Tort Latte Macchiato

44 comentarii
Dragii mei, de ce oare inceputurile sunt atat de importante?! De ce atunci cand se implinesc nu-stiu-cati ani de la „ceva”, momentul nu poate trece neobservat?! Poate pentru ca fiecare inceput e o speranta, si e intotdeauna cel mai frumos?! Scriu pe blogul asta, iata, de deja 5 ani de zile, ani care-au zburat ca clipele. Pe multi dintre voi va am inca de la prima reteta aproape, pe altii v-am castigat pe drum, dar si acum, ca si atunci, ma anima aceleasi arzatoare sentimente si dorinte, una dintre ele fiind aceea de a va imprieteni cu bucataria 🙂
Va multumesc, asadar, pentru ca ma urmariti, si indragiti (am intuit asta dupa numarul mesajelor voastre, unul mai frumos si mai emotionant ca altul).

Tortul aniversar de anul acesta este, la prima vedere, un tort delicat dar puternic si deosebit dupa ce ii descoperi aroma: Tort Latte Macchiato!!!!! Si pentru ca nu toata lumea adora cafeaua asa cum o ador eu, voi reveni cu inca o dedicatie dulce, cu ciocolata probabil, care, precum se stie, e pe placul tuturor. Surprizele dulci din anii trecuti vor fi afisate la sfarsitul postarii, dat fiind faptul ca si-au savurat deja momentul de glorie 🙂

Tortul Latte Macchiato este unul fin si usor, si atat de placut aromat. La noi s-a bucurat de un succes nebun!!!
La multi ani mie, alaturi de voi!!!!

 

Ingrediente pentru cca. 16 felii:

Pentru blat:
  • 125 g unt moale (lasat din timp la temp.camerei)
  • un varf cutit de sare
  • 125 g zahar
  • 1 pachetel zahar vanilat (10 g)
  • 2 oua mari
  • 75 g faina
  • 50 g amidon
  • 1 lingurita cu varf praf de copt
  • 3 linguri mari lapte
Pentru crema de iaurt – alba 🙂
  • 750 g iaurt gras, cremos (grecesc)
  • 200 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 5 foi gelatina sau 10 g granule de gelatina
Pentru crema de nes- cafenie 😛
  • 450 g iaurt gras, cremos (grecesc)
  • 150 g zahar brun sau alb
  • 3 linguri nes (cafea solubila)
  • 3 foite gelatina sau 5 g granule de gelatina
  • 100 ml smantana pentru frisca
Pentru decor:
  • 2 linguri cacao
  • forma/sablon in forma de inimioara

 

Mod de preparare:

Blat:

Se incalzeste cuptorul la 175 grade (foc potrivit).
Intr-un castron incapator se freaca untul cu zaharul, cu mixerul, pana ce amestecul se spumeaza iar zaharul nu se mai simte. Se adauga apoi ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare.
Faina, amidonul si praful de copt se cern si se adauga impreuna cu laptele in compozitia cu unt, astfel: 2 linguri amestec uscat, mixeru’ in functiune 😛 , o lingura lapte, mixer din nou…si tot asa, pana cand se inglobeaza toate ingredientele.
Se unge cu o lingurita de unt o forma de tort cu inel, cu diam. de 26 cm (doar baza); se tapeteaza cu hartie de copt, in asa fel incat numai baza sa fie acoperita…cum am facut aici: Tort de post
Se pune aluatul in forma si se netezeste. Se da la cuptor pentru cca. 20 de minute (faceti testul cu scobitoarea). Se lasa apoi sa se racoreasca, se scoate inelul si se lasa sa se raceasca complet.

Crema alba:

Se amesteca iaurtul cu zaharul, simplu si vanilat, pana cand se topeste.
Se pune gelatina la inmuiat in apa rece; daca folositi foite de gelatina, apa trebuie sa treaca cu trei patru degete peste gelatina. Daca, insa, folositi granule de gelatina, puneti doar 150 ml apa. Gelatina se lasa la inmuiat in apa rece cca. 10 minute, iar dupa ce s-a hidratat, se scurge de apa (doar foitele se scurg, pentru ca granulele vor absorbi toata apa) si se topeste la microunde sau la bain-marie. Nu mult, timp de 3-5 secunde sau pana cand vedeti ca s-a topit. Nu are voie sa fiarba, caci isi pierde calitatile de inchegare!!!
Se ia apoi o lingura de crema si se amesteca cu gelatina topita; de-abia dupa aceea se toarna in compozitia mare, de iaurt. Se amesteca totul foarte bine. Se bate frisca si se adauga cremei de iaurt, amestecand energic.
Se aseaza blatul in forma in care a fost copt si se inchide inelul. Se toarna 2/3 din crema de iaurt peste blat si se niveleaza. Se da la frigider pentru cca. 30 de minute.
Restul de crema se pastreaza la temperatura camerei.

