Tort Tatin cu mere

9 comentarii
[shashin type=”photo” id=”15613″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Am scris Tort Tatin cu mere in titlu, dar e cu ghilimelele de rigoare, fiindca ceea ce vedeti este de fapt o noua transformare a checului meu simplu intr-un tort Tatin 😛 (asta pana cand va voi prezenta adevarata tarta Tatin)
E o varianta delicioasa a celebrei prajituri rasturnate cu mere, pe care sper s-o incercati…numaidecat!!!
Siropul caramel care invadeaza timid blatul plin de arome este exact ceea ce il face atat de irezistibil!!!

Ingrediente:

Pentru chec:
– 2 oua
– 1 cana zahar (nu plina)
– 1/2 cana lapte
– 1/2 cana ulei
– 2 cani faina (umplute doar pe trei sferturi)
– 1 plic praf de copt (10 g.)

Pentru siropul caramel si compozitia cu mere:
– 150 ml. apa
– 150 g. zahar
– 6, 7 mere potrivite
– zeama de la o lamaie

Pentru ornat:
– 300 ml. frisca
– praf de scortisoara

Mod de preparare:
Aveti nevoie de o tava cu diam. de 26 cm. sau de o forma de prajitura.
Se prepara siropul caramel direct in forma in care veti coace tortul/prajitura. Puteti folosi si o cratita simpla. Astfel, se pune apa si zaharul in forma si se da la cuptor, la foc moderat, timp de cca. 20-25 de minute. Nu va faceti griji daca siropul este apos, caci asa se va insiropa mult mai bine checul 😉
Se decojesc merele, se taie in feliute subtiri sau cubulete si se stropesc cu zeama de lamaie. Se aseaza cat mai uniform deasupra siropului de zahar.
Se pregateste compozitia de chec batand ouale intregi cu zaharul, laptele, uleiul si faina amestecata cu praful de copt (aveti pasi mult mai detaliati la postul cu checul simplu). Se toarna aluatul peste merele feliute si se da la cuptor, la foc potrivit (180 grade) pentru cca. 35-40 de minute.
Se lasa tortul sa se raceasca, dupa care se rastoarna pe platoul de servit:

Se bate frisca si se acopera tortul:

Se presara scortisoara:

Absolut delicios!!!!!!!!!!!!!!

P.S. Nu uitati de pontul cu faina 😉
Nu umpleti canile pana la refuz, ci doar pe trei sferturi!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

9 comentarii

Anonymous 6 martie 2012 - 14:15

este bun!l-am incercat si eu!dar a iesit f dulce!data viitoare nu mai pun atata zahar la sirop si nici atata apa1

Raspunde
Laura M. 30 octombrie 2011 - 04:28

testat si papat fff repede :))) multumesc pt inca o reteta de succes 🙂

Raspunde
Teodora 29 octombrie 2011 - 20:19

Sunt suparata foc! Am facut azi tortul, dar cand l-am rasturnat nu s-a desprins. Trebuia sa caramelizez zaharul sau sa-l amestec cu apa si sa-l dau la cuptor? Trebuia sa-l fi facut intr-un vas de yena?
E super delicios si mi-e tare necaz ca nu mi-a iesit si la aspect.
Te pup!

Raspunde
alexandra 27 octombrie 2011 - 22:56

E f. bun tortul si eu l-am incercat fara sirop dar cu merele intregi…il voi incerca cat de curand din nou

Raspunde
Teodora 27 octombrie 2011 - 14:50

E fenomenal checul acesta! Si eu il fac deseori, e asa de simplu cu putine ingrediente pe care mereu le ai in casa. De abia astept sa-l fac cu nuca de cocos si pe acesta cu mere! O zi buna!

Raspunde
Evelyn 27 octombrie 2011 - 12:47

arata foarte bine…cred ca ma pun si eu acum sa fac un chec cu mere :))…sa vedem ce o sa iasa …

Raspunde
Lucia 26 octombrie 2011 - 22:38

E’ una torta meravigliosa!

Raspunde
Papusa M 26 octombrie 2011 - 21:44

mda, am ajuns cam tarziu dar era perfect pentru sf Dumitru , mai ales ca este de post

Raspunde
rory 26 octombrie 2011 - 18:45

arată bine… 🙂

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Anonymous Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.