Tort de pere cu caramel de alune

[shashin type=”photo” id=”15108″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Acest tort de pere cu caramel de alune este un tort excelent, de toamna, pe care l-am facut numai de dragul lichiorului de pere pe care mi l-am cumparat in Croatia.
Sau poate si a perelor frumoase ce ne-au impodobit gradina…
Desi, daca stau sa ma gandesc la alunul nostru drag, care ne-a incantat cu atatea mici si aurii alune, as putea spune ca, mai devreme sau mai tarziu, aceasta minunatie dulce si cremoasa era predestinata sa fie impartasita cu voi 🙂
Ingrediente pentru 16 felii
Compozitie de pere:
– 700 g pere
– 250 ml suc de pere
– 1 lingura suc de lamaie
– 100 g zahar
– 20 ml lichior de pere
– 2 cuisoare
– 1 baton scortisoara
– 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule (1 plic)
– scortisoara macinata
Blat:
– 1 pandispan
– 4 linguri caramel de mere, facut dupa reteta asta: Caramel de portocale
Crema si decor:
– 500 g branza de vaci sau mascarpone
– 1 lingurita coaja de portocala rasa
– 100 g zahar
– 350 ml smantana dulce pentru frisca
– 75 g zahar pudra
– 60 g alune tocate
Mod de preparare:
Perii nostri, care si-au aplecat crengile sub greutatea fructelor ca toti ceilalti pomisori pe care i-am surprins in postarile mele…

Se curata perele si se taie cubulete:

Se pune robotul de bucatarie in functiune si se obtin 250 ml suc dulce si parfumat 🙂

Si iata si faimosul meu lichior de pere, ce-mi aminteste si acum de Omis 🙂
Se da, deci, in fiert sucul de pere cu sucul de lamaie si mirodeniile. Un baton de scortisoara si vreo 2 cuisoare sint de ajuns 🙂
Se adauga zaharul si se amesteca bine:
La final, se toarna lichiorul de pere:
Daca nu aveti lichior de pere, inlocuiti-l cu suc de pere sau cu zeama din acest borcan aromat de pere in sirop, pe care, de altfel, il puteti prepara fara alcool. Urmariti reteta si veti afla ca siropul de soc poate fi inlocuitorul alcoolului.
Se adauga perele si se fierb cca. 2 minute:
Se dizolva inauntru gelatina inmuiata cca. 10 minute in apa rece si-apoi bine scursa…gelatina, cumparata tot din Omis, culmea!!!
La noi nu am mai vazut, din pacate, decat gelatina granule…
Se lasa compozitia la racit:
Se coace blatul de pandispan urmand pasii din reteta. Folositi o forma cu diam. de 26 cm. Cand s-a racit, se taie pe jumatate obtinand doua blaturi subtirele.
Pentru crema, se amesteca branza de vaci cu coaja de portocala si zahar:
Se inglobeaza 200 ml frisca batuta:

…dupa care se da la rece:
Pregatim caramelul de mere (pe care eu il aveam deja facut). Daca e prea gros, se incalzeste putin la microunde, putand fi cu usurinta intins peste blat.
Am urmat aceeasi reteta cu cea a caramelului de portocale, numai ca la prepararea lui am pus in loc de suc de portocale, suc de mere…evident 😛Daca nu aveti caramel, folositi un jeleu sau gem de fructe.Blatul de jos se unge cu caramelul de mere:Se aseaza jumatate din crema; se acopera cu al doilea blat uns cu caramel, apoi cu restul de crema.
Se da la rece 30 de minute.


Se aseaza deasupra compozitia de pere:

…si se mai lasa la rece 2-3 ore:

Se scoate inelul cu grija…si se hraneste pisica, care a venit ca-ntotdeauna, la usa, sa ceara atentie (un copan, adica 😀 )


Ingrediente decor 😛


Se caramelizeaza zaharul pudra; se inglobeaza alunele tocate:

Compozitia rezultata se aseaza pe o folie de aluminiu unsa si se lasa sa se intareasca, apoi se sparge. Eu am facut intreaga operatiune cu ajutorul unei pungi (a fost super, nu mi-au zburat nicaieri bucatile de crant 😛 )

Asta e privelistea mea zilnica, atunci cand bucataresc, cu fata catre gradina 😛

Marginea tortului se unge cu frisca batuta:

Asa scapam de surplusul de frisca care, inevitabil, ne murdareste platoul:

Se presara caramel, tinand tortul putin inclinat:

Si inca o imagine “casnica”, cu matura pe care a lasat-o puiul meu sprijinita de scari, dupa ce bineinteles, a fost foaaarte harnic si-a maturat 3 frunze 😀

Prima taietura :))

…si sectiunile de rigoare:



Poza asta imi place tare mult, fiindca in ea se oglindesc ramurile, aici neclare, ale teiului meu, care imi aduce liniste mereu…

Incredibil de bun si aromat!!!
Cand am sa-l mai fac, caci cu siguranta se va intampla asta la cate pere avem in gradina :)…am sa-mi inving lenea si am sa coc 2 blaturi subtirele, desprinse, poate, din reteta asta: Tort de ciocolata si nuga
Cred ca va fi nebunie!!!