Tort de morcovi

 

Tort de morcovi, o minune dulce pentru toti iepurasii…mici sau mari!!! 🙂

L-am facut impreuna cu Ralu a mea draga (parca mai ieri ii faceam tortul Barbie…). Pe-atunci era doar un copil (si acum e, doar ca un pic mai mare) si nu i-am prea oferit ocazia sa ma ajute altfel decat la ciugulit din ornamentele de nuga si martipan 😀 ), dar anul asta, iata, m-a uimit cu desavarsire. Anul asta, ornamentele au fost facute chiar de ea. Morcovii, adica. Si i-a facut perfecti!!!!!!

Noi am ales o glazura rapida, din zahar pudra si suc de portocala, dar puteti opta pentru una mai savuroasa, din crema de branza  (se bate crema de branza cu unt si zahar pudra). Aveti aici o idee apetisanta: Prajitura cu morcovi si nuci

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 360 g morcovi proaspeti
  • 4 oua mari
  • 1 praf de sare
  • 180 g zahar
  • 4 linguri zeama de lamaie
  • 200 g alune/nuci/migdale macinate
  • 80 g faina
  • 1 praf de cardamom/scortisoara (optional)
  • 2 lingurite praf de copt
  • 50-70 g unt, pentru uns tava
  • pesmet
Pentru ornat:
  • 1 plic zahar pudra (80 g)
  • 4-5 linguri suc de portocale/lamaie, proaspat stors
  • 200 g martipan
  • colorant rosu si galben, lichid
  • o punguta cu fistic

 

Mod de preparare:

Ralu in actiune 😀
Va spun pe scurt cam ce-a facut: a picurat cativa stropi de colorant rosu si galben peste martipan, si l-a framantat constiincioasa pana cand a obtinut o culoare frumoasa, portocalie:

…dupa care s-a apucat de modelat:

…moment in care m-am pierdut in fata manutelor alora iscusite foc!!!

Trebuie sa va spun ca este prima oara cand face morcovi din martipan 🙂

Mie mi-au parut foooarte reali:

I-a crestat apoi si le-a facut „codite” din jumatati de fistic:

…iar Cipi si copiii, adica Bogdi si Amalia, chiar au crezut ca sunt morcovi cu adevarat 🙂

 

Pregatiri preliminare 😛
– morcovii se curata si se rad pe razatoarea cu ochiuri mici.
– se unge tava (cu diam. de 26 cm) cu unt si se presara uniform cu pesmet.
– cuptorul se incalzeste la 175 grade C (foc mediu).
– alunele/nucile/migdalele se prajesc pentru cca. 5-8 minute in cuptorul preincalzit.

Pentru blat, se separa ouale; galbenusurile se freaca spuma cu zaharul timp de aprox. 5-8 minute. Se adauga zeama de lamaie, alunele prajite si macinate si morcovii rasi.
Se amesteca faina, impreuna cu cardamom/scortisoara si praf de copt, si se cerne peste celelalte ingrediente. Se amesteca totul foarte bine.
Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare, si se adauga la compozitia cu morcovi. Se amesteca usor, cu o spatula, pana cand se incorporeaza.
Se toarna aluatul in forma unsa si presarata cu pesmet (fin) si se coace cca. 40 de minute. Prajitura se lasa sa se raceasca in forma si apoi se scoate pe platoul de servit.

Pentru glazura de zahar, se amesteca zaharul praf cu zeama de portocala sau lamaie; se unge tortul cu aceasta glazura, se orneaza cu morcovi din martipan (noua ne-au iesit 12) pe care i-am asezat pe cate o „movilita” de frisca 🙂
Se da tortul la rece pentru minim 3, 4 ore si se serveste, cu pooooofta!!!! :))

 

Poze, in sfarsit, de la pavilionul nostru insorit:

Pentru voi toti, cu drag!!!

Deliciooooos!!!!!! :))