Am vazut multe variante ale acestei minunate tarte, Torta Pasqualina, o tarta italiana traditionala ce se prepara indeosebi de Pasti, dar varianta propusa de Gabi mi s-a parut cea mai apetisanta 🙂
Ce m-a atras cel mai mult la aceasta placinta sarata a fost sectiunea 😀 …si am stiut imediat cat de buna va fi, pentru ca, virgula, combinatia dintre spanac si oua nu poate fi decat delicioasa!!
Sper din tot sufletul sa o aveti pe masa festiva de Paste, fiindca e cu adevarat deosebita! Iar daca va mai ramane spanac (spanacul crud, de primavara, e cel mai bun!!), ati putea incerca si aceasta reteta: Tarta picanta cu ton, in care aluatul de placinta are in compozitie…spanac :))
Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 26 cm:
Pentru aluat:
- 1 ou
- 1 galbenus
- 500 g de faina
- 200 g de unt (la temperatura camerei)
- 50 ml de iaurt
- 1 lingurita de sare
- 2 lingurite de praf de copt
Pentru umplutura:
- 6 oua
- 1 1/2 kg de spanac proaspat
- 3 linguri de ulei
- 200 g smantana acra
- o ceapa potrivita, uscata
- o legatura de ceapa verde
- sare, piper
- zeama de lamaie
Pentru crusta:
- 1 galbenus frecat cu putin lapte
Mod de preparare:
Se pregateste prima data aluatul: se amesteca untul moale cu sarea, iaurtul, galbenusul si oul intreg. Se adauga faina, praful de copt si se framanta usor pana la obtinerea unui aluat omogen. Se pune aluatul obtinut in folie de plastic si se pastreaza la frigider pentru cca.1 ora, timp in care se pregateste umplutura.
Se intinde fiecare bucata de aluat cu sucitorul, pana cand se obtin 2 foi subtiri.
Se aseaza una dintre foi in forma bine unsa cu unt:
Se taie marginile care prisosesc:
Se sparg cu grija ouale si se aseaza in aceste gropite 😛
…cinci pe margini si unul in centru 🙂
Se acopera cu cealalta foaie, inlaturand ca si la aluatul de la baza, excesul:
Din restul de aluat se fac mici ornamente…eu am ales, din nou, iepurasi 😛
Se unge tarta cu galbenusul amestecat cu lapte si se inteapa cu o scobitoare in mai multe locuri, ca sa nu se umfle la copt.
Se pune tarta in cuptorul incalzit in prealabil, la foc potrivit (170 grade C) pentru cca. 40 de minute:
Cum bine zice Gabi, e de preferat sa folositi o forma cu inel detasabil, care va va permite sa scoateti mai usor tarta:
Se poate servi calda sau rece (desi calda e mult mai gustoasa!)
Felia asta cu iepurasul rumen a mers la Bogdi…dar cand a ajuns la spanac, mi-a pasat-o mie :)))
Poate aveti voi mai mult noroc cu pruncii vostri 🙂
Delicioasa!!!!!!!!
…si aratoasa, as mai zice, mai ales in sectiune 😛
13 comentarii
Mulțumesc mult, Laura! Aproape tot ce am avut pe masa de Paști a fost făcut după rețetele tale! Am făcut așa: brioșe de mălai cu brînză și bacon, file de pește umplut, Torta Pasqualina (asta le-a plăcut cel mai mult tuturor!) și pasca fără aluat cu brînză de vaci. Mulțumesc încă o dată pentru masa delicioasă pe care am avut-o și redirecționez spre tine toate laudele pe care le-am primit! O primăvară minunată!
Am facut-o cu stevie in loc de spanac, si am imbunatatit umplutura cum a recomandat PANSY mai jos. A iesit delicioasa, pana si fi-miu si barbata-miu au zis ca e buna. Dar marele hit este aluatul! De acum incolo il fac cu toate umpluturile posibile 🙂 . Ceva mai fraged si mai gustos nu am mancat. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate Laura!
ce frumos arata,dar cred ca este o bunatate o surpriza pentru paste !!!!!!
Draga Laura, multumesc pentru reteta! Am preparat-o si eu, cu micute modificari si a iesit foarte buna, tuturor le-a placut!
http://dulceatadetrandafiri.blogspot.com/2011/04/torta-pasqualina.html
Acesta este rezultatul 🙂 !
Numai bine si weekend placut!
Poti sa-i spui lui Bogdi ca Papeye marinarul manca spanac si astfel a devenit puternic.
Mara
preciosa torta pascualina se ve tentadora y muy exquisita,cariños.
Didn’t understand a word, but nice pictures! 🙂
iti propun ca sa-i placa lui bogdi (eu am incercat asta cu nepoata mea),sa amesteci spanacul cu branza feta sau telemea,cam 250 g la cantitatea asta si cu 10 legaturi de spanac,sau 5 plicuri de spanac uscat si 4 catei de usturoi pisati.gusta umplutura pe masura ce adaugi mararul
trebuie sa aiba un gust pronuntat de marar,dar el se va atenua la copt si-i va da o aroma foarte buna.in plus la cantitatea asta de spanac pune 3 cepe mari,ii va conferi dulceata umpluturii.ti se pare poate exagerat,dar incearca.toate celelate ingrediente atenueaza gustul spanacului,care de multe ori nu este iubit de cei mcici sau mari.fa o rulada sau o placinta si ai sa vezi ca e imbatabila,servita eventual si cu putina smantana.trebuie sa combini spanacul cu branza, ceapa,mararul, usturoiul, dupa gustul vostru.si un pic de nucsoara,un vf de cutit nu-i face rau.eu asa i-am facut pe baiatul meu si apoi pe nepoata sa manance spanac.fa-le intai ca piure,in felul acesta si serveste-i cu friganele.nu vor uita asta apoi vor accepta spanacul in aproape orice combinatie.
super,ce dragalasi sant iepurasii,e bun pe masa de paste,arata bine
Laura, nu numai ca pare delicioasa, dar este super aspectuoasa. Abia astept sa o fac si eu. Pup Nina
Te aşteaptă un premiu la mine pe blog…îl meriţi!!Pupici
Draga Laura, e chiar incredibil de aratoasa! Iar combinatia spanac-oua e intotdeauna binevenita. Intr-adevar, e un preparat demn de o masa festiva. Multumim pentru reteta!
P.S. Pe blogul meu te asteapta un premiu, sper sa ai timp sa il ridici. Te pup!
Es fantastico! se ve delicioso!. Todo en tu blog me gusta, disfruto mucho viniendo aquí!
Saludos Da & Mer