Tort de sampanie

30 comentarii

 

Un tort de sampanie, cu crema atat de fina si racoritoare nu poate fi degustat decat de anul nou!!! 🙂

 

E o adevarata capodopera!!! Am fost foarte incantati de gustul lui aromat si putin acrisor…acum, dupa atata festin si decadenta culinara :)))

 

Il puteti face si cu blat fraged sau, mai usor, numai cu blat de pandispan…va fi delicios oricum!

 

Dupa cum se vede si in pozele din postare, in ultimul timp m-am cam specializat pe blaturi facute de altii 😀 …dar, daca aveti timp si placere, puteti face chiar voi blatul fraged si pandispanul, dupa descrierile de mai jos.
De asemenea, puteti folosi doar 3 blaturi de pandispan, exact ca si blatul cumparat de mine (care avea trei nivele).

 

 Ingrediente pentru 12 felii:

Blat fraged:
  • 100 g faina
  • 40 g zahar pudra
  • 1 galbenus
  • 50 g unt
Blat de pandispan:
  • 4 oua mari
  • coaja rasa de la o lamaie mica
  • 150 g zahar
  • 100 g faina
  • 30 g amidon
  • 50 g unt topit
  • 1 lingurita praf de copt

Sfat: puteti omite amidonul, folosind doar faina: 150 g

Crema:
  • 2 linguri jeleu de zmeura
  • 2 galbenusuri
  • 120 g zahar
  • 125 ml sampanie
  • coaja rasa si zeama de la o lamaie mica (cca. 50 ml zeama de lamaie)
  • 6 foi gelatina alba sau 10 g gelatina fin maruntita (granule)
  • 120 ml smantana pentru frisca
  • 50 g zahar pudra
  • 2 albusuri
Pentru ornat:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 50 g zahar pudra vanilat
  • 75 g ciocolata alba, rasa sau taiata in fasii
  • 75 g bezea, maruntita
  • 100 g boabe de zmeura
  • 1 lingurita zahar pudra cernut

 

Mod de preparare:

Blatul fraged: Se framanta un aluat din faina, zahar pudra, galbenus si unt. Se da la rece cca. 30 de minute.

Cuptorul se incinge la 200 grade C (foc tare) sau la 180 grade C (foc potrivit), daca temperatura maxima a cuptorului vostru nu poate urca pana la 200 de grade C.

Se unge apoi cu grasime si se tapeteaza cu hartie de copt baza unei forme cu diametrul 26 cm.

Aluatul se intinde intre doua hartii de copt, cu sucitorul, avand grija sa nu il intindeti prea subtire! Nu e nevoie sa ajunga pana la marginile formei, mai ales ca acolo se va subtia si se va arde. Se pune aluatul fraged in forma, se mai retuseaza un pic, daca e cazul, cu mainile, si se inteapa din loc in loc cu o furculita.

Daca ati setat cuptorul la 200 de grade C, il lasati doar 8-10 minute la copt iar daca ati setat cuptorul la 180 grade C, il lasati cca. 12 minute. Se lasa apoi sa se raceasca. Se desprinde cu lama cutitului trecuta pe sub el si se rastoarna cu grija pe un platou.

Daca nu vreti sa va complicati, puteti sa omiteti blatul acesta din reteta. Folositi-l doar pe cel de pandispan, de mai jos, pe care, de altfel, il puteti felia ori in 3 blaturi subtirele (iar pentru asta, va sfatuiesc sa va cumparati un feliator de torturi), sau sa il taiati doar pe jumatate, rezultand doua blaturi de pandispan mai generoase 🙂

Pentru blatul de pandispan, micsorati focul la 180 grade C (foc potrivit).
Bateti apoi spuma ouale si adaugati zaharul; bateti inca 2-3 minute la viteza mare, dupa care adaugati coaja de lamaie. Inglobati faina, amidonul si praful de copt, cernute, iar la sfarsit untul topit. Puneti compozitia intr-o forma cu diametrul de 26 cm, in care ati pus hartie de copt. Coaceti cca. 20 de minute. Scoateti apoi blatul din forma, indepartati hartia si lasati-l sa se raceasca.

Se incalzeste jeleul de zmeura si se repartizeaza peste aluatul fraged, daca alegeti sa-l faceti. Daca nu, il asezati peste o foaie de pandispan, urmand sa mai asezati un blat de pandispan deasupra:

Se asaza de jur imprejur inelul detasabil al formei si se inchide ermetic.

