Tortulete cu mandarine si chefir

29 comentarii
O prajitura mai delicioasa si mai usoara decat aceste tortulete cu mandarine si chefir, nu cred ca ati mai mancat!
Cele mai gustoase prajiturele cu mandarine si kefir din lume!!! Bogdi, dupa ce a gustat din ea, s-a declarat fan mandarine 😀

Ingrediente pentru cca. 24 bucati:

Pentru aluat:
  • 125 g unt
  • 100 g zahar
  • 4 oua mari
  • 200 g faina
  • 1 plic praf de copt (10g)
  • 5 lingurite praf de cacao
  • 1 lingura rom
Pentru crema:
  • 2 conserve mandarine (de 312 g fiecare)
  • 500 ml chefir
  • 200 g zahar
  • 10 foi gelatina alba (aprox. 15 g gelatina granule, adica 1 plic si jumatate)
  • 200 ml smantana pentru frisca

 

Sfat: crema de chefir capata o aroma deosebita daca mandarinele sunt marinate in prealabil 15-20 de minute in rom alb!

E absolut delicioasa! Cu gust racoritor de mandarine!

Iar aici: Tort cu crema de branza si mandarine, aveti o alta reteta cu mandarine, la fel de grozava! 🙂

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de aprox. 25/35cm.

Pentru blat, se bate untul intr-un castron (untul sa fie moale, scos din timp de la frigider), cu mixerul sau telul, impreuna cu zaharul. Se inglobeaza apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua si se cern deasupra compozitiei. Se amesteca totul, usor, pana cand aluatul e omogen:

Se adauga apoi romul si se amesteca scurt:

Aluatul se intinde cat mai uniform in tava:

Se coace timp de cca. 22-25 de minute, apoi se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca:

 

Pentru crema, se desfac conservele de mandarine iar fructele se rastoarna intr-o strecuratoare; se lasa sa se scurga bine (se pastreaza sucul):

Gelatina foi se inmoaie in apa rece din belsug timp de 10 minute. Daca folositi granule de gelatina, acestea se acopera cu apa (tot rece) doar cat sa treaca cu doua degete peste granulele din bol.

In acest timp, se amesteca intr-un bol incapator chefirul, zaharul si 3 linguri de suc de mandarine. Se lasa deoparte.

Se scurg apoi foitele de gelatina si se pun intr-o craticioara sa se dizolve la foc mic, amestecand continuu. Nu se lasa sa dea in fiert, pentru ca isi pierd proprietatile de inchegare (eu o „topesc” mai mereu la microunde, dureaza doar cateva secunde).

Daca folositi granule de gelatina, nu mai e nevoie sa o scurgeti de apa, datorita faptului ca va „absorbi” aproape toata apa din bol (o puneti la topit asa cum e).

Gelatina topita se adauga in compozitia de chefir si se amesteca bine:

Intr-un alt bol, se bate frisca tare (smantana pentru frisca trebuie sa fie rece, de la frigider):

…si se inglobeaza impreuna cu feliile de mandarina in crema de chefir:

Aceasta compozitie se repartizeaza peste blat, pe care eu l-am intepat din loc in loc cu un betigas si l-am insiropat cu suc de mandarine:

Prajitura se da apoi la frigider cca. 5-6 ore. Eu l-am lasat o noapte intreaga, cum fac cu toate torturile a caror crema contine gelatina…
Prajitura se taie bucati:

Tortuletele se garnisesc cu felii de mandarine si izmusoara (cine are 🙂 )

Detaliu 😛

Poza veche 🙂
image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

29 comentarii

mariana 2 aprilie 2013 - 12:46

Buna,felicitari pt toate prajiturile,sunt superbe,multe le-am incercat cu foarte mare succes!Spune-mi te rog ce dimensiune are tava cu inelul detasabil,si daca ma poti ajuta cu niste sfaturi pt un posh cu spritz foarte mult,eventual un link de unde l-ai cumparat pe al tau.Multumesc frumos,te imbratisez din Germania,dar tot timisoareanca sunt 🙂

Raspunde
valentina 14 octombrie 2012 - 10:15

laura,esti un deliciu,te felicit ,ai niste retete super bune,multam fain pentru tot……..

