Tortulet cu miere

16 comentarii

Am scris tortulet deoarece aceasta minunata prajiturica, ideala pentru copii (contine doar un insignifiant „praf” de zahar si cel mai important -niciun agent de crestere) poate fi facuta si sub forma de tort, caz in care coaceti doua blaturi (ies subtirele) pe care le folositi apoi dupa bunul plac (pot fi umplute cu o budinca de frisca sau vanilie, cu gem de caise, crema de cioco…si destul, ca deja-mi prea zboara imaginatia 😛
Puiul meu scump l-a preferat simplu, dupa cum veti observa mai jos… 😀

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 120 g. miere

– 3 oua mari

– 20 g. zahar

– 70 g. faina grisata sau simpla

– 20 g. unt

– 50 g. nuci

– un varf de cutit de praf de cuisoare si scortisoara

 

Pentru glazura:

– 200 g. zahar

– 6 linguri mari de apa

 

Mod de preparare:

Ingrediente:


Se bate o spuma tare din albusul celor trei oua, se amesteca mereu si se toarna intre timp miere incalzita:


Se bate spuma in continuare pana se raceste complet.
Intr-un alt vas se amesteca galbenusurile cu 20 g. zahar; se adauga faina grisata (sau simpla cum am folosit eu, caci nu am gasit niciunde grisata) nucile tocate (ideal ar fi sa fie tocate cu cutitul) si condimentele:


La sfarsit se adauga cu grija spuma cu miere:


Se toarna aluatul intr-o tava unsa cu unt:


…si se pune la cuptor, la foc mic (160 grade), circa o jumatate de ora.
Blatul e copt atunci cand infingand o scobitoare in mijlocul blatului, iese curata…sau cand vedem ca marginile blatului se desprind usor de forma:


Dupa ce s-a racit se rastoarna pe un platou:


…moment in care ar trebui sa ne ocupam de glazura, care zice cam asa: cele 200 g. zahar se topesc impreuna cu 6 linguri mari de apa intr-un vas pana se obtine un sirop auriu, apoi se toarna incet pe suprafata tortului. Cand incepe sa se intareasca, se taie felii cu un cutit umezit obtinand o glazura tip Dobos.
Mie, dupa cum va spuneam mai sus, mi-a fost naurit „proiectul” …de niste manute dragi si pofticioase :)))



…doar pe cateva am ajuns sa le glazurez, din restul siropului facand un lapte caramel minunat, pe care Bogdi l-a savurat alaturi de prajiturica :))

Spor la treaba, mamicilor si pofta mare, micutilor!!! :))

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

16 comentarii

Dulapiorul Kasanei 8 octombrie 2014 - 14:44

Care este cantitatea de zahar folosita ?la ingrediente scrie 220 g iar in reteta scrie sa amestecam galbenusurile cu 20 g.

Raspunde
Laura Sava 9 octombrie 2014 - 15:53

Am scris in reteta, inca de la inceput, ca 20 g. zahar intra in compozitia blatului iar cele 200 g. zahar ramase se transforma, impreuna cu 6 linguri apa, intr-un apetisant caramel 🙂
Desigur, poti sa lasi deoparte caramelul si sa o servesti simpla, cum am facut si noi.
Pofta mare!!!!!!!

Raspunde
Mihaela 27 ianuarie 2012 - 19:54

Mierea e bine sa fie inlocuita cu zahar invertit de ex pt ca mierea incalzita la o temperatura peste 70 grade incepe sa devina toxica, am si scris un articol pe blog. Sigur ca folosita f rar in preparatele fierbinti nu vom pati probabil nimic dar daca o utilizam frecvent crezand ca realizam un preparat mai sanatos, atunci poate ar fi bine sa ne gandim de 2 ori.

Raspunde
yaya6 2 octombrie 2011 - 16:58

laura complimente pentru tot ce faci,tare mult imi place cum gatesti

Raspunde
Laura 3 noiembrie 2009 - 20:46

Cristina scumpa, am vazut surpriza ce mi-a incalzit sufletul la maxim!!! Te pup de-o mie de ori si iti multumesc, am sa le incant si vizitatorilor mei privirea cu buchetele minunate de flori pe care mi le-ai daruit!

…si ce tare ma bucur ca ti-ai facut, in sfarsit, blog!!!!!!! Super, asa poate ca ajungem sa „ne vedem” mai des 🙂
Pupici multi!!!

Raspunde
Laura 3 noiembrie 2009 - 20:42

Mutfakistan, i guess you liked our sweet and sooo delicious mini-cake :))
Thank you very much for your comment!!!

Raspunde
Laura 3 noiembrie 2009 - 20:09

Danuta scumpa, ce mult ma bucur sa aud vesti de la tine…si inca ce vesti: iti place si reteta si ma astepti si cu un sac de premii!!! 😛
Te pup dulce si iti multumesc ca nu m-ai uitat! 🙂

Raspunde
Laura 3 noiembrie 2009 - 20:01

Diana, esti tare dulce, si eu sint foarte atrasa de orice „cu” caramel 🙂 …dar laptele asta de care ziceam e chiar cel mai usor de preparat dintre toate: am turnat pur si simplu lapte rece peste glazura de caramel, care mi-a ramas in oala si care bineinteles se intarise bocna :)) …si am tinut totul pe foc pana cand s-a topit…nimic special da’ delicios!!! :))
Oricum, dupa mine, prajiturica asta merge chiar si mai bine fara glazura, care insa e minunata si e bine sa fie retinuta pentru un Dobos sau alte torturi/prajituri…sau intr-un final, de ce nu, chiar pentru varianta savurata de noi, de lapte-caramel!!! 😛

Raspunde
Laura 3 noiembrie 2009 - 19:49

Elena, ma bucur tare mult ca vrei sa iti rasfeti nepotica cu prajiturica mea dulce 🙂
Ii va placea, fara indoiala!!!
Multumesc pentru felicitari si sper sa ajung sa mai pun in practica si alte retete la fel de simple dar cu final minunat 🙂

Raspunde
Laura 3 noiembrie 2009 - 19:41

Da, da, tare pufos si cu mare priza la pitici 😛
Merita sa i-l faci si tu domnisoarei tale, Ellis 🙂

Raspunde
Cristina 2 noiembrie 2009 - 17:01

Laura intra pe blogg-ul meu ca este ceva special for you

Raspunde
MUTFAKISTAN 2 noiembrie 2009 - 15:17

Harika gorunuyor
sevgiler

Raspunde
Dana2dor 2 noiembrie 2009 - 14:37

Foarte apetisant tortuletul, chiar si pentru „copii” mai maricei 🙂 asa ca am salvat reteta si o voi incerca foarte curand.
Laurica, draga mea, pentru prajiturile tale minunate te astept la mine cu un sac de premii de toamna si iti doresc o saptamana excelenta!

Raspunde
DiAnais 1 noiembrie 2009 - 21:24

Mie-mi place laptele caramel :D. Ai reteta pe undeva?

Raspunde
Elena Toma 1 noiembrie 2009 - 18:45

Felicitari! Si eu sunt adepta lucrurilor simple, dar delicioase. Voi incerca si eu cat de curand pentru ca vreau sa-mi rasfat nepotica ce vine in vizita din Italia vreo doua saptamani.
Multumesc.

Raspunde
ellis 1 noiembrie 2009 - 15:41

Foarte frumos si pufos..iar dupa cum furau manutele pe acolo, se vede treaba ca era si foarte gustos!

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Laura Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.