In continuare, ne ocupam de crema: galbenusurile si zaharul se bat spuma; se amesteca, pe rand, sampania:

…coaja si sucul de lamaie:
Se inmoaie foile de gelatina in multa apa rece (pliculetul de gelatina se inmoaie in doar 150 ml apa) timp de 10 minute. Cand sunt gata, foitele de gelatina inmuiate se scurg de apa, se topesc la bain-marie sau microunde. Le puneti asa cum sunt intr-un bol mic si le lasati doar 4-5 secunde, pana cand vedeti ca gelatina s-a lichefiat, nu mai mult. Gelatina nu are voie, in niciun caz, sa dea in clocot, pentru ca isi piede calitatile de inchegare! Se amesteca apoi in crema, dar nu toata deodata pentru ca face cocoloase, ci se amesteca prima data cate 2, 3 linguri de crema cu gelatina topita si abia dupa aceea se amesteca cu restul de crema.
Se bat separat albusurile:
…si frisca lichida impreuna cu zaharul pudra:
Se omogenizeaza ambele, pe rand, in compozitie:
Se toarna crema peste cele doua blaturi „lipite” cu jeleu:
Iar deasupra se aseaza ultimul blat si se da la frigider pentru cateva ore (cei mai bine ar fi sa il lasati peste noapte):
Asa arata dupa:
Ornarea tortului: se bat spuma 300 ml smantana pentru frisca impreuna cu 50 g zahar pudra vanilat, pentru aroma, si se orneaza tortul.
Se aseaza la mijloc fasiile de ciocolata si se presara bezea maruntita (eu n-am pus).

Se aseaza din loc in loc, dupa fantezie, cate o boaba de zmeura:
Close-up:
Cu putin timp inainte de a fi servit, tortul se presara cu zahar pudra si se savureaza fara nici o remuscare 😀
Sectiune!!!!!!
Absolut delicios!!!!
image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

30 comentarii

Pintea Aurelia 31 decembrie 2020 - 16:23

Am făcut tortul de şampanie,acum am gustat.Pot spune..demențial!!! Multumesc pentru rețetă! Un an nou cu sănătate si cât mai multe rețete😊

Raspunde
ANDRY 20 martie 2012 - 15:46

super arata tortul asta! cu siguranta am sa incerc si eu sa vad ce imi iese!dar cand o sa apara zmeurica

Raspunde
Cristina 19 martie 2012 - 21:21

Am facut tortul insa mi s-a parut putin cam pregnant gustul de ou.Oare crema iese lafel de bine si cu 1 singur ou?Mersi anticipat

Raspunde
crazystuffinhere 26 ianuarie 2012 - 18:06

Hey Laura! am mai postat o data comentariul, dar nu apare si vreau sa fiu sigura:P Fac si eu tortul asta pentru ziua mea de maine. Nu am de unde sa fac rost de zmeura…imi sugerezi alte fructe pentru decor? sau pur si simplu…altceva pentru decor? 🙂

Raspunde
Adelina 5 ianuarie 2012 - 20:58

Cu prima ocazie fac tortul asta. Chiar e mult timp de cand nu am mai facut prajituri, mai ales tort.

Raspunde
Anonymous 3 ianuarie 2012 - 14:06

am facut si eu tortul de sampanie cu blaturile facute in casa in final tortul nu s a putut taia din cauza blatului fraged care era destul de tare, iar blatul celalalt a fost destul de sec iar in crema se simtea prea mult lamaia, gustul era totusi interesant

Raspunde
anca 1 ianuarie 2012 - 03:15

Tortul iese mult mai bun cu blat facut in casa si de asemenea, cu jeleul preparat. Eu am inlocuit jeleul de zmeura cu visine si a iesit excelent. Bineinteles, cu blat facut din retetele personale, caci blatul tip tarta(primul blat) nu se putea taia. Pupici, 🙂

Raspunde
anca 1 ianuarie 2012 - 03:13

Tortul iese mai bun cu blat facut in casa si cu jeleul la fel..eu am inlocuit zmeura cu visinele si a iesit delicios. Bineinteles, cu blat facut in casa si fara blatul tip tarta(primul blat) care nu se poate taia. 🙂

Raspunde
anca 30 decembrie 2011 - 19:09

As vrea si eu sa va intreb in legatura cu primul blat. L-am preparat deja si l-am acoperit cu jeleul de zmeura. Am o singura nelamurira care consta in faptul ca blatul pare destul de faramicios. Asa trebuie sa iasa si se va taia bine?

Raspunde
elena 23 noiembrie 2011 - 13:56

Draga mea Laura as vrea sa fac acest tort minunat pt mama mea si am o nelamurire… pliculetul de gelatina se pune direct in crema sau de dizolva dupa instructiunile de pe spatele plicului. te rog frumos sa ma lamuresti pentru ca nu as vrea sa dau gres :D… iti multumesc pentru ca existi si ne rasfeti cu atatea bunatati :* cu drag elena

Raspunde
denissa 11 mai 2011 - 19:17

Abia ieri am taiat tortul. Nu arata ca in poza, dar musafirii au fost multumiti. Cel putin asa au spus si au si mancat din farfurii. Data viitoare voi incerca alt tort si va anunt.
numai bine!

