Acest tort de cafea e un tort de vis,un pseudo-tiramisu pe care i l-am facut, cu toata inima, lui tati meu drag, de ziua lui!!!
De la el am mostenit eu pofta asta de nestavilit pentru cafea 😀 , asa ca tortul lui nu putea fi altfel decat imbibat la maxim cu licoarea-minune!!!
E foarte fin si delicios si va invit sa-l incercati cat de curand, mai ales cei care impartasesc aceeasi pasiune cu noi.
Ingrediente pentru cca. 12 felii
Blat:
– 4 oua mari
– 120 g zahar
– 1 plic zahar vanilat (10 g)
– 100 g faina
– 100 g amidon
– 2 lingurite praf de copt
Insiropat:
– 150 ml apa
– 1 plic zahar vanilat (10 g)
– 2 lingurite cafea solubila
– 2 linguri whisky
Crema:
– 5 galbenusuri
– 4 linguri whisky
– 40 g zahar
– 1 plic cappuccino (praf)
– 3 foi gelatina sau 5 g gelatina granule
– 500 ml smantana pentru frisca
– 250 g crema de branza (Mascarpone, Philadelphia sau Ricotta)
Ornat:
– 150 ml smantana pentru frisca
– 1 plic cappuccino (praf)
– 12 bombonele de cafea sau boabe de cafea
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit)
Se tapeteaza cu hartie o forma de tort cu diametrul de 26 cm.
Se bat ouale cu zahar si zahar vanilat. Se amesteca faina cu amidonul si praful de copt, se cern deasupra compozitiei de oua si se inglobeaza. Aluatul se introduce in forma si se coace cca. 20 de minute:
Se scoate din forma si se lasa sa se raceasca pe un gratar:
Blatul rezultat m-a incantat la maxim, e pufos dar totusi indeajuns de compact pentru a putea fi feliat in 2…ba chiar 3 straturi…
Pentru crema, se bat galbenusurile la bain-marie cu 4 linguri whisky si zahar pana nu se mai simte zaharul, iar crema prinde consistenta (cca. 15 minute). Se inglobeaza apoi plicul cu cappuccino si se lasa sa se raceasca:
Foile de gelatina se inmoaie in multa apa rece pentru minim 5 minute (daca e granule, trebuie s-o puneti in cca. 100-150 ml apa); se scurg apoi de apa foitele de gelatina si se topesc la bain-marie sau mai usor, cum fac eu mereu, la microunde pentru cateva secunde. Gelatina granule nu trebuie scursa, pentru ca absoarbe (aproape) toata apa. Tineti minte ca nu are voie sa dea in clocot, pentru ca isi pierde calitatile de inchegare!!!
Se lasa apoi 1-2 minute sa se racoreasca, timp in care se bate frisca.
Se toarna gelatina topita, in fir subtire, in compozitia de cafea si se amesteca energic (daca vreti, puteti amesteca una, doua linguri de crema cu gelatina topita si de-abia dupa aceea sa o amestecati in crema. Asta e modul mai safe 😀 ).
Se inglobeaza branza-crema si 500 ml frisca, batuta in prealabil:
Pentru sirop:
Se incalzesc 150 ml apa si se adauga cafea solubila, 1 plic zahar vanilinat si 2 linguri whisky:
Blatul de jos se insiropeaza cu 1/2 din compozitia de cafea:
Se aseaza al doilea blat, care se stropeste cu restul de cafea si se acopera cu restul de crema. Se aseaza al treilea blat si se da la rece 8 ore:
Finisare:
Se bat 150 ml frisca cu zahar vanilinat si se decoreaza tortul:
Eu am sablonul asta de la Tupperware, care imi delimiteaza portiile si cu care pot realiza diferite modele…
De data asta l-am folosit doar pentru a-mi „trasa” feliile 😛
…dupa care am incercat sa-i fac niste aveline frumoase, in mijlocul carora sa asez niste bombonele de ciocolata, asemanatoare boabelor de cafea, dar nu mi-au iesit deloc bine :)))
Le-am facut din crema si probabil ca era prea moale pentru ornat, data viitoare am sa le fac din frisca.
Pupici, din nou, Jacob pentru surpriza minunata!!!
In final, tortul se pudreaza cu praf de cappucino si nes, iar marginile se „brazdeaza”, in cazul meu, cu ustensila aia albastra pe care v-am aratat-o mai sus :)) …tot de la Tupperware…
Arata atat de apetisant, incat nu am rezistat sa nu il gustam imediat!!!!!!!!
A doua zi e, insa, si mai gustos!!!
…si ca de obicei, am pastrat o felie generoasa si pentru voi 🙂
La multi ani, tati drag, sa ne traiesti 100 de ani…de-acum incolo!!! :))
89 comentarii
Buna:).Arata spectaculos,dar il putem insiropa mai mult?Sau gresim daca facem asta?:)Multumesc
Buna Laura. As dori sa fac tortul dar nu stiu cat timp trebuie batute galbenusurile pe bain marie
Ceau, Loredana 🙂
Galbenusurile se tin cca.15 minute la bain marie, am editat si in postare, multumesc de intrebare!!!
ce dimensiune are tava?
