Va multumesc din tot sufletul pentru mesajele frumoase pe care mi le-ati lasat pe blog sau pe facebook
Va pup si va iubesc nespus!!!!!!
Ingrediente:
Pentru blat:
- 6 oua
- 200 g zahar
- 150 g faina
- 40 g cacao (2 linguri mari)
- 10 g nes (1 lingura)
- 4 linguri ulei
- 2 lingurite praf de copt
Pentru sirop:
- 200 ml apa
- 10 linguri zahar
- 5 linguri lichior de cafea
Pentru crema alba:
- 2 galbenusuri
- 2 linguri zahar pudra (pline)
- 2 linguri lapte
- 1 lingura cafea macinata
- 200 ml smantana pentru frisca
- 2 foite gelatina (5 g) sau 1 plic intaritor pentru frisca
Pentru crema neagra:
- 2 galbenusuri
- 2 linguri zahar pudra (pline)
- 2 linguri cafea concentrata, preparata dinainte
- 2 linguri cacao
- 1 lingurita nes
- 200 ml smantana pentru frisca
- 2 foite gelatina (5 g) sau 1 plic intaritor pentru frisca
Pentru decor:
- pudra de cacao sau nes
Mod de preparare:
Se bat albusurile cu zaharul pana se obtine o spuma tare. Se adauga galbenusurile, unul cate unul, si se amesteca usor, cu o spatula sau lingura de lemn, nu cu mixerul!!! 😛
Se adauga faina, praful de copt si cacaua, cernute impreuna, si uleiul. La sfarsit, se amesteca cu nesul (praf):
Se toarna aluatul intr-o forma de tort (diam. 26 cm), tapetata cu hartie de copt (doar baza) si se niveleaza. Se coace in cuptorul incins, la foc potrivit (180 grade C) timp de cca. 25-30 de minute:
Se lasa blatul la racit; se taie apoi in doua, pe orizontala.
Eu i-am inlaturat „capacul” pentru ca am vrut sa obtin doua blaturi perfect egale (adevarul este ca mi l-au mancat copiii, dar ce sa mai zic?! 😀 )
Se face siropul, punand apa si zaharul la fiert pentru cca. 5 minute. Cand s-a mai racorit, se adauga lichiorul de cafea. Se insiropeaza cele doua blaturi.
Pentru crema alba, se bat spuma galbenusurile cu zaharul. Se adauga laptele (cald).
Se transfera totul intr-un vas, la bain marie; se lasa la fiert timp de 8-10 minute, amestecand din cand in cand. Se adauga cafeaua macinata, se amesteca totul foarte bine si se lasa la racit:
Se bate frisca si se amesteca cu crema de cafea. Se inmoaie gelatina in apa rece, timp de 5 minute, dupa care se scurge si se topeste la microunde sau la bain-marie (in doar cateva secunde e gata). Se iau doua linguri de crema si se amesteca cu gelatina topita, apoi se amesteca cu intreaga compozitie (daca nu vreti sa folositi gelatina, bateti frisca odata cu pliculetul de intaritor).
Se tine crema la frigider pana se prepara cealalta crema.
Pentru crema neagra, se bat spuma galbenusurile cu zaharul; se adauga cafeaua si cacaua si se amesteca bine. Se pune compozitia la fiert, la bain marie, pentru cca. 10 minute. Se amesteca des. La final, se adauga nesul. Se lasa apoi la racit:
Se bate frisca, se amesteca cu crema de cafea si cu gelatina topita sau intaritorul de frisca, dupa caz…
Se pune in frigider pentru cca. 10-15 minute:
Se aseaza blatul (cel de la baza) pe un platou.
Se pregateste un pos (sprit) cu un dui mare (cu gaura larga). Se umple cu crema alba si se traseaza un cerc de crema pe marginea blatului. Se repeta daca observati ca stratul e prea subtire 😉
Se procedeaza la fel cu crema neagra, creand un model deosebit, o crema-sah 😛
Se aseaza cel de-al doilea blat deasupra si se preseaza usor.
Se creeaza acelasi efect spiralat pe suprafata tortului, si se orneaza cu pudra de cacao sau nes.
Se tine la frigider pentru minim 4 ore, dupa care se serveste.
Noi l-am „degustat” imediat, ca ne ameninta ploaia!!!!!! :))))
Florile mele preferate…le stiti deja :)))
Anul asta le-am primit de la Bogdi, ceea ce m-a emotionat pana la lacrimi…
Va ofer si voua, dragele mele, o petala din buchetul meu aniversar.
…si din tort, o felie maaare, maaare si gustoasa!!!!!!
Sfat: Daca folositi smantana pentru frisca (care este neindulcita), adaugati zahar, 50-80 g pentru fiecare portie de crema.
20 comentarii
Foarte frumos tot ce faci.!Multumiri pentru ca impartasesti cu atat de multi oameni pasiunea ta,mai ales pentru dulciuri.
Desi nu pot scrie foarte des,urmaresc tot,sau,aproape tot din ceeace faci.
Deşi, cu întârziere, permite-mi să-ţi transmit cele mai calde urări de sănătate şi un călduros „La mulţi ani”! Cât despre tort, nu am cuvinte, excepţional, ca întodeauna. Te pup şi îmbrăţişez cu drag!
arata foarte bine!La multi ani fericiti si binecuvantati!
La Multi Ani cu sanatate!
Esti foarte priceputa .. ma uit la pozele pe care le postezi si savurez
Mihaela(nou fan al tau!)
La multi ani sanatosi si plini de bucurii! Tortul arata delicios! pupici
ficou 5* mt bonito gostei mt do interior bjs
La multi ani! foarte frumos tortul ,ca mai toate cele publicate de tine :*
Un tort deosebit!! La Multi Ani si tot ceea ce-ti doreste sufletelul!! Pupici
Ce bun este ciocolatosul;te pup si LA MULTI ANI si aici!!
Arata super! La Multi Ani! inca o data.
Superbe florile.
LA MULTI ANI ,tot ce iti doresti sa se implineasca si sa mai faci bunatati si pentru noi.
Un tort foarte gustos! La multi ani cu sanatate multa!!!!
La multi ani, draga mea!!!!!!!!Un tort SENZATIONAL:X!!!!!!
La multi ani! Foarte bine arata tortul! De mult voiam sa incerc si eu varianta asta in 2 culori. O sa incerc tabla de sah, cu cercuri din blat. Sper sa-mi iasa! Felicitari!
chiar cautam o reteta deosebita de tort pentru ziua mea 🙂 este perfect!!
La multi ani, inca o data!
La multi ani,multa sanatate si fericire, Laura.Am facut multe retete de la tine,toate mi au iesit super.Multumesc si multe felicitari.
La multi ani, draga Laura, iti doresc multa sanatate si sa ai parte de tot binele din lume. Te imbratisez cu drag….
La multi ani, draga Laura, sa fii sanatoasa si sa ai parte de tot binele din lume. Te pup, cu drag…Cristina
La multi ani! Sanatate si fericire!
Un tort minunat de delicios.
Delicios tortul si toate cele bune inca o data!
Te pup cu drag!