Tort fluture

8 comentarii
[shashin type=”photo” id=”15045″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Ieri am sarbatorit „majoratul” Amaliei, nepotica mea scumpa si frumoasa (surioara lui Raluca, cea cu tortul Barbie) care a implinit primul ei anisor. De acum incolo va fi felicitata cu : LA MULTI ANI!!! 😀 De ziua ei, asadar, i-am facut un tort fluture, pentru un fluturas drag cum e ea!!!

E tortul ideal pentru fetite!!! Se face foarte usor si rapid: tai blatu’-n doua, il sucesti un pic si gata fluturasul 🙂

 

Blat:

– 2 oua

– 100 g zahar

– 1 praf sare

– 5 linguri alune macinate

– 80 g faina

– 30 g amidon

– 2 lingurite praf de copt

Sfat: Puteti inlocui blatul de alune cu un blat pufos de pandispan

 

Crema si ornat:

– 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule
– 150 g ciocolata alba

– 3 galbenusuri

– 2 pliculete zahar vanilat (20 g)

– 30 g zahar

– 500 ml frisca

– 200 g zmeura congelata

– 150 g gem de zmeura

– 150 ml frisca pentru ornat

 

Mod de preparare:

Ouale se bat 10 minute cu 2 linguri apa, zahar si sare:

Se amesteca faina cu praf de copt, amidon si alune si se inglobeaza in oua:

Blatul se coace, intr-o forma cu hartie, cca. 25 de minute la 180 grade (foc potrivit) :

Aici e gata copt:

Cand se raceste, se taie pe 2 nivele:

… intre care se pune gem, ca un sandvis:

Galbenusurile se bat in bain-marie cu zahar vanilat si restul de zahar (n-am mai facut poza). Se inglobeaza ciocolata topita:

Se bate frisca (in care eu am pus un pliculet de intaritor de frisca):

Gelatina se inmoaie in multa apa rece, timp de 10 minute. Daca folositi foite, le scurgeti de apa si le topiti la microunde sau la bain-marie. Daca folositi granule, puneti atata apa cat sa treaca peste ele cu doua degete. La final, va absorbi toata apa, asa ca nu mai trebui s-o scurgeti. Orice fel de gelatina folositi, nu o lasati sa dea in clocot, pentru ca isi pierde calitatile de inchegare!!!

Gelatina dizolvata se amesteca cu 5 linguri frisca. Se adauga la restul de frisca si se mai bate. Se amesteca in crema, impreuna cu fructele (eu in final nici n-am mai folosit gelatina si nici zmeura n-am adaugat-o cremei ci doar am ornat cu ea aripioarele fluturasului…asta congelata n-are nici un gust, daca as fi avut zmeura proaspata era altceva…)

Deci, in continuare, crema se aseaza pe blat:

Si se da la frigider minim 2 ore:

Asa arata scoasa de la rece…s-a intarit foarte frumos si fara gelatina:

Se taie tortul pe jumatate:

Rezulta:

Se intorc blaturile, ca cele 2 extremitati rotunde sa se-ntalneasca in mijloc (ce explicatie savanta! 😀 )
In felul asta se realizeaza „aripioarele”:

In reteta scrie: se bat 150 ml frisca si se spriteaza pe platou ca sa formeze corpul fluturelui, ceea ce mi s-a parut genial…numai ca platoul meu era destul de mic si n-am mai putut face mare lucru…asa ca am pus niste bomboane de ciocolata si rom in loc 😛

Se presara fistic, menta, zmeura…eu am ornat doar cu zmeura:

Inca o poza cu tortul gata:

Lui Amalia i-a placut tare, si-a infipt manutele in crema…a luat si o zmeurica la control si a scuipat-o cu viteza luminii afara din gurita :))) …deci, m-am gandit eu bine sa nu amestec fructele in crema…

Sectiunea:

Foarte gustos!!!!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

8 comentarii

Carmen 14 martie 2018 - 18:08

Buna! Ce diametru are tava?

Raspunde
Beatrix 3 iunie 2016 - 11:47

Bună!în primul rând va felicit si va mulțumesc pt ajutorul dat de rețetele dvs!am preparat numeroase bunătăți fe ale dvs cu succes.Va rog să îmi răspundeți când puteți la urm.întrebare:doresc să pun gelatina menționată…îl dizolv de tot la bain marie si pe urma o pun sau doar simplu după ce sa înmuiat în apă rece?din text nu mie clar.multumesc

Raspunde
Laura Sava 23 iunie 2016 - 16:45

Ma bucur tare mult ca ma iei cu tine in bucatarie, Beatrix! 😛
Multumesc mult de intrebare, am clarificat lucrurile si in postare. Asa este, gelatina trebuie sa fie inmuiata mai intai, in apa rece, si de-abia dupa aceea topita si adaugata in crema (in frisca).
Spor in toate, te pup!!!!

Raspunde
Beatrix 24 iunie 2016 - 18:54

Multumesc frumos pt rectificare!ma gandeam eu, dupa fostele mele experiente cu gelatina.De tortul acesta adorabil sa bucurat fiica mea de 1anisor Mara…reteta e perfecta si ar fi fost si pregatirea de catre mine Daca frisca cumparata din locul unde petreceam ziua ei,undeva in Germania…era de calitate.era singura varianta pt ca nu aveau.Ciudat…presupun ca continutulbde grasime nu era de ajuns si sa taiat Totul la asamblare desi separat toate erau perfecte si reci.dar am scoso pana la capat Dnzeu stie cum!☺cand am nevoie de o reteta fara surprize va caut doar pe DVS…as avea o rugaminte pls retete de cheescake Uri mai muuulte!pupici

Raspunde
Laura 24 iunie 2009 - 09:43

Iti multumesc din tot sufletul!!!
Esti extraordinara si te pup mult pentru suport!
Am sa le scriu celor de pe site sa stearga reteta si poza…
Sa speram ca o vor face…
Eu cand vad asa ceva raman fara cuvinte 🙁

P.S. La multi si fericiti ani bobocelului tau!!! 🙂
Sa va traiasca si sa va bucurati de fiecare clipa petrecuta impreuna!
Petrecere frumoasa!!! 🙂

Raspunde
Anonymous 24 iunie 2009 - 01:59

Laura, draga mea, iar ti s-a furat poza! Uite aici:
http://www.babyonline.ro/Retete-culinare/Retete-pentru-copii/Tort-fluture.html?a=4224/307606

Cautam si eu o reteta de tort pt bobocelul meu care implineste un anisor sambata si am descoperit reteta ta, de tort fluture, iar la o cautare pe google, am dat de poza ta furata cu nerusinare de o oarecare…
E dureros de enervant!

Raspunde
Laura 7 august 2008 - 00:17

E foarte usor de facut…si e de mare efect, mai ales pentru fete 😛
Poate i-l faci si tu domnisoarei tale, chiar de ziua ei 🙂

Te pup, Kris!

Raspunde
KRIS FOTO 24 iulie 2008 - 13:23

Draguta ideea!!! O sa-l fac si eu cu prima ocazie!

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Beatrix Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.