Si chiar daca am avut o portie de clatite de post stropite apetisant cu sos de miere si smochine, tot la feliile de tort imbracate in frisca si pudrate fin cu nes imi statea gandul…
Pentru iubitorii de cafea, e un deliciu, deci trebuie neaparat sa-l incercati!!!
– 2 linguri cafea instant (nes)
– 6 oua
– 200 g zahar
– 1 pachetel zahar vanilat
– 125 g faina
– 1 lingurita praf de copt
– 1 lingura cafea instant (nes)
– 3 linguri zahar pudra
– 4 linguri coniac sau rom
– 2 portocale
– 500 g branza mascarpone (sau ricotta)
– 500 g branza mascarpone (sau de vaca)
– 200 g zahar
– 200 ml smantana dulce pentru frisca
– 16 boabe de cafea
– 1 forma rotunda (diametrul 26 cm)
– grasime (hartie cerata)
Blatul:
Ungeti forma cu grasime sau tapetati-o cu hartie. Incingeti cuptorul la 175 grade C (foc potrivit).
Dizolvati cafeaua instant in 2 linguri de apa fierbinte. Separati albusul de galbenus. Bateti albusurile spuma, adaugand 100 g de zahar:
Faceti o crema din galbenusuri, restul de zahar, zahar vanilat si cafea:
Incorporati faina si praful de copt, ambele cernute:
Adaugati apoi spuma de albus si amestecati incet cu o spatula/lingura de lemn:
Trebuie sa obtineti o compozitie usoara si pufoasa:
Turnati compozitia in forma pregatita anterior si dati-o la cuptor 30-32 de minute:
Lasati apoi blatul sa se raceasca:
Scoateti-l cu grija din forma si lasati-l deoparte pana cand crema e gata…
Crema:
Taiati blatul racit in 3 parti egale:
Dizolvati cafeaua instant in 75 ml de apa fierbinte, amestecati cu zahar pudra si coniac (rom). Insiropati blatul cu acest amestec:
Spalati cu apa fierbinte portocalele. Razuiti aproximativ o lingurita de coaja (numai daca sint bio) Stoarceti o portocala si jumatate. Amestecati branza mascarpone cu branza de vaci, zaharul, coaja rasa de portocale si sucul:
Finalizare:
Intindeti jumatate din crema pe cele trei bucati de blat. Acoperiti totul cu crema ramasa si dati la frigider pentru minim 2-3 ore.
Finalizati tortul cu un strat de frisca indulcita…si decorati dupa plac 🙂
Ornati cu feliute de portocala si boabe de cafea sau, pentru un look simplu si elegant, asa cum l-am ornat eu 🙂
Am pudrat ( nu prea reusitele aveline 😛 ) cu nes, din loc in loc:
…si-am incercat sa il surprind cat mai frumos, in (zeci de) diferite ipostaze :)))
…asta pana cand degetelele pofticoase ale lui Bogdi mi-au intrerupt reveria, hihi…
Nu l-am lasat sa guste decat un mot de frisca, asa ca aveti grija atunci cand il faceti, sa nu-i aveti pe cei mici prin preajma :)))
Lor le puteti oferi niste fursecuri in forma de iepurasi, cu care, daca aveti de gand sa-l preparati de Paste, puteti orna marginile laterale ale tortului.
…si daca tot v-am starnit curiozitatea, in mijlocul tortului puteti pune mici bombonele colorate, ce-nchipuiesc oua vopsite…
Sectiune imbibata in cafea, foooarte atragatoare 🙂
Sa aveti spor in toate si pofta pe masura!!!
36 comentarii
UUUUUUUUUUUUUUUUU
Deabia astept sa vina floriile ca sa il pregatesc si eu pentru florile mele dar o sa incerc sa ii dau forma de floare si cred ca o sa fac 2 ca unu nu cred ca ne ajunge la cati suntem :). Si probabil ca o sa il fac si de Paste pentru clienti mei ca sa ii dau pe spate. Felici tari pentru explicarea retetelor.
L-am facut si eu; foarte fin si gustos, exact cum ai spus si tu 🙂
This looks so yummy!! I love Mascarpone and use it a lot. I hope the translation came out correct, I will be making this this weekend. Thanks!!
HOLA GUAPA TU
UN PASTIS DELICIÒS, M´ENCANTA, ANOTO LA TEVA FORMULA,…DE FET TOTS ELS TEUS POSTRES SON FANTASTICS,
BON ANY I MIL PETONS, SUSANNA
tocmai l-am terminat de facut,este al doilea tort facut de mine si trebuie sa recunosc,este de nota 10+.FELICITARI!!!
Am facut si eu tortul de Craciun. Tare m-a amarat crema care era mult prea lichida. Am bagat-o la foarte rece si tot se cam scurgea. Si crede-ma, am gasit o branza de vaci super uscata ca ma si gandeam ca e prea seaca. Cred ca a fost prea multa zeama de portocale… Cert este ca am pus un plic de gelatina (rosie, ca alta nu aveam la ora aia si toate magazinele erau inchise :P) si am reusit sa fac crema sa nu se mai prelinga dintre blaturi. Asta cu pretul culorii care a devenit un roz-palid. Le-am explicat tuturor ca eu fiind mare artista asa am intentionat sa fac de la inceput, ca sa dea bine frisca in comparatie cu rozul :)) Cert este ca a fost tare bun si sunt gata sa mai incerc ceva nou.