Raspunde
denissa 5 mai 2011 - 21:52

Nu stiu cum sa incep… sunt un pic dezamagita. Am facut acest tort si nu a iesit asa cum spun celelalte ‘comentatoare’: blatul de biscuit este mult prea fainos avand in vedere ca la 4 oua sunt 200g fainoase si asta se simte in blat; crema este mult prea acrisoara de la zeama de la o lamaie pentru 2 oua. Acum este la frigider. Sper sa-l pot servi la ziua sotului meu. Promit sa va anunt de rezultat.

ps: am mai facut alte dulciuri de aici (cuburi de lapte, de ex.), dar pentru ca au iesit bine, nu am ‘carcotit’:(

la revedere!

Raspunde
Arky 31 decembrie 2022 - 11:44

Sentimentul de dezamagire l-am trăit și eu… Tind sa cred ca ceva e in neregula cu pasii și ingredientele din rețeta. Spre exemplu, la crema sunt trecute 2 linguri de jeleu de zmeura pe care in pasii descriși nu le folosim in compoziție. Mie nu mi-a reușit crema nicicum, pentru ca in timpul in care am bătut albușurile și frișca, amestecul de gălbenușuri-vin spumant-zeama de lămâie-gelatina s-a transformat in jeleu. La încorporarea celor 3 (gălbenușuri, albușuri și frișca), crema are aspect de icre de crap. Cred ca ordinea era alta și am pus eu gelatina (6 foi) unde sau când nu trebuia. Dacă ar fi sa fac iarăși acest tort, îmi doresc sa știu unde am greșit. Îmi plac foarte multe retete de aici, dar aceasta nu e printre cele pe care le-as recomanda și altora și nu din cauza gustului, ci a aspectului.

Raspunde
MIRELA AMARIEI 29 aprilie 2011 - 14:58

Am facut si eu (dupa multe peripetii) tortul! Este foarte bun, racoros. Pentru ca este scrisor mi se pare ca e perfect dupa o masa copioasa!
Am o intrebare Laura: la ingrediente nu scrie ca se pune si zeama de la lamie in crema, dar din explicatiile de la crema eu am inteles ca se pune si zeama. Am inteles eu gresit?
Eu am pus si zeama de la lamaie.
oricum e un tort unic, invitatii mei l-a numit un adevarat „tort festiv”, iar mama i-a zis…tortul miresei!! :))

Raspunde
D 8 decembrie 2010 - 07:04

Laura draga, m-ai innebunit cu tortul acesta. Si la randul meu i-am innebunit pe toti prietenii nostri si toata familia. Il gatesc aproape la fiecare ocazie, la inceput ptr ca era delicios si unicat in gust pentru cei care nu-l gustasera inca. Acuma e mai mult o pofta care o am si care nu poate lipsi de la ocazii…si pentru ca deja i-am plictisit pe toti cu tortul acesta, trebuie sa gatesc si altceva pe langa 🙂 La inceput mi-a luat 5 ore, am respectat reteta fara trishat de blaturi gata cumparate :), acum, pro fiind nu-mi ia mai mult de 2 ore 🙂 …. DELICIOS …Te pup si spor la multe retete … Sarbatori Fericite !!!

Raspunde
Anonymous 3 decembrie 2010 - 13:55

Trebuie sa incerc si eu tortul asta, mai ales ca se apropie sarbatorile.
Vrem sa facem o pauza de cioco, iar acest tort e ideal! felicitari, CLAUDIA

Raspunde
Anonymous 30 octombrie 2010 - 23:15

FETELOR,O INTREBARE….. CU CE ALTE FRUCTE AR MERGE TORTUL ASTA CA NU AM GASIT ZMEURA CARE SA ARATE ASA DE BINE….OARE CU VISINE AR MERGE?

Raspunde
Marcela S. 21 decembrie 2009 - 22:37

Draga Laura, am facut ieri tortul tau pentru un eveniment la serviciul sotului meu. A iesit minunat. Mii de multumiri.

Raspunde
Laura 7 septembrie 2009 - 16:27

Better you 😛 …mi-ai inseninat ziua, te pup!!!
Toata stima, esti pe „gustul” meu 🙂
Fructe congelate n-am mai luat de mult, dar ca idee, ar trebui sa gasesti in toate magazinele mari gen Metro…unde, de asemenea, vei gasi si hartiute pentru muffins.
Spor la bucatarit 😛 …si multi pupici pentru cuvintele frumoase!!!