Raspunde
Patricia 15 mai 2012 - 15:16

buna laura te felicit pentru retetele originale si deosebite si am indraznit sa incerc cateva si mi-au iesit delicioase am o intrebare urgenta daca se poate…..cu ce pot sa inlocuiesc kefirul?vreau sa probez tortuletele astea delicioase si unde sunt eu nu ai kefir…..mutumesc din suflet si iti doresc tot binele din lume tie si familiei tale….te pup

Raspunde
Anonymous 8 decembrie 2011 - 10:56

Buna,
In loc de mandarine as vrea sa folosesc ananas din compot, e ok?
Multumesc
Anca

Raspunde
speranta 6 decembrie 2011 - 07:44

Buna! Ieri am facut aceasta reteta.dar pt ca am uitat de kefir am improvizat am pus 2 iaurturi si mascarpone si a iesit divin.acum sa l scot sa l ornez.multumim Laura pt.bunatatile care ni le arati si ni le impartasesti si cu noi.iar de craciun fac braduti doar sa gasesc nuca de cocos verde.ma tot uit si nu am mai vz in carf.dar caut ca am timp.Multumesc.o zi minunata.LA MULTI ANI

Raspunde
Anonymous 4 decembrie 2011 - 16:11

Buna! vreau si eu sa fac prajiturelele astea, dar nu am folosit niciodata kefir:(..unde gasesc si cum e?multumesc

Raspunde
Anonymous 23 iunie 2011 - 23:04

buna seara
draga laura,iti urmaresc de 2 ani blogul dar nu am avut curaj sa-ti scriu.mi-am luat inima in dinti pentru ca am o dilema:pot inlocui foile de gelatina cu gelatina simpla?

Raspunde
olesea 6 mai 2011 - 14:19

eu am facu t cu portocale proaspat culese din copac mmmmmmmmmmmm

Raspunde
anca 31 ianuarie 2011 - 20:17

Am facut tortuletele sunt exceptionale!
Am folosit foi de gelatina dar pachet de 6 foi si am completat cu granule.
Mihaela am gasit la carrefour foile de gelatina, dar eu voi folosi data viitoare 2 pachetele de granule de gelatina sa nu ma mai complic si sigur vor iesi bine.

Raspunde
mihaela 7 ianuarie 2011 - 18:14

buna sunt din focsani,unde as putea gasi foi de gelatina…?

Raspunde
Anonymous 1 ianuarie 2011 - 13:21

Este prima oara cand intru pe blogul tau si sunt foarte incantata de ce am gasit aici. Prima oara mi-au cazut ochii pe aceasta reteta pe care vreau sa o fac sampamana viitoare, sub forma de tort insa deoarece nu am tava dreptunghiulara cu margini detasabile, pentru a impresiona niste musafiri.
Te rog sa imi spui cate plicuri de gelatina dr. Oetker sa pun, deoarece nu am gelatina foi.
Multumesc si un An Nou cat mai bun si cu sanatate!
Alexandra

Raspunde
Cristina 26 aprilie 2010 - 09:45

Le-am facut si eu :). Sa ma ierti ca am fentat reteta pe ici pe colo. N-am gasit mandarine in conserve, kefir si foi de gelatina si am pus in loc piersici decojite din compot, iaurt si gelatina la pliculet. Mi-au iesit frumoase foc si bune pe masura.
Felicitari (cu intarziere) pentru premiul pe deplin meritat!

Raspunde
Laura 10 iulie 2009 - 13:51

Diana scumpa, imi amintesc ca la tine-n vizita am ajuns…si m-am si bucurat la vazul apetisantelor tortulete…nu stiu insa, cum de am reusit, sa scap din vedere comentariile tale… 🙁
Am cam dat-o-n bara la capitolul „raspuns la mesaje in timp util”…dar sper din tot sufeltul sa nu te fi suparat pe mine…
Te pup dulce pentru ca le-ai incercat, si…si mai dulce 😛 …pentru votul de 5 stele!!!!!!!!

Raspunde
Piperlina 30 noiembrie 2008 - 22:13

Am revenit cum am promis…am facut tortuletele cu mici peripetii ce-i drept….adik..nu am tava asa de inalta cum ai tu in poza…si..am capsat niste hartie de copt care a „mimat” peretii unei tavi….si cuptorul meu „fantastic
” mi-a ars blatul intr-o parte…asa ca..mi-au iesit pana la urma vreo 18 tortulete..suficiente ca am avut 10 invitati….oricum..au iesit super bune ca si produs final….multumesc de reteta..daca vrei sa vezi ce a iesit te astept „in vizita”..numai bine…
Diana