Crema de cafea:

Se amesteca iaurtul cu zaharul brun sau alb, pana se topeste. Se adauga nesul (praf sau granule) si se amesteca bine. Se inmoaie si topeste gelatina dupa cum am precizat mai sus 😉
Se bate frisca si se amesteca impreuna cu gelatina topita in crema.
Crema de cafea se intinde peste crema alba si se netezeste. Se pune la frigider pentru cca. 15 minute.

Finalizare: crema de iaurt, alba, ramasa, incheie glorios acest tort cu aroma puternica de cafea.
Tortul se pune la frigider pentru minim 5-6 ore. Ideal ar fi peste noapte, cum am facut eu…
Inainte de servire, se trece cu un cutit bine incalzit intre crema si marginea tortului, pentru a se desprinde usor. Se inlatura inelul si se transfera pe platoul de servit.

Decor:

Cu ajutorul unei forme-inimioara, de fursecuri (desi atunci veti obtine inimi negre), sau al unui sablon, cum mi-a facut mie Cipi meu drag 🙂

Decorati tortul, pudrand cacao in interiorul formelor si serviti cu drag si pofta, asa cum trebuie servit un asemenea tort!!!

Deliciul surprins in imagini:
…cu 5 inimioare, cate una pentru fiecare an de blog 🙂

Te puuuup, Cipi!!!!!!

Pentru voi, prieteni dragi!!!!!!

…cu tot cu sectiune 😛

Va pup dulce pe toti si va multumesc pentru ca ma luati cu voi in bucatarie!!!

 

P.S. Linkurile torturilor din anii trecuti:

Primul an de blog: Tort de banane si ciocolata
Al doilea an de blog: Tort de piersici cu mure
Al treilea an de blog: Prajitura Tiramisu la cupa
Al patrulea an de blog: Tort cu rulada de capsuni si crema de vanilie

Multa, multa pofta!!!!!!!!

P.P.S. Daca vreti sa pape si copilasii, inlocuiti nesul cu nesquik si ciocolata cu lapte, rasa fin (tineti ciocolata vreo 10 minute la congelator inainte de a o „prelucra”).

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

44 comentarii

elissa fanea 18 februarie 2015 - 16:38

Doamne feri cum arata

Raspunde
Aprill May 14 martie 2014 - 23:00

Super Retete , ma bucur ca dintr-o greseala de digitatie am ajuns aici , complimente !!!!!!!!!!!

Raspunde
sabina telcean 12 martie 2014 - 16:58

andra,probabil ai folosit amoniu,,,amidonul nu miroase!!!!!!!

Raspunde
Vlad Andra 10 martie 2014 - 22:02

buna seara… am facut acest tort si vreau sa spun ca este demential… intr-adevar blatul l-am facut ca cel de tarta pt ca in reteta aceasta ati trecut 50 g de amidon… am urmat reteta intocmai si era sa ”murim” de la acel miros de amidon ( mentionez ca nu am mai folosit amidon niciodata si nu am stiut ce face el… acum sunt sigura ca nu mai folosesc asa ceva 🙂 ) ..oare nu e trecut gresit gramajul amidonului? … insa cremele au fost delicioase…

Raspunde
anna 11 februarie 2015 - 23:24

ai incurcat amidonul cu amoniacul ;))) fii atenta

Raspunde
Mihaela Pantazi 24 februarie 2013 - 17:31

Un tort excelent! A facut senzatie la ziua sotului meu! Multumim pentru retetele minunate!

Raspunde
Mihaela Jitarasu 18 februarie 2013 - 13:18

un tort delicios, reteta este magnifica!!!! am vrut sa dau tag pe Facebook, dar nu te-am gasit …. in schimb, am reteta in LIKES – si de azi-dimineata, tot trimit link-ul tau catre alti prieteni devoratori de torturi!! 🙂

Raspunde
Bogdan Alina 9 februarie 2013 - 23:16

arata impecabil! un tort delicat si delicios!

Raspunde
dan 9 februarie 2013 - 20:10

uami iam bun vreau si eu unul

Raspunde
adi 8 februarie 2013 - 18:11

Nu este cam mult iaurt?

