Tort de mere cu zahar ars

12 comentarii

Iubesc zaharul ars, crema de zahar ars, tortul de zahar ars si orice cu zahar ars 😀 , asa ca nu puteam rata ocazia de a reface celebrul tort de mere cu zahar ars. Cu merele noastre din gradina, care au innobilat acest tort simplu dar incredibil de gustos, pe care il fac de la 14 ani!!!! Noua ne place bine-nsiropat si fara prea multa frisca, fapt pentru care l-am lasat neornat de data asta. Dar am si vrut ca voi sa-l puteti savura, vizual, cat mai bine.

De obicei ii astern o paturica subtire de frisca, aromata cu un pic de scortisoara. Si „trag” de frisca-n sus, cu o lingura, ca sa fac mici turturi de gheata. Cum am facut la Tortul „Tatin” de mere.

 

Ingrediente:

Pentru caramel si umplutura:
  • 150 g zahar
  • 7-8 mere (de marime mijlocie)
  • zeama de la o lamaie
  • 150 g gem sau dulceata de visine (ori alt gem acrisor)
  • 50 g unt
  • 150 ml apa
Pentru blat:
  • 7 oua
  • 7 linguri faina
  • 5 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat (10 g)
  • 2 linguri ulei
  • jumatate de plic praf de copt (5 g)
Pentru decor:
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar vanilat, pudra
  • o lingurita pudra de scortisoara

Trebuie neaparat sa-l incercati!!!!!! 😀

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se spala si se curata merele de coaja si cotoare. Cu instrumentul asta special, din poza, sau cu multa rabdare si…un cutit ascutit 😀  Merele se stropesc imediat cu zeama de lamaie:

Se pune zaharul intr-o cratita cu peretii inalti (cca. 5 litri) si se caramelizeaza la foc mic (amestecati bine pana se topeste). Se tapeteaza peretii vasului cu caramelul pregatit: se „plimba” caramelul in vas pana se raceste si se intareste uniform pe toata suprafata. Se aseaza apoi merele in cratita si se umplu cu gem (nu exagerati cu gemul, ca mine!!! 😀 )

Se strecoara printre mere mici bucatele de unt, se toarna apa, iar cratita se da la cuptor pentru cca. 25 de minute, pana cand se inmoaie merele. Apa are rolul de a inmuia merele si de a insiropa, mai apoi,  blatul, nu intrati in panica vazand ca nu s-a evaporat, nu e nimic in neregula, lasati-o acolo, n-o aruncati, nu va stresati! :))

Pentru blat, se separa ouale; se bat albusurile spuma cu zaharul iar galbenusurile se amesteca cu uleiul. Se toarna apoi galbenusurile peste albusurile batute si se amesteca usor, cu telul sau o spatula. Se cerne faina impreuna cu praful de copt si se adauga „in ploaie” in compozitie, amestecand usor. Se toarna compozitia peste mere si se pune din nou la cuptor, pentru aprox. 35 de minute:

Nu va speriati daca vedeti ca blatul se retrage putin, asa se manifesta pandispanul!

Tortul se lasa la racit in cratita (lasati-l sa se raceasca bine, nu va grabiti. Doar asa il veti putea scoate intreg din cratita). Se pune in frigider dupa ce s-a racit, iar atunci cand vreti sa-l serviti, puneti un platou peste cratita si cu o miscare ferma, rasturnati-l:

Merele vor fi acum deasupra si blatul dedesubt, iar siropul creat din cana de apa cu zaharul topit va insiropa de minune blatul.

Se feliaza imediat si se savureaza cu poftaaa!!!!!

Pentru noi si voi 🙂

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

12 comentarii

Ana 6 martie 2018 - 20:26

Va rog ajutati-ma cu o lamurire: compozitia de umplutura cand se pune? Eu banuiesc ca imediat peste mere… Sau?
Multumesc!

Raspunde
Loredana Florea 9 decembrie 2014 - 12:22

Multumesc Laura Sava,pentru aceasta reteta! A iesit minunat tortul!!!!!Extrem de gustos,bine echilibrat in arome!

Raspunde
Laura Bogdan 20 august 2014 - 16:48

Super gustos l-am facut deja de doua ori. felicitari si multumesc pentru reteta! delicios!

Raspunde
ANGELA 30 mai 2014 - 01:06

SINT SIGURA CA ESTE DELICIOS,O SA INCERC RETETA.

Raspunde
Cornelia 13 mai 2014 - 10:11

eu am facut acest tort dar nu am bagat in cuptor merele singure sa se inmoaie. Am pus direct blatul peste merele crude si au iesit numai bune, nu inmuiate foarte tare. si am insiropat blatul inainte sa il rastorn. este delicios si racoros.

Raspunde
Ile 29 decembrie 2013 - 14:37

O mica sugestie :poate ca ar fi bine pt incepatoare (ca mine:)) sa fie masurile din reteta cu aceeasi unitate (pt caramel ingredientele sunt in grame, apoi la blat am masurat in linguri).Atunci cand oricum nu esti prea sigura pe tine treaba asta te dezorienteaza putin! Multumim pt toate bunatatile!

Raspunde
Florentin 20 ianuarie 2018 - 21:14

Pai iti trebuie un cantar de bucatarie si un vas gradat. Pt a masura in l sau ml, folosesti vasul gradat, pt a masura in g sau mg, folosesti cantarul de bucatarie. Succes!

Raspunde
Rose mimi 5 noiembrie 2013 - 19:15

Imi aduc aminte cand eram mai mica, cat de des ne prepara mama acest tort aromat
O seara buna !

Raspunde
Andreea Sochirca 2 noiembrie 2013 - 22:17

E un tort fabulos, eu il stiu de peste 25 de ani, era tortul pe care mi-l facea mama cel mai des, e rapid, usor de facut si extrem de gustos.

Raspunde
mirela 2 noiembrie 2013 - 19:00

exact asa mi a iesit si mie

Raspunde
roxy 27 decembrie 2013 - 23:49

ce se intampla cu apa mai ramane se arunca dupa???? as vrea sa-l fac si eu

Raspunde
roxy 18 ianuarie 2014 - 15:07

Am inteles ce rol are apa nu citisem bine reteta

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Florentin Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.