Raspunde
Piperlina 29 noiembrie 2008 - 22:56

Draga mea,
Tortuletul e la frigi….maine..iti zic ce a iesit…
va doresc numai bine…tie si familiei tale..si pupici prichindelului….
Cu prietenie,
Diana

Raspunde
Piperlina 27 noiembrie 2008 - 21:56

Na ca te-am „imbratisat”(de draga ce-mi esti) cu nr. bonului de ordine „99”…..si te pupacesc de5 stele …..:*:*:*:*:*

Raspunde
Laura 23 noiembrie 2008 - 03:39

Draga Piperlina, ma bucur sa aud ca m-ai descoperit datorita dragutei de Teo! 😛
…si ma bucur si mai mult ca vrei sa-i faci iubitului tau tortuletele cu mandarine!
Sint sigura ca vei avea succes cu ele! 🙂

Iti urez succes si cu blogul si sper sa mavorbim! 😉

Raspunde
Laura 23 noiembrie 2008 - 02:10

Oh, My God, Gill…i’m so sorry i’ve missed your comments! 🙁
Of course it’s ok with me! 🙂
In fact, i am honored by your proposal and i thank you for your beautiful and, obviously, useful translation…from what i saw on Deborah Carr’s page…
I’m very happy you find my „work” interesting and appealing and i hope to keep in touch! 😉

Raspunde
Piperlina 21 noiembrie 2008 - 21:22

Draga Laura,
Am ajuns pe blogul tau search-uind pe blogul lui Teo…si mi s-au oprit ochii la aceasta reteta pe care vreau neaparat sa o pun in practica de ziua iubitului meu Andrei…(se apropie…Sf. Andrei)..sper sa-mi iasa la fel de frumoase…
Sunt proaspat „lansata” in randul blogurilor culinare..si cu ajutorul vostru….a priceputelor in ale gatitului experimentez tot felul de retete…multumesc pt idei…te pup ..si iti doresc numai bine ..tie si intregii familii…

Raspunde
gill 13 noiembrie 2008 - 12:55

http://gill01.googlepages.com/mandarin_cake
Here is a link for an eglish version.
Gill

Raspunde
gill 13 noiembrie 2008 - 12:50

Your Pages are really fantastic.

I translated one recipe for  Deborah Carr  working in a Kefir business, here in the UK.

http://www.nourishkefir.co.uk/testimonials.aspx+

I used approx. your text and your pictures.

If you mind let me now and I’ll delete all.

Congratulation! Wonderful job.

Gill

Raspunde
Laura 23 mai 2008 - 00:01

Edith, de-abia acum am vazut mesajul tau…ai vazut ca deja am revenit…la datorie :)))
Ma bucur mult ca vrei sa incerci tortuletele! 🙂 …sint foarte light si aromate si arata exceptional si sub forma de „tortulete”, cum le-am facut eu dar si sub forma de tort, asa ca de-abia astept sa-mi zici cat de tare v-a placut! 😛

Puuup!!!

Raspunde
Edith 20 mai 2008 - 12:02

Suuuper arata, Laurica! Sigur o sa il fac si eu (in forma rotunda ca n-am dreptunghiulara cu pereti detasabili…:( )
Dragutzo, in ultima vreme nu ne-ai mai delectat cu nimic… 🙁

Raspunde
laura 30 ianuarie 2008 - 01:23

Thank you, Carmen! I’m very glad that you like my little cakes 🙂
…they are indeed special, because they were made them for a special person…

Bye!!!

Raspunde
Carmen 29 ianuarie 2008 - 02:20

wonderfull this dessert is very special
brava
byebye

Raspunde
laura 28 ianuarie 2008 - 23:27

I’m sooooo glad to have you here, Nightfairy!!! 🙂
Thanks for your visit and hope to see and hear from you soon! 🙂
Lots of kisses!

Raspunde
NIGHTFAIRY 28 ianuarie 2008 - 23:09

Hi Laura!sorry for my little little English 🙁 Congratulations for your blog, very interesting!This dessert is very very good!
Thanks for your visiting on my blog e for your congratulations! 🙂
Kiss!

Raspunde
laura 19 ianuarie 2008 - 20:19

Draga mea Ginette, te-am pus la treaba! :)))
…dar si merita, pentru un eveniment atat de important.
…am emotii inca de pe acum 🙂
Pupiiici!

Raspunde
Ginette 16 ianuarie 2008 - 21:33

Super !!! Dar prima data trebuie sa fac tortul cu sampanie…se apropie aniversarea, abia astept !!!
Pupici !

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Anonymous Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.