Tort de ciocolata cu crema de alune

6 comentarii

 

Visam de mult timp la un tort extraordinar, un tort de ciocolata cu crema de alune, dar cum alunul nostru drag abia ajunge, toamna de toamna, sa ne ostoiasca pofta, l-am tot amanat.

Zilele astea, insa, am avut un musafir deosebit, doi de fapt 😛 , doctorita Monica Susan si fiul ei Stefan.

Monica a avut grija de tati, cand i-a fost cel mai rau, iar pe mine m-a rasfatat cu tot felul de proceduri de infrumusetare, la Centrul Sophia pe care il detine, asa ca tortul pe care vi-l arat acum ii este in primul rand dedicat ei, pentru grija si dragostea cu care ne-a inconjurat din primele clipe!

…dar si voua, dragilor mei prieteni!!!

Si cum m-am gandit ca un tort poate nu e chiar de-ajuns (sa nu ma certi, Mihai!!! 😀 ), am mai facut unul, cu nectarinele noastre dulci si savuroase. V-am pus o poza la sfarsitul postarii, si promit sa revin cu reteta cat de curand.

Amandoua sunt absolut delicioase!!!!!

 

Ingrediente:

Blat de cacao:
  • 5 oua mari
  • 150 g zahar
  • o lingurita praf de copt
  • 30 g cacao
  • 120 g faina
  • cateva picaturi de esenta de migdale
Pentru insiropat:
  • 250 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • cateva picaturi de esenta de rom
Crema de galbenusuri pe aburi:
  • 2 galbenusuri (mari)
  • 180 g zahar
  • 100 ml lapte
  • 150 g alune tocate
  • 200 g unt
  • o lingurita rom
Stratul de ciocolata dintre blaturi:
  • 80 ml smantana pentru frisca
  • 150 g ciocolata cu lapte sau amaruie
Glazura de ciocolata:
  • 50 ml lapte
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura mare unt
  • 100 g ciocolata cu lapte sau amaruie
Pentru „bordura” de alune:
  • 6 linguri crema de alune (de mai sus)
  • 3 linguri frisca batuta
Pentru ornat:
  • 60-80 g alune
  • 60-80 g martipan
  • culoare alimentara verde

 

„Felia” voastra de tort, dragilor!!!!

 

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 170 grade C (foc mediu). Tapetati cu hartie de copt o forma de tort cu diam. de 24 cm.

Blat: bateti bine albusurile, adaugand zaharul in ploaie. Separat, amestecati galbenusurile si adaugati-le in spuma de albusuri, cu miscari usoare, de jos in sus. Puneti si esenta de migdale. Cerneti faina impreuna cu praful de copt si cacaua si inglobati-le in aluat.

Turnati aluatul in forma pregatita si nivelati. Lasati blatul la copt cca. 40 de minute.

Eu l-am lasat sa se raceasca 10 minute in forma, apoi l-am rasturnat (daca aveti forma de tort cu inel detasabil, deschideti cu grija inelul).

Taiati blatul in trei parti egale cu un feliator de torturi. Daca nu ati vazut pana acum unul, va spun eu cum sa-l depistati 😛 E un „fierastrau” dotat cu o sarma subtire care feliaza perfect blaturile, ca aici: Tort de dovleac cu crema de whisky.

Crema: fierbeti alunele tocate cu lapte cca. 2 minute sau pana laptele se evapora. Amestecati intruna, avand grija sa nu se prinda de fundul vasului. Lasati apoi sa se raceasca:

In continuare, puneti galbenusurile, zaharul si untul rece, taiat in bucatele, la bain-marie pentru 10-12 minute.

Amestecati des, sa nu faca cocoloase iar cand crema prinde consistenta, scoateti vasul din baia de aburi si puneti-l intr-un altul cu apa foarte rece. In felul acesta, fierberea inceteaza imediat (se stie ca si dupa ce luati o crema de pe foc, ea continua sa fiarba).

Asa arata crema fierbinte:

Lasati apoi crema sa se raceasca si amestecati-o cu alunele fierte si reci. Aromatizati cu rom.

