Tort Pasiune Intunecata

[shashin type=”photo” id=”15614″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tort Pasiune intunecata, cel mai savuros desert de weekend!!! Un tort imbatat cu lichior si cafea, ce ne-a cucerit definitiv šŸ˜€ Se poate prepara si sub forma de prajitura, peste care sa turnati ciocolata topita!!!

Ingrediente:

Pentru blat:
– 3 oua
– 130 g zahar
– 90 ml lichior de cafea sau whisky-cream
– 40 ml cafea tare
– 130 ml ulei de floarea soarelui
– 70 g faina
– 70 g migdale macinate
– 2 lingurite praf de copt

Pentru insiropat si ornat:
– 80 ml cafea tare
– 50 ml lichior de cafea sau whisky-cream
– 300 ml smantana dulce pentru frisca (ideal ar fi naturala)
– 1 pliculet intaritor de frisca (10 g)
– 1 plic zahar vanilat
– 2, 3 linguri cacao

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 175 grade C (foc potrivit).

Pentru aluat, separati albusurile de galbenusuri. Bateti spuma galbenusurile cu zaharul, cu ajutorul mixerului. Incorporati lichiorul, cafeaua si uleiul.Ā Bateti spuma albusurile si adaugati-le cu grija inĀ amestec.Ā Amestecati faina cu praful de copt si migdalele macinate, apoi inglobati-le in compozitie.

Tapetati o forma de tort cu diametrul de 26 cm. cu hartie de copt. Turnati aluatul si dati-l 40-45 de minute la cuptor:

Blatul e foooarte pufos si gustos!!!

Turnati cafeaua peste lichior intr-un castron. Insiropati blatul cu acest amestec:

Bateti spuma frisca. Presarati in ploaie intaritorul si zaharul vanilat. Puneti spuma intr-o punga speciala de ornat sau daca nu aveti asa ceva, intr-o simpla punga decupata la un varf, si spritati mici gramajoare, cat mai egale, pe toata suprafata blatului:

 

 

 

Imbracati tortul intr-un nor de cacao inainte de a-l taia in felii:

Serviti cate-o felie generoasa de tort langa o ceasca de cafea…cu dragoste šŸ˜›

Sa va-ndulciti bine!!! :))