Tort de kefir cu nuga si pere

[shashin type=”photo” id=”15489″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Acest tort de kefir cu nuga si pere este nu numai delicios ci si surprinzator, blatul fiind un crocant dulce din fulgi de porumbย ๐Ÿ˜›
Are lichior de pere, nuga si kefir, adica exact ce-i trebuie pentru a-l face extrem de apetisant!!!
Ingrediente:
Pentru blat:
– o cutie de pere in sirop ( 1 kg)
– 200 g fulgi de porumb
– 80 g unt
– 3 foi de gelatina sau 5 g gelatina granule
Pentru crema:
– 12 foi gelatina sau 20 g gelatina granule (2 pliculete)
– 1,5 kg kefir/iaurt
– 250 ml smantana dulce pentru frisca
– 4 clย lichior de pere (sau whisky cream)
– 800 g crema nuga cu nuci (sau Nutella/Finetti)
Pentru decor:
– 25 g fulgi de porumb
– 20 g alune de padure
In afara de acestea:
– o forma de tort cu inel detasabil, de 26 diam.
Mod de preparare:
Blat:ย se unge forma cu unt si se imbraca in folie alimentara transparenta:

Perele se scurg de sirop:

Pastrati siropul intr-un vas. Fulgii de porumb se maruntesc:
Untul se topeste pe foc slab:
Gelatina se acopera cu apa si se lasa la inmuiat timp de 5 minute. Se rupe in bucatele si se amesteca bine cu siropul de pere incalzit, amestecand continuu. Se amesteca apoi cu untul topit si cu fulgii de porumb:
Liliiiiiiiiiiiiiii…si pentru tine am o inimioara!!! …jur ca nu le fac eu ๐Ÿ™‚
Compozitia de mai sus se toarna in forma:
Se lasa 10 minute la rece:
Perele se taie felii si se aseaza peste blat:

Crema:ย Se acopera gelatina cu apa rece si se lasa la inmuiat timp de 5 minute:

Frisca se bate bine, se iau din ea 5 linguri, se pun intr-un cornet, care se pastreaza la rece pentru a fi folosit ulterior la ornare:
Kefirul se amesteca cu nugaua:
Gelatina inmuiata se pune la foc mic, amestecand continuu. Apoi se adauga la crema:
Se amesteca bine frisca si lichiorul de pere sau lichiorul-crema de whisky:
Rezulta o crema foooarte apetisanta!!!
Crema astfel obtinuta se pune peste blat si pere si se niveleaza cu un cutit:
Forma de tort se pune apoi in frigider pana a doua zi, cand arata asa:
Am scos cu grija folia si l-am asezat, cu si mai mare grija ;), pe un platou:
Decorarea:
Fulgii de porumb se maruntesc si se decoreaza cu ei tortul pe margini, tinandu-l usor inclinat. Alunele de padure se taie in jumatate si se rumenesc usor la cuptor, intr-o tigaie. Tortul se decoreaza cu frisca din cornet si cu jumatatile de alune. Eu l-am decorat in graba, cu fulgi intregi de porumb (fiindca batea un vant pe-afara de-mi zburau mie fulgii ๐Ÿ˜› )
Sectiune speciala ๐Ÿ™‚

Absolut delicios!!!!!!!!!!!!!!!!


P.S. Dedicatie speciala pentru Lili a mea draga, de peste mari si tari, care la ora asta doarme bustean ๐Ÿ˜€