…cu ce as putea inlocui whisky?…nu folosesc…arata super..ma gandesc dupa mesajele ce sunt postate…e si gustos…Felicitari…
arata demential dar eu nu mai am curaj sa incerc,ieri am facut o prajitura cu capsuni,toate bune pana cand am dat-o la rece.a scazut s-a strans s-a cauciucat.pacat ca e asa de gustoasa dar ceva se intampla nu stiu ce,ajutor.
l’am facut si eu saptamana asta si vreau sa iti spun ca e nespus de bun:)FELICITARI!!!:)
l-am facut ieri si pot spune ca este mult mai usor de facut decat pare la prima vedere,este super delicios,,mersi
Buna Laura,
am incercat reteta acestui tort si desi crema mi-a iesit destul de moale a fost delicios. Sigur am gresit eu ceva :D. Sa fie oare gelatina?
Multumesc inca o data Laura, te invit la o felie …sau doua. 🙂
Buna Laura…am facut tortul de cafea…are un gust dumnezeiesc. Multumesc frumos.
Pe blogul meu am mentionat ca este un tort facut de tine si am pus un link catre tortul tau sper sa nu te superi.
Cu respect,
Kati
Foarte frumos tortu1 si arata si gustos! am sa-l fac sotului meu scump de ziua lui! multumim de asa recete delicioase!
Mi se pare foarte putin zahar si in sirop si in crema
Nu beau cafea dar imi place mirosul ei si dulciurile cu aroma de cafea.
Daca seamana cu tiramisu atunci sigur o sa ador si acest tort pe care de cum l-am vazut, mi-a facut cu ochiul. Atata cremaaaa! Miam! 🙂
Frumos cadou pentru tatal dumneavoastra!Si tatalui meu ii placea cafeaua si sunt sigura ca ar fi apreciat un astfel de desert.Din pacate tatal meu nu mai este printre noi…
buna,
ai putea te rog sa imi spui si mie de unde ai luat sablonul si de la ce firma este ca sub aceasta denumire „tuppenware” pe internet nu apar decat plasticaraie adica cutii pahare nici urma de astfel de sabloane… si apropos ai idee unde as putea gasi un „pre-taietor” pt caramelul de la prajitura DOBOS?? sau care e procedeul de taiere a caramelului fara sa se sparga … cel din cofetarie arata f frumos… de ex..
multumesc f mult
Andreea
tomai am terminat de facut painea rapida cu iaurt si foccacia si nu vreau decat sa spun ca sunt super ,super bune amandoua.multumesc pentru retete
Felicitari Laura! Un tort minunat, pe care l-am facut si eu tatalui meu cu aceasi ocazie, Sf. Ion. Un deliciu, chiar daca decorul nu a fost atat de profesionist ca al tau, l-am savurat totii pe nerasuftate!
Toate gandurile bune si multa inspiratie in bucutarie!
Multumesc din inima pentru retetele si decorurile minunate!
cu siguranta f bun!!!ai dreptate,am observat si eu ca torturile sunt mai bune dupa 1-2 zile!!!am ajuns la concluzia ca il poti face si cu 3 zile inainte(un tort oarecare)fara probleme(daca nu are in compozitie oua crude)…ce ma mai chinuaim eu pt evenimente sa fac totul intr-o zi,sa fie totul proaspat!!:-)))
trebuie neaparat gelatina? 🙂
Очень красивый торт!Очень аппетитный!!!
Am revenit cu impresii..:)), exceptionallllll, blatul este extrem de bun , il poti manca si gol, dar insiropat este demential, crema este..iamiii..iamiii, am cumparat si bombonele de ciocolata sa fie exact ca al tau…super bun si usor de facut.
Am si eu in frigider aceasta bunatate, cu crema era sa o dau in bara ( era sa o fac omleta)..:)), dar am dres-o imediat, blatul este extraordinar, nu ma asteptam sa iasa asa mare din 4 oua doar, siropul ptr insiropat este divin, o sa revin maine cu impresii despre gust cand o sa il tai …a si vroiam sa iti spun ceva, mi s-a parut putin sarata branza philadelphia, data viitoare o sa fac cu mascarpone , .
imi place orice este dulce si mai ales cu cafea! m-ati nimerit la fix…
Numai 40 g de zahar la crema? 2 linguri?
Te pup dulce, draga mea…bine-ai venit!!! 🙂
…si bine te-ai gandit sa spargi tacerea :))
Te felicit pentru alegerea facuta, il vei impresiona cu siguranta pe sotul tau 🙂
Branzicile de care pomenesc se pot, fara nici o problema, inlocui cu branza dulce, simpla…cat despre dimensiunea tortului, as spune ca e de ajuns gramajul folosit de mine, dar daca totusi vrei sa aveti un tort mai mare ( mai ales daca veti avea multi invitati) poti dubla cantitatile.