Raspunde
Anonymous 18 aprilie 2012 - 11:48

poti sa imi spui ce iaurt ai folosit?de care?

Raspunde
emilia 11 aprilie 2012 - 09:49

foarte frumos tortul,o sa il incerc acum de Paste.oare la crema alba merge inlocuit iaurtul cu lapte condensat,si ce cantitate?

Raspunde
Carol 23 februarie 2012 - 21:28

Felicitari! Si pe mine m-ai cucerit cu blogul tau. Sa fii sanatoasa si toti cei dragi tie ca sa continui cu ceea ce-ti place.
Carolina

Raspunde
Claudiu 23 februarie 2012 - 13:32

La multi ani Laur, cat mai multe retete si experiente frumoase si bucurii alaturi de cei dragi!

Raspunde
Ruxy 22 februarie 2012 - 20:01

Doamne cat e de minunat!!!!! Superb ca tine!!! La Multi Ani din toata inima !

Raspunde
Anonymous 22 februarie 2012 - 19:58

buna LAURA. LA MULTI ANI pt blog. Vreau sa iti spun k ai un blog super, ii de multa vreme in lista mea site-uri favorite si citesc mereu retetele de pe blog. Ador sa fac prajituri si de multe ori m-am inspirat din retetele tale uimind familia sotului meu din Franta.iti urez multi ani inainte cu blogul!

Raspunde
Anonymous 21 februarie 2012 - 23:56

La multi ani!!!!!!
Cu tortul asta ne-ai cucerit definitiv (…din nou)!
Este…TORTUL perfect.
Te pupam cu drag,
Alina si Gabi

Raspunde
ophelia1983 21 februarie 2012 - 18:52

La multi ani draga Laura! Am vazut eu pe Facebook tortuletul, dar nu stiiam pentru ce ocazie l-ai pregatit!!! Ai un blog superb! Unul din cele mai bune din Romania!

Raspunde
Diana 21 februarie 2012 - 00:44

Laura te felicit pentru tot ceea ce faci..Te urmaresc de un an cred..si iti marturisesc ca m-ai facut sa gatesc foarteee des…Am incercat numeroase din retetele tale( din cele mai simplute,pt ca inca sunt la inceput:D)si mi-au placut la nebunie.
Sunt convinsa ca ai inspirat foarte multe persoane sa diversifice meniurile,sa incerce si altcva,sa vedem gatitul ca pe o parte placuta a vietii noastre.
De tort pot doar sa iti spun k e unul din cele mai frumoase torturi pe care leam vazuut vreodata,fara exagerare!!
Te pup si iti doresc succes in continuare in tot ceea ce faci :*

Raspunde
Ramona Alina 21 februarie 2012 - 00:41

La multi ani!!! nu pot rezista unui asemenea tortulet, e perfect:)

Raspunde
Cornelia 21 februarie 2012 - 00:28

La multi ani si multe retete delicioase! Recunosc ca nu o data m-am inspirat din retetele tale. Au fost SUPER! La fel cred ca este si tortul acesta aniversar! Il voi incerca si eu, cu siguranta!

Raspunde
Bijuterii 20 februarie 2012 - 23:36

La multi ani! Sa fii la fel de creativa, altruista si plina de entuziasm. Cat despre tort, o splendoare!

Raspunde
mari_brunetik 20 februarie 2012 - 22:39

la multi ani! si la ca mai multe retete delicioase pe care sa le impartasesti si cu noi! pupici

Raspunde
Daniela 20 februarie 2012 - 22:31

Arata tare bine tortul tau si banuiesc ca este si tare buuunnnn. Am trecut reteta pe lista cu dulciuri pe care trebuie sa le fac. Felicitari pentru toate retele minuntate pe care le postezi. Am facut deja cateva din retele tale: branzoaice, rulada cu crema de lamaie, cartofi crocanti. Singura care nu mi-a iesit a fost cea de langosi, dar trebuie sa mai incerc…

Raspunde
Timea 20 februarie 2012 - 21:32

Un tort minunat ca de obicei! La multi ani si multe retete delicioase! te pup

Raspunde
unika 20 februarie 2012 - 21:28

La multi ani si la mai multe idei de retete. apropo…. iaurt cremos?! la mine in oras chiar nu stiu unde as putea gasi asa ceva. crezi ca un iaurt mai gras sau sana ar merge/

Raspunde
Simona 20 februarie 2012 - 20:51

La multi ani!! Recunosc ca nu sunt aici de 5 ani, dar de vre-o 2 te urmaresc cu mare placere cum ne incanti cu fiecare postare pe care o faci! Tortul arata DELICIOS! Pupici

Raspunde
Fancy Cake 20 februarie 2012 - 20:31

La multi ani si multa putere de munca! Sa ne incanti mereu cu deliciile tale!

