Sa va spun cum imi imaginez eu o masa de Pasti frumoasa?! Va spun oricum, haha!!! Vorbim strict de desert, pentru ca altfel mi-ar trebui vreo doua pagini sa le-nsir pe toate 😀
Asadar, ceea ce vad e o masa mare, cu stergare galbene, cu flori multe, colorate, puse la-ntamplare intr-o vaza mica, in centrul mesei, cu cateva lalele rosii, undeva in capatul mesei, unde se gasesc si cosuletele cu oua vopsite, colaceii impletiti, lichiorul de oua si-un tort de morcovi vegan, ca cel pe care vi-l arat acum sau cu unul prea frumos ornat siiiii neaparat cu niste „oua” dulci si haioase!!!!!
Prea mult, prea putin?! Faceti cum vreti, dragilor, asta imi imaginam eu acum…pana la Pasti imi fac inca o suta de astfel de scenarii :)))
Tortuletul de astazi este minunat, desi nu are oua, unt sau lapte. Blaturile umede si aromate va vor incanta, cu siguranta!!!
„Crema” de ananas nu e obligatorie, puteti „lipi” blaturile cu gemul preferat sau cu glazura de curmale, iar deasupra il puteti orna cu frisca din lapte de cocos si ciocolata neagra, rasa (pusa doar pe margini).
Nu stiu inca daca il puteti transforma in prajitura, pentru ca nu l-am testat…desi cred ca ar intra de minune intr-o forma de aproximativ 20 x 30cm.
Daca, insa, vreti sa aiba un aer mai festiv, faceti-l ca mine, sub forma de tort. Unul mic, dar incredibil de bun!!!!
Ingrediente:
Blat de morcovi:
- 200 g faina
- 1 lingurita bicarbonat
- 2 lingurite praf de copt
- un praf de sare
- 1 lingurita scortisoara (pudra)
- 150 g morcovi rasi (fin)
- 100 g zahar brun
- 80 ml ulei
- 80 g piure de mere
- 1 ou vegan
- 50 g fulgi de nuca de cocos
- 50 g nuca macinata
- 50 g stafide
- 150 ml zeama din compot (cel de ananas sau altul)
Crema de ananas:
- 1 conserva compot ananas (bucati): 560 g
Sfat: daca nu puteti prepara oul vegan, puneti mai mult piure de mere in compozitie (sa fie 100 g in total) sau o banana mica, bine coapta (facuta piure).
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt doua forme mici de tort (diam. 18-20 cm).
Pregatiri preliminare: puneti stafidele la inmuiat in cca. 30 ml apa fierbinte (daca aveti rom negru, puneti o lingurita).
Desfaceti conserva de ananas, scurgeti sucul si masurati 150 ml de zeama. Beti ce ramane 😀 Puneti deoparte 10-12 bucatele de ananas, iar restul puneti-l intr- sita, la scurs.
Preparati oul vegan: amestecati o lingura de seminte de in, macinate fin, cu trei linguri de apa calda si lasati sa se umfle cca. 5 minute.
Pentru blaturile de morcovi, amestecati faina, intr-un bol, impreuna cu praful de copt, bicarbonatul, praful de sare (cat luati cu trei degete) si scortisoara pudra.
Intr-un alt bol, mai incapator, puneti zaharul si uleiul si amestecati de cateva ori (zaharul nu trebuie sa se topeasca). Adaugati oul vegan si mixati scurt. Veti vedea cat de repede „leaga” ingredientele!
In continuare, adaugati piureul de mere (sper ca l-ati facut deja, si-acum nu trebuie decat sa deschideti borcanul 😀 …sau sa scoateti punga din congelator); puneti morcovii rasi la robot, pe razatoarea mica, si amestecul uscat, de faina. Cerneti-l deasupra bolului si amestecati putin.
Turnati zeama de la ananas si amestecati bine. La final, adaugati nuca de cocos, nuca macinata si stafidele inmuiate (cu tot cu sucul in care au stat). Daca stafidele sunt mari, taiati-le in jumatate!!! Stiu, e cam migaloasa treaba, dar macar veti putea felia cu usurinta tortul. La mine, cutitul s-a cam impotmolit in ele si mi-a distrus cele mai frumoase felii, cele puse deoparte pentru poze :))
Compozitia rezultata se toarna, cat mai egal, in cele doua forme de tort. Se niveleaza si se dau la cuptor, pentru cca. 35 de minute. Faceti testul cu scobitoarea si daca vedeti ca mijlocul e inca lipicios, mai lasati vreo 3-4 minute la copt.
Va reamintesc ca blaturile sunt umede, asa ca rezistati tentatiei de a le tine mai mult, le vrem afanate si pufoase cand sunt gata:
Blaturile se lasa sa se raceasca in forme; se deschid apoi inelele detasabile si se dezlipesc de pe hartia de copt:
Pentru crema, se pun bucatile de ananas intr-un bol si se zdrobesc cu mixerul vertical. Se pun din nou in strecuratoare si se apasa usor cu o lingura, ca sa se scurga zeama.
Se ia un blat si se intoarce cu baza in sus; se aseaza pe platoul de servit si se presara cu o lingura de nuca de cocos (ideea asta mi-a venit dupa ce am asamblat tortul, de-aia nu apare in poza 😀 Nuca de cocos va absorbi din umezeala ananasului):
„Crema” de ananas se intinde, cat mai uniform, deasupra blatului:
Se presara stratul de ananas cu inca o lingura de nuca de cocos si se aseaza deasupra celalat blat, ca un capac:
Deja arata bine!!! 😛
Pudrati cu zahar praf (vanilat) suprafata micutului tort si asezati pe margine bucatile de ananas puse deoparte. Doua poze, de data asta, fiindca e atat de dragut!!! :))
Taiati tortul cu un cutit bine ascutit. Serios, foarte bine ascutit, si nu zimtat!!! Asta in cazul in care nu mai aveti rabdare sa il lasati la frigider…desi eu va sfatuiesc sa il lasati macar vreo 3 ore, pentru a fi mai ferm si mai plin de aroma!
Iata cat de minunat e!!!!
Va imbratisez cu drag! Felia asta este pentru voi:
5 comentarii
Buna ziua! Pot face tot blatul intr-o singura tava, ca mai apoi sa il feliez? Vreau sa il fac cu crema caramel, tot de pe site-ul dvs., multumesc!
Buna ziua! Arata minunat! Se poate face blatul si fara zahar, baby friendly? Multumesc frumos!
Buna, Laura. Vreau sa incerc maine reteta ta pentru ziua iubitului meu. Eu as vrea sa folosesc glazura de curmale, doar ca nu stiu ce suc/zeama sa pun in compozitie avand in vedere ca nu voi folosi ananas. Ce sugerezi? Merci 🙂
Laura, draga mea, ma bucur asa mult ca vrei sa faci tortuletul meu de ziua iubitului tau!!! 😛 Poti folosi orice alt suc, de mandarine de exemplu, sau mango…sau orice ia tu pe-acasa :))
Mii de scuze ca iti raspund atat de tarziu, sper sa fie totul bine! Te pup dulce!!!
La multi ani iubitului tau!
Multumesc frumos, Laura! ? Pana la urma am folosit lapte de cocos, a iesit super bun. A mancat iubitul meu 3 felii :)) . Super reteta! Am sa mai incerc si altele de pe site-ul tau.