P.S. Daca realizezi „operele”, sa-mi dai de stire, bine?! 🙂

Raspunde
I know SHE can do better 1 septembrie 2009 - 11:23

Draga Laura de ceva timp incerc retetele tale si sunt minunate . Desi am doar 16 ani am descoperit ca imi place sa gatesc , iar mama e ingrozita ca o sa ingras toata familia . In rest sunt foarte multumiti de bunatatile cu care ii rasfat datorita tie .
Acum ca vine Sf Maria vreau sa fac un tort cu sampanie si niste tarte cu mars , dar am si eu o intrebare …Din ce magazin cumperi tu fructele congelate cum ar fi murele si unde gasesc hartie speciala pentru briose ?
Inca odata iti multumesc pentru retete si pentru blogul tau minunat realizat .
Multi pupici !

Raspunde
Laura 30 ianuarie 2009 - 17:44

Foarte inventiva, ca de obicei, Elena mea draga! 😛
Si mie mi-a placut muuult crema fina si racoritoare de sampanie…
Ma bucur ca l-ai facut, te pup!!!

Raspunde
Elena 30 ianuarie 2009 - 13:27

Daaa, am facut tortul, doar ca blatul l-am facut din retetele mele, doar crema de sampanie! E tare bun! Pacat ca nu aveam zmeura congelata si cea cumparata avea un gust…. asa ca am renuntat, insa nu am reusit sa fac poza:( A, si intre foile de la baza am pus gem de zmeura, ce aroma faina i-a dat!

Raspunde
Laura 27 ianuarie 2009 - 15:09

Elenitza draga, de-abia acum am vazut mesajul tau…iarta-ma ca nu ti-am raspuns mai devreme…
Nici nu stiu, ai mai apucat sa-l faci de anul nou sau nu?! …ca de Craciun stiu ca te-ai delectat, exact ca mine, cu amandinute si snickersi! 😛
Te pup!!!

Raspunde
Elena 29 decembrie 2008 - 12:57

M-am oprit la reteta aceasta pentru tortul de Anul Nou, sper sa imi reuseasca, insa din lipsa de timp (Gabi nu prea sat cuminte cand gatesc eu) o sa il fac cu un blat simplu, vad eu la care ma hotarasc! Si azi poate gasesc si zmeura sau ceva fructe de padure la Real;)

Raspunde
Laura 18 decembrie 2008 - 01:43

Geo, nu stiu daca ai citit dar si eu am trisat un pic la tort :)) …adica am sarit peste partea cea grea, cea cu coptul blaturilor, dintre care unul era de biscuit…asa ca, in final, a fost floare la ureche, hi, hi…
Sincer, insa, de-abia astept sa il refac in toata deliciozitatea (am inventat un cuvant! :P) lui!
Te pup si mult succes…si curaj! 🙂

Raspunde
Georgiana 4 decembrie 2008 - 14:25

De cate ori intru aici, salivez la acest tort! Este ceva de munca la el, dar cred ca este minunat! Nu stiu cat o sa mai treaca pana o sa ma incumet si eu sa il fac… 🙁

Raspunde
laura 15 ianuarie 2008 - 14:23

…de-abia astept sa il incerci,draga Ginette! …vei fi cucerita de gustul lui rafinat!
Te pup si eu!

Raspunde
Ginette 9 ianuarie 2008 - 21:14

Multumesc foarte mult Laura, esti tare draguta. Cat despre talentele mele culinare…ma rog, incerc si eu sa tin pasul pe aici. Sigur il fac si il postez…am sa te anunt. Te pup cu drag !!!

Raspunde
laura 8 ianuarie 2008 - 00:31

Ginette, sint super incantata de faptul ca vrei sa ai tortul de sampanie, la o masa atat de speciala, cum e una in familie.
…si sa stii ca nu accept sub nici o forma sa iti iasa „cat de cat bine” :))) …tu, care faci atatea minunatii 🙂
Ai talent, Doamne ajuta! :)) …acum trebuie doar sa-l pui in practica.
Si acum, sa-ti zic despre frisca: e frisca vegetala – Hulala, pe care o folosesc cel mai mult la preparatele mele dulci 🙂

Iti trimit multi pupici si daca mai ai ceva intrebari legate de tort sau altceva, te astept cu drag!
Puuuuup!!!

Raspunde
Ginette 5 ianuarie 2008 - 22:22

Minunat !!!! Pe asta il fac si eu, ca am o sarbatoare in familie pe 24 ianuarie si mi se pare extrem de elegant si racoros. Daca iese cat de cat bine, il postez pe blog…Am facut eu si bradutul, dar a fost o catastrofa…dar nu ma las, dupa cum vezi…vointa am, se pare ca talentul imi lipseste. Laura, vreau sa te intreb ceva, frisca cu care l-ai ornat, ce fel de frisca este? ca vad ca se tine bine pe el…:-) Pupici.

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Elena Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.