Raspunde
Bunatati din natura 20 februarie 2012 - 19:53

La multi ani si la mai mare! Multumim pentru tort!

Raspunde
Angie 20 februarie 2012 - 19:12

La multi ani!
Imi plac la nebunie torturile (sau orice desert) cu cafea! Ador gustul si mirosul de cafea!

Raspunde
MIrabela 20 februarie 2012 - 18:39

Ce bine arata , la sfarsitul saptamani am musafiri asa ca o sa fac acest tort care nu mi se pare greu deloc. La multi ani!!! si felicitari inca odata pentru acest blog 🙂

Raspunde
Adina Mihaela Mihai 20 februarie 2012 - 18:18

La multi ani, Laura! Chiar ne bucuri cu retele tale minunate si…poate cel mai important aduci oameni impreuna si le oferi ocazia sa se bucure de ceva bun, sa-si arate recunostinta, sa-si sarbatoreasca implinirile…asa cum este si acest blog pentru tine. Multumesc.

Raspunde
adriana lupu 20 februarie 2012 - 17:54

La Multi Ani!Arata superb acest tort.Am sa il prestez de 8 Martie.pupici si o zi excelenta sa ai.

Raspunde
Anonymous 20 februarie 2012 - 16:40

LA MULȚI ANI

Raspunde
speranta 20 februarie 2012 - 16:28

Buna.LA MULTI ANI!
arata delicios.am sa-l fac cu prima ocazie si adica de 1 martie.multumesc pt tot.ai o mana de aur.felicitari .iti doresc numa impliniri alaturi de ce i drgi si la mai multe idei in bucatarie,pup la multi ani.

Raspunde
DELIA 20 februarie 2012 - 15:58

LA MULTI ANI!

Raspunde
catkitchen 20 februarie 2012 - 15:48

Asa cum am spus si pe FB : La cat mai multi anisori dulci !!! … ca Doamne , cate dulciuri grozave faci !!!! La multi ani !!!

Raspunde
Danutza 20 februarie 2012 - 15:40

Felicitari si la multi ani! Ai un blog extraordinar, plin de bunatati si idei minunate! Mult spor si succes in continuare in tot ceea ce faci!

Raspunde
Micky Apostu 20 februarie 2012 - 15:36

Felicitari draga Laura pentru cei 5 ani de blog, pentru retetele minunate si pline de inspiratie!

Raspunde
Ela 20 februarie 2012 - 15:29

La multi ani si sa ne incanti cu tot mai multe bunatati!!Daca are ness,sigur il voi face curand!
Felicitari pentru toate retetele!!

Raspunde
Mihaela 20 februarie 2012 - 15:24

La Multi Ani!!! Si la cat mai multe retete gustoase si imbietoare!! Multumim ca existi!!

Raspunde
Adriana 20 februarie 2012 - 15:05

Draga Laura,
Azi este si ziua mea si am fost foarte incantata cand am vazut ca e in aceeasi zi cu aniversarea blogului tau. Am incercat deseori retetele tale, toate, una si una, deosebite, delicioase si intotdeauna aspectuoase. Pot sa iti spun ca si mama si soacra sunt fanele tale, dar e mai greu sa le explic cu commenturile cum sa faca :)Te admir foarte mult pentru talent, perseverenta si pentru ca se vede cu adevarat ca iti place ceea ce faci. Asadar, LA MULTI ANI, Laura si la cat mai multe retete delicioase in cat mai multe bucatarii!!!! Cu drag, Adriana P.S Tortul de azi: impecabil!

Raspunde
giorgiana 20 februarie 2012 - 14:53

arata superb…imaculat, si cred ca e foooarte bun..la multi ani

Raspunde
Bogdan 12 iunie 2022 - 11:49

Cel mai tare tort vazut si făcut vreodată. Este „specialitatea” mea, în toti acesti 10 ani de când l-am descoperit, si il pregătesc pentru oameni deosebiți, în momente cu adevarat deosebite. Prima încercare, 22 iulie 2012, a XXX-oară..Azi..

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Mihaela Pantazi Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.