De-asta l-am si denumit tort de nuca :))
Sa-l incercati neaparat, caci e un tort deosebit!!!!!!
Ingrediente:
Pentru blat:
- 4 oua
- 220 g zahar
- 10 linguri apa
- 200 g faina
- 100 g nuci macinate
- jumatate plic praf de copt (5 g)
Pentru crema:
- 6 oua
- 300 g zahar
- 250 g nuca macinata
- esenta de rom sau vanilie
- 200 g unt
Pentru decor:
- jumatati intregi de miez de nuca
- nuca macinata
Mod de preparare:
Se tapeteaza o forma, cu diam. de 26 cm, cu hartie de copt. Se incalzeste cuptorul la foc potrivit (180 grade C).
Pentru blat, se separa ouale; galbenusurile se bat spuma cu zaharul si cu cele 10 linguri de apa (calda spre fierbinte). Faina se amesteca cu praful de copt; se cern. Se adauga apoi la compozitia de galbenusuri, impreuna cu nucile macinate. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) si se incorporeaza, cu o spatula sau cu mixerul, dat pe minim, in aluat. Se toarna aluatul in forma pregatita si se coace timp de cca. 30-35 de minute.
Blatul se lasa sa se racoreasca bine, dupa care se scoate din forma. Cand s-a racit complet, se feliaza pe doua niveluri. Cu un feliator special de torturi veti reusi sa faceti asta fara probleme, dar daca nu aveti asa ceva, taiati blatul pe jumatate doar. E foarte bine si asa!
Pentru crema, se pun ouale intregi, impreuna cu zaharul, la bain-marie. Se lasa pe aburi, amestecand din cand in cand in primele 5 minute, dupa care se amesteca intruna timp de cca. 10 minute sau pana cand se ingroasa ca o smantana (asa scrie pe foaia mea 😀 ). Cand e bine racorita, se adauga nucile macinate (daca le si prajiti un pic inainte de a le macina, crema va fi un vis!!! ) si esenta de rom sau vanilie.
Untul se freaca spuma cu mixerul (se scurge de apa, daca e cazul). Se pune cate o lingura din compozitia cu nuca in unt si se mixeaza/amesteca bine. La final, crema va arata foooarte apetisant 😛
Crema se imparte in 3, cate o parte pentru fiecare blat; se asambleaza tortul, ungand fiecare blat cu crema si suprapunandu-le:
Se niveleaza ultimul strat:
Tortul se orneaza cu jumatati intregi de nuca, in forma de floare 🙂
Incredibil de gustos!!!!!!
Cele mai bune felii le-am pastrat, evident, pentru voi 🙂
Va pup dulce!!!
P.S. Daca vreti, puteti insiropa blaturile, usor, cu un sirop de zahar ars. Eu, culmea, n-am facut-o :)))
…dar nu regret, a iesit minunat!!!!!
22 comentarii
Wow, cred ca e cel mai buuun tort 😀
Am facut blatul my way, dar am folosit reteta ta de crema, e senzationala!! As manca si simpla nu doar in tort :))
Iti multumesc pt inspiratie!! Minunat!!
dupa ingrediente cred ca e nemaipomenit..am sa il fac si eu zilele astea
Delicios! Incercat pentru prima data si a iesit grozav. Multumesc Laura!
Cel mai bun tort facut vreodata de ziua sotului meu asa mi-a zis el ,nuca fiind ingredientul lui favorit.Multumim frumos foarte ,foarte bun.
Buna ziua. La un tort cu crema de pere care din cremele cu nuca ar merge mai bine, cea de la prajitura snikers sau aceasta?
Ce cantitati sa folosesc pentru o forma de 28 de cm, sa-mi iasa un blat sa-l pot taia tot asa in 3. Mersi!
si crema facuta din ingredientele de mai sus, ajunge pt un tort intreg? adica intentionez sa-l fac in week-end pt ziua mea, si o sa-l tai doar in 2 ca nu am feliator, vroiam sa fiu sigura ca imi ajunge sa-l si acopar.
si inca ceva : e ok daca il fac de pe o zi pe alta?
Buna,Laura am gasit in sfarsit putin timp ca sa’ti spun ca am reusit sa salvez crema:D multumesc de ajutor.greseala a fost ca n’am fiert destul crema…pana la urma cred ca am tinuto cam 25-30 min. important este ca n’am aruncat:D si am fost si laudata.cu drag Rodica
mi se pare ff usor,nu?
sigur o sa’l incerc,si sper ca o sa il reusesc (la o incepatoare mai greu ,dar nah) 🙂
:*
Nice
O sa incerc sa il fac weekendul asta 🙂
si eu sunt cu ochii pe tine mereu. cand am diverse ingrediente in casa si nu stiu ce sa fac ca sa imi iasa o bunatate din maini, ii spun sotului ca ma duc sa vad ce idei imi mai da „prietena mea Laura”. deci esti prietena casei noastre! 🙂 o sa incerc si eu acest tort, cu siguranta, ca si multe din retetele tale delicioase…
super delicios tortul, mai ales ca ador aroma nucilor! te pup draga Laura! Seara frumoasa
arata senzational tre sa fie fooooarte bun
sapt viitoare lam facut
Un deliciu total…..si rasfat pe cinste:)!!!!
imi ploua in gura!!!! 🙂
Mmmm…delicios acest tort.Felicitari!
buna, asta este a doua reteta din „caietul mamei” care o gasesc la tine, prima este cea de chec economic, iar acum asta, mai exact reteta de blat care o am de la soacra mea :), singura diferenta este ca in loc de apa , la mine scrie 10 linguri de lapte, si intr-adevar este un blat foarte bun. Oricum, de mult vroiam sa-ti scriu ca esti minunata, tot ce iese de pe mainile tale este o minunatie, bafta multa , sa ne incanti in continuare cu bunatatile tale, multumesc ca imparti cu noi toate aceste delicii :)))))
multumim Laura! ca de obicei vi cu bunatati care vrei nu vrei ,merita incercate ….dar cum spui tu ,dupa post. promit sa-ti trimit zilele astea o poza(si reteta ) de la un chec f.f. pufos pe care mi-as dorii sa-l adaugi la retetele tale …asa o sa-l poata face mai multe gospodine.Azi nu pot ca ,:D sunt toti acasa si nu prea am loc la calculator ,dar …revin .Un beso pt tine si ai tai !!!!
Merita sa incerc !
Chiar vroiam sa te intreb daca cumva ai omis sa spui ca ai insiropat blaturile.. cand am vazut PS-ul de final 🙂 Banuiesc ca daca se taie blatul doar in 2, trebuie insiropat, ca-i cam gros sa-si traga singur.
Binenteles ca am salvat reteta! Noi suntem fani nuca, iar cu tortul asta m-ai uns la suflet!
Te pup dulce!
Laura draga,sa stii ca te urmaresc foarte des de mai bine de 2 ani si imi place ce faci,te felicit.Imi plac fetele tinere care sant preocupate de bucatarie.Am si eu fete cam de varsta ta dar nu prea se dau in vant sa ajunga la bucatarie,ma rog,poate au si motive!Inca o data felicitari si sa fii fericita alaturi de familie!Viorica Petrovici