Scoateti 6 linguri din crema de alune si amestecati-le cu frisca batuta. Puneti compozitia deoparte, pana e nevoie de ea, la ornat.

Insiropare: puneti toate ingredientele de la sirop intr-un vas, la foc tare, cca. 2 minute. Lasati la racit si adauga in el esenta de rom. Insiropati, pe rand, fiecare blat, dar numai in momentul in care le asezati in forma.

Strat de ciocolata: puneti smantana pentru frisca impreuna cu ciocolata rupta in bucati la topit, pe foc mic. Ungeti cele doua blaturi, reci, cel de jos si cel din mijloc, cu crema de ciocolata fierbinte (pe masura ce claditi tortul).

Spiralele de ciocolata sunt doar pentru poza 😛 , in final crema se intinde frumos pe toata suprafata blatului:

Umplutura: impartiti crema de alune in doua. Cu o parte, ungeti blatul de jos si cu cealalta parte blatul din mijoc. Nu uitati sa „stropiti” blaturile cu sosul de ciocolataaa!!!! 😀

Asezati cel de-al treilea blat deasupra si insiropati-l usor cu siropul rece:

Puneti tortul la frigider pentru minim 4 ore sau, asa cum mereu va sfatuiesc, peste noapte!

Scoateti-l apoi si intindeti crema ramasa (pastrata la frigider, acoperita cu folie) pe marginile tortului:

Glazura de ciocolata: puneti laptele, zaharul si untul intr-un vas la bain-marie. Lasati cca. 1 minut la fiert sau pana cand se topeste zaharul. Tocati ciocolata si adaugati-o; amestecati continuu si lasati pe foc pana se topeste. Lasati la racit.

Se realizeaza „bordura” din alune, din crema pastrata la rece (restul de crema amestecata cu frisca batuta), ornand marginile tortului. Puteti face lucrul asta foarte simplu, punand crema intr-o punguta, careia ii taiati cu o foarfeca varful. In mijloc se toarna glazura de ciocolata rece, incepand cu mijlocul tortului. Ea se va intinde mai apoi pe toata suprafata tortului, pana la dig 😛

Ornarea: Se infig alune de jur imprejurul tortului, si se orneaza cu o floare de martipan. Martipanul se amesteca cu colorant alimentar verde, se intinde si se formeaza cu o forma frunza sau cu un cutit bine ascutit petale:

Se feliaza, nu foarte subtire, zic eu 😀 …si se serveste!!!!!!!!!

Incredibil de gustos!!!!!!!!

Si cum va spuneam mai sus, va mai astept cu inca un tort special, cu nectarine si amaretti, pe care l-am facut tot in ziua aia 😀

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

6 comentarii

Yonella Blondutza 22 octombrie 2013 - 09:47

este delicios tortul,aseara l-am facut si de dimineata l-am gustat!!!!!!!!!!!!!!
nu am putut sa dorm toata noaptea de „grija”
multumim foarte mult pt toate retetele….va pup!

Raspunde
Elena 25 septembrie 2013 - 17:21

Buna Laura !
Vreau sa fac tortul acesta pentru ziua mea si ma gandesc sa dublez cantitatea .. ce diametru are forma ta ? 🙂 Si inca ceva , glazura de ciocolata se intareste la modul in care trebuie taiata cu un cutit inmuiat in apa fierbinte ?
Multumesc 🙂

Raspunde
Chirciu Miruna 13 septembrie 2013 - 16:54

Laura te implor spune-mi ce frisca folosesti tu ?Nu gasesc niciodata o frisca buna si totusi care sa nu contina numai arome si conservanti. multe multe hug-uri:)

Raspunde
Rocsy Ciobanu 12 septembrie 2013 - 19:24

Mmm ce nebunie de tort. Un deliciu!

Raspunde
Ionut Fane 11 septembrie 2013 - 12:00

Un deliciu,imi vine sal fac acum

Raspunde
AndreeaDenisa 11 septembrie 2013 - 10:17

Vai ce bun este si ce bine arata!

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Yonella Blondutza Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.