Nu mi-ai spus daca te tenteaza cele 2 retete de torturi care ti le-am trimis pe mail inainte de Craciun.
xoxo Ioana
Tortul asta e pe gustul meu, e fara cusur! 🙂
ARATA INCREDIBIL! Poate reusesc sa o fac de Craciun, daca nu cu proxima ocazie. Asta e o promisiune 😉
Claudia
Buna Laura! Tin sa-ti spun ca l-am realizat acum o saptamana si a iesit super. nu mi-a venit sa cred pt. primul meu tort ca a iesit chiar TORT :D, desi recunosc ca am cam parlit un pic blatul pe partea din spate… cuptorul bata-l vina! a fost foarte incantata lumea, deci merita incercat chiar si de incepatori!
multumesc pt retetele minunate si rabdarea redarii tuturor amanuntelor!
Am incercat tortul, este demential, insa am facut mici artificii si nu stiu unde am gresit…crema mi-a iesit moale de tot, cu toate k am scurs branza de vaci, incat am fost nevoita sa adaug gelatina si apoi sa dau tortul la frigider pana a doua zi, k nu se mai inchega. Rezultatul a fost satisfacator dar nu credeam ca-mi va iesi (mai sunt si incepatoare…)
E minunata crema de la acest tort! Azi l-am pregatit si eu si nu ma mai opream din gustat crema! Super!
Ajunge in curand si la mine pe blog cu siguranta! 🙂
Te pup, sarbatori cu liniste! 🙂
Laura la bunatatile tale ramai mut…. arata super…
Felicitari si sigur il voi incerca, pupici. Sanda
Super……te astept la blog…www.surac-suromania.blogspot.com …ca sa vezi Burek video facut de mine dar cu mere,te rog dupa ce citesti sa stergi comentariu ca am vrut numa sa te anunt.
Superb tort. Te asteapta un premiu la mine pe blog.
O saptamana placuta.
Arata foarte bine!Spune-mi te rog,cafeaua din blat este praf sau preparata?Abia astept sa fac acest tort!
la mine pe blog 2 premii pt tine!
Nu am somn si am avut senzatia ca am ajuns pe un blog de fashion. Foarte frumoasa noua imagine. Si, cand am vazut noua structurare a retetelor, mi-am adus aminte ca voiam o sectiune speciala „Retete cu dovleac”. Asa da! Urrrraaaaaaaaaa!
super!! nu ai nevoie de cineva sa faca degustarea?;)
very nice ….
happy weekends.
Wow superb tortul!
Esti o minunata sursa de inspiratie pentru mine! Multumesc!
Pe blogul meu te asteapta un mic premiu de Florii.
Ce tort extraordinar!Vreau sa-l fac si eu de Pasti!Ce fel de branza ai folosit?mai moale?eu sunt cam incepatoare si nu vreau sa ratez de data asta!
Extraordinar de bine arata… mi-am notat reteta… sigur am sa-l fac… Multumesc !… O zi frumoasa
arata bestial!!
de curand am facut si eu primul meu tort si a iesit ff bun, iar acesta cred ca va fi urmatorul!
Foarte elegant….mmm..iar de gust, ce mai poate fi spus…delicieux!!!
Ca de obicei faci niste bunatati de-mi lasa apa in gura, te astept cu premii noi pe blogul meu.
Grazav tort!!!Uf,Uf,si ornat cA LUMEA!
aI RABDARE MAXIMA!
che spettacolo!! irresistibile! bravissima!!! baci!
Genial! De-abea astept sa-l incerc. 😀
Vai ce bine arata si ce pofta mi-ai facut! Trebuie incercat, neaparat!
Cat de elegant si distins e tortul asta.Felicitari.
Un weekend placut iti doresc si un pupic frumosului Bogdi.
Laura, felicitari, e un tort desavarsit!! O sa-l incerc si eu, cu siguranta, in viitorul apropiat, e prea tentanta sectiunea ca sa stau cuminte 🙂
Iti trimit, virtual, de Florii, un pupic de la floricica noastra, Narcisa; si ea iti apreciaza tortuletul.
Week-end frumos!
Laura nu pot decat sa lesin, sa-mi revin, sa lesin la loc si intr-un final sa-mi revin si sa beau un pahar cu apa rece! Sunt mare amatoare de dulciuri, prajituri, torturi..DAR, sunt la dieta de 4 saptamani si am pus extrem de putin dulce in gura…putina inghetata si 2 bomboane. Ce pot sa zic..arata fantastic, e cu cafea, deci e fantastic…spre doar sa ajung si eu la moment ala cand o sa pot manca asa ceva. Sincere felicitari!
Am lesinat! :)))
wow ce bunatate…merita incercat…felicitari…un pupic
Çok güzell, bayıldım!