Iti trimit multi, multi pupici pentru cuvintele extrem de magulitoare si te astept cu drag, oricand, la „furat” de noi retete 😛
Buna, Laura!Iti urmaresc blogul de mult, nu ti-am scris niciodata , dar ti-am multumit mereu in gand ptr fiecare reteta facuta si reusita.Felicitari pt tot ceea ce faci si ptr faptul ca in fiecare reteta simt un strop de caldura si suflet!Acum am o dilema…vreau sa fac tortul de cafea ptr prospatul meu sot si nu am gasit ricotta sau philladelfia!Ce pot folosi?Si vreau sa fac tortul in forma dreptunghiulara pt a-l transforma in teren de fotbal, ce cantitati trebuiesc folosite?Multumesc anticipat!
Wow, Ramonelu’ drag, ce mult ma bucur ca v-a placut tortul!!!!!!!!!!!!! 🙂
La multi, multi ani fericiti sotului tau si sa va bucurati impreuna numai de clipe minunate condimentate bine cu bunatatile ce-ti ies din maini 🙂 Rasfat placut in continuare!!! 😛
P.S. Prajitura cu migdale si portocale va fi pe placul vostru, asta-i clar! :))
Pupiiiici!!!
buna Laura,am avut rabdare si am facut tortul acesta saptamana trecuta de ziua sotului meu..dupa cum ma asteptam am fost foarte multumita de rezultat,de sotul meu nu mai zic..s-a mancat in 2 timpi si 3 miscari;))te pup si eu si spor la treaba in continuare,saptamana aceasta e randul prajiturii cu migdale si portocale,sunt sigura ca iar o sa ies cu capul sus din bucatarie:P
…hi, hi, mersi mult, Ioan Alexandru 🙂
mama mia. FElicitari.
Oh, ce surpriza placuta, a revenit Simonelu’ 😛
Te puuup, esti o scumpa, m-ai naucit cu laudele tale!!! 🙂
Tortul asta e perfect, vei vedea…ma bucur mult ca vrei sa-l faci! Pliculetele de cappuccino se impart asa: unul merge in crema iar celalalt se presara deasupra tortului, la sfarsit 🙂
Daca vrei un gust mai accentuat de cafea, poti sa adaugi o lingurita de nes sau 2 pliculete de cappuccino la crema si unul deasupra…desi mie mi s-a parut perfect „dozat” asa cum era initial 😉
De-abia astept sa-mi spui daca ti-a depasit asteptarile, hi, hi…
Te pupa a ta Sehrazat! 😛
P.S. Mii de multumiri pentru urarile facute sarbatoritului meu drag! 🙂
Mi s-a pus pata pe acest tort. Arata prea bine …neaparat il incerc maine. Unde ai folosit al doilea plic de cappuccino? L-a crema scriai doar de unul ….la blat deloc.
Laura draga …cuvintele ar fi de prisos …si sigur nu le-as gasi pe cele potrivite ca sa te laud si sa te descriu. E super tortul …demult cautam o retea de tort cu cafea, capuccino, insa nu mi-a placut ceea ce am gasit. Dar tortul acesta… hmm …e bestial.
La multi ani tatalui tau! Ai tai trebuie sa fie f mandrii de tine! Un pupic pt ‘Sehrazat’ a mea.
Wow, Ari, ce fain le-ai combinat, cred ca a iesit un tort pe cinste! 😉
Te pup pentru incredere si ma bucur nespus de mult ca ti-a placut nu numai crema ci cu totul :))
Laura am facut in weekend crema si mi-a placut la nebunie. Foarte fina si imi place ca nu este dulce, deci poate echilibra f fain un tort.
Am avut pandispan alb 3 nivele, un nivel de spuma de banane si crema de cafea a ta peste care am turnat in fir subtire putin caramel. Foarte bun 🙂
Diana, ma bucur ca iti face cu ochiul 🙂 …e o incantare de tort, vei fi foarte multumita de gustul lui fin, cum bine ai intuit ca este 😉
Cred ca este foarte fin. Mi-ar placea si mie, asa ca ramane in proiect, deocamdata.
Ramonaaaaa, cat de fericita m-a facut marturisirea ta!!!!!!!! Te pup dulce! 🙂
Iti urez spor la bucatarit…si te-astept cu mare drag oricand sa impartasim impresii si despre alte retete 😛
Pupici!!!
Elenita mea draga, tu mereu ai ales cele mai reusite torturi/prajituri din „repertoriul” meu, asa ca te felicit pentru alegere 😛
Va fi pe placul vostru, fara indoiala…cu mentiunea ca poate ar trebui servit mai devreme pentru ca nesul ala din compozitie sa aiba destul timp sa se dizolve :))
…altfel, veti avea o petrecere muuult prelungita-n noapte, hi, hi…si-aici ma gandesc la pruncii tai frumosi si scumpi 🙂
Mii de multumiri pentru urarile facute lui tati, care daaa, e foarte mandru de fiica lui (asa mi-a zis, iar eu il cred! 😛 )