati in ea trufele cu aroma de cafea, exact ca inainte, iar deasupra presarati boabele de cafea maruntite.
Eu le-am lasat neornate, pentru ca, dupa cum v-am zis, le-am folosit la ornarea tortului nostru: Tort de trufe 

Daca vreti ca treaba sa mearga si mai usor, dati cateva trufe prin cacao si presarati-le pe altele cu migdale.

Dati-le la frigider pana in momentul in care sunt servite.

Trufele pot fi pastrate in frigider maximum o saptamana si in congelator, maximum o luna.
Daca le-ati congelat, dezghetati-le in frigider, pe parcursul a doua-trei ore.

Serviti-